Çocuklar için 5 okula dönüş uyku ipucu

TAKİP ET

Yaz aylarında 'uyku vakti' kelimesinden bahsedin ve çocuklarınızdan iniltiler duyacağınızdan emin olabilirsiniz - özellikle de son birkaç ayı geç saatlere kadar yatıp öğlene kadar uyuyarak geçirdilerse.

Reklam
Reklam

Okula geri dönme zamanı geldiğinde, sağlıklı uyku düzenine geri dönmek, sınıfta doğru miktarda odaklanma ve enerjiye sahip olmak için bir zorunluluktur.

ÇOCUĞUMUN NE KADAR UYKUYA İHTİYACI VAR?

Çocukların yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyacı vardır. Yetişkinlerin gece başına yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyacı varken, Ulusal Uyku Vakfı ve Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi,  5-12 yaş arası çocukların dokuz ila 12 saat uykuya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Gençlerin en iyi şekilde çalışabilmeleri için sekiz ila 10 saat uykuya ihtiyaçları vardır.

OKULA DÖNÜŞ UYKU RUTİNLERİ

İki pediatrik uyku uzmanından uygun okul yılı uyku rutinlerine geri dönmek için en iyi ipuçlarını paylaşmalarını istedik. Çocuklarınız bu yaz “Geç yatmak, kalkmak için geç” programına girdiyse, buradan başlayabilirsiniz.

1. Geçişi bir gecede yapmayın

Bunu ne zaman okuyorsun? Umarım yarın okulun ilk günü değildir! Sabah zili çalana kadar hala birkaç haftanız varsa, çocuklarınızın uyku ve uyanma saatlerine geçiş yapma zamanı gelmiştir.

Pediatrik uyku uzmanı Brian Chen, "Çocuğunuzun uyku programının değiştirilmesi gerekiyorsa, bu vardiya yavaş olmalıdır" diyor.

Çocukların uyku programlarını çok hızlı değiştirmek uyku yoksunluğuna neden olabilir ve bu da okulda uyku hali, azalmış dikkat süresi, zayıf akademik ve spor performansları ve daha fazlasına yol açabilir.

Pediatrik uyku uzmanı Vaishal Shah, “Daha önce jetlag yaşadıysanız, uyku programınızı ayarlamaya çalışma hissi ile ilgili olabilirsiniz” diyor. “Yanlış zamanlarda uyuyorsun, zihnin sisli, uyanmak zor ve keskin hissetmiyorsun.”

2. Bir seferde 15 dakika gidin

İşte önceden başlamak için başka bir neden: Biraz zaman alabilir. Dr. Shah, "Çocuklarınızın uyanma saatini iki saate ayarlamak bir ila iki hafta sürebilir" diyor, "bu nedenle okulun değişiklik yapmaya başlayacağı günü beklemek iyi bir fikir değil."

Okul başlamadan birkaç hafta önce, çocuklarınızın uyanma saatini her iki veya üç günde bir 15 dakika daha erken değiştirmeye başlayın. Ardından, ihtiyaç duydukları uyku miktarına göre doğru yatma zamanını hesaplayın.

3. Yatmadan bir saat önce dinlenin

Yaz aylarında çocuklar geç saatlere kadar ayakta kalabilir ve uzun, eğlenceli, güneşte sırılsıklam günlerin ardından yorgun düşebilir. Yine de okul yılı boyunca, daha tutarlı yatma/uyanma rutinlerine bağlı kalmak önemlidir.

Çocuklar daha yatağa girmeden gevşemeye başlayın. Dr. Shah, “Yatmadan önceki son bir saat nispeten sessiz ve sakinleştirici olmalıdır” diyor. Bu egzersiz yok, kafein yok, TV yok ve cep telefonu yok.

Bu, okul yılı boyunca da uyulması gereken iyi bir ipucu, ancak bir yaz gevşek kurallardan sonra bunu uygulamak özellikle zor olabilir - yavaş bir geçişin en iyi geçiş olmasının bir başka nedeni daha.

4. Optimum uyku koşulları sağlayın

Karanlık, çocukların bedenlerine uyku zamanının geldiğini bildirir. Aynı zamanda doğal melatonin seviyelerinin yükselmesine izin vererek uykuya dalmalarına (ve kalmalarına) yardımcı olur. Yine de okul yılının ilk haftalarında, yatma vakti yaklaştığında güneş hala tepede olabilir.

Geceyi taklit etmek için çocuğunuzun yatak odasını karartan kalın perdeler kullanın. Dr. Chen, "Karanlık, sessiz ve biraz serin bir oda çocukların doğru zamanda uykuya dalmasına yardımcı olabilir" diyor.

5. Çocuklar için uyku yardımı yok

Yatmadan önce melatonin almaya veya sabahları bir ışık terapi lambası kullanmaya alışmış olabilirsiniz. Ancak yetişkinler için işe yarayan şey, çocuklar için her zaman önerilmez. Bu araçlar, önemli uyku sorunları olan çocuklara yardımcı olabilirken, yalnızca doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Dr. Chen, "Bunlar, yalnızca bir uyku doktoru veya doktorun gözetiminde kullanılması gereken çok güçlü araçlardır" diye uyarıyor. "Onları yanlış kullanmak, çocukların uyku sorunlarını olması gerekenden çok daha karmaşık hale getirebilir."

UYKU YOKSUNLUĞUNU CİDDİYE ALIN

Uykusuz beyinler, mücadele eden beyinlerdir - ve bu özellikle, hem fiziksel hem de duygusal olarak hala büyüyen ve gelişen çocuklar için geçerlidir. Okulda dikkatlerini toplamak ve gün boyunca enerjilerini yüksek tutmak için yeterli uykuya ihtiyaçları vardır.

Uyku sorunları aşağıdaki gibi sorunlara katkıda bulunur:

Enerji eksikliği.

Düşük ağrı toleransı.

Hormon seviyelerindeki değişiklikler.

Öğrenme ve eleştirel düşünmede bir düşüş.

Ayrıca kronik hastalıkları tedavi etmeyi zorlaştırabilirler.

Dr. Shah, “Bunu sigara içmeye benzetiyorum” diyor. “Bir sigara içmek insanı öldürmez, ancak uzun süreli sigara içmek insanların sağlığını önemli ölçüde etkiler. Yeterince uzun süre yeterince uyumazsanız, sağlığınıza zarar vermeye başlar.”

ÇOCUKLARIN UYANMA ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT EDİN

Çocuğunuz sabahları yataktan çıkmakta zorlanıyorsa, doğru miktarda uyku almıyor olabilir. Ya da uyurken bile çok iyi uyumuyor olabilirler.

Dr. Chen, “Çocukları dinç ve yola çıkmaya hazır olarak uyandırmak için yapabileceğiniz en iyi şey, iyi bir gece uykusu çektiklerinden emin olmaktır” diyor. "Tavsiye edilen uyku saatini alıyorlarsa ama yine de uyanmakta zorluk çekiyorlarsa, bu uyku kalitelerinde bir şeylerin olduğunun işareti olabilir."

ÇOCUĞUNUZ SINIFTA UYUYORSA NE YAPMALISINIZ?

Sağlıklı yetişkinlerin işteki toplantıların ortasında uykuya dalmamaları gerektiği gibi, sağlıklı çocuklar da sınıfta ZZZ'leri yakalamamalıdır.

Dr. Chen, “Çocuğunuz okulda uykuya dalıyorsa, bunun neden olduğunu değerlendirmek önemlidir” diyor. "Geceleri yeterince uyuyamadıkları için olabilir veya uykularının kalitesiyle ilgili bir sorun olabilir."

Her iki durumda da, bir doktorla konuşmaya değer. Çocuğunuzun uyku sorunlarını değerlendirmeye ve sonraki adımlara karar vermeye yardımcı olacak çocuk doktorunuz veya aile hekiminizle başlayın.