Çocuklar için çok fazla ekran süresi nedir?

TAKİP ET

Siz çocukken anne babanız ev işleri yaparken sizi televizyonun karşısına çıkarmış olabilir. Ancak günümüz çocukları, tabletler, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere ekran başında daha fazla zaman seçeneğine sahip.

Reklam
Reklam

Ancak, ekran başında geçirilen süre için daha fazla seçenek, çocukların daha fazla ekran süresi tercih etmesi gerektiği anlamına gelmez. Çocuk Doktoru Noah Schwartz, MD, Amerikan Pediatri Akademisi'nin "18 aylıktan küçük çocuklarda ekran başında çok az zaman geçirmesini veya hiç olmamasını" tavsiye ettiğini söylüyor. 18 ila 24 ay arasındaki çocuklar için de minimumda tutulmalıdır.” 2 ile 5 yaşları arasında günde bir saatten az olduğunu da ekliyor. "Salgın sırasında veya bir çocuk evde hasta olduğunda, hoşgörülü olmak için daha fazla yer var, ancak yine de ne kadar içerik tükettiklerine dikkat etmemiz gerekiyor."

Dr. Schwartz, “Daha küçük çocukların karşılıklı etkileşime ihtiyacı var” diyor. “İki yaşın altındaki küçük çocuklar, ekran başında geçirilen zamandan ya da sadece TV izlemekten gerçekten pek fayda sağlayamıyorlar. Yaşamlarının bu aşamasında, gelişimsel bir bakış açısından, tamamen çevrelerini izlemekle ilgilidir. Çevrelerindeki insanlarla öğreniyor ve etkileşim kuruyorlar. Bu duyarlı, duygusal bağlantıyı arıyorlar ve sosyal ipuçlarını anlamaya çalışıyorlar. Bir TV programı izlerken veya video oyunu oynarken bu gerçekten orada değil.”

Çocuklarınız ekran başında vakit geçiriyorsa, yaşına uygun olmalıdır. Ekran süresi, onlarla yaptığınız bir şey olmalıdır - kendi başlarına yaptıkları bir şey değil.

Dr. Schwartz, “Onlarla birlikte izlerken olabildiğince dahil olun” diyor. “Onlara ne izlediğini açıkla. Bunu birlikte konuşun. Küçük çocuklarınız ergenlik çağına yaklaştıkça, her şey önceden sınırlar belirlemek ve sınırlar koymakla ilgilidir, böylece ekran başında geçirilen zaman bütün gün ve her gün yaptıkları şey değildir. Çocuklarınız büyüdükçe, ailedeki herkesin birlikte izleyebileceği bir dizi seçin. Bunu bir bağ deneyimi haline getirin!”
 

Ne 'ekran süresi' olarak kabul edilir?


Ekran süresi kategorisine kaç şeyin girdiğine şaşırabilirsiniz. Dr. Schwartz, “Ekranı olan her şey ekran zamanıdır” diyor. “Buna televizyonunuz, telefonunuz, tabletiniz, bilgisayarınız dahildir. Ekran süresine dahil olan veya olmayan belirli bir şey yoktur. Sizi veya ekranlara bakan bir çocuğu anlatıyor.”
Bununla birlikte, her türlü ekran süresi eşit olarak oluşturulmaz. Aktif olarak film izlemek, başka şeyler yaparken TV'yi arka planda pasif olarak açmaktan farklıdır.

Dr. Schwartz, "Görüntülü sohbet, toplantılar ve ekranlar aracılığıyla insanlarla etkileşim kurmak, oturup bir şeyler izlemekten çok farklı" diye açıklıyor. "FaceTime'da büyükanne ve büyükbabalarla konuşmak veya Zoom'da bir toplantı ya da okul yapmak, TV izlemek, video oyunları oynamak veya telefonunuzda bir uygulama kullanmaktan çok daha ilgi çekici ve olumlu bir deneyim."
 

Çok fazla ekran süresinin belirtileri


Çocuğunuzun ekran başında çok fazla zaman geçirdiğini söylemek zor olabilir. Dr. Schwartz, “Her çocuk için göze çarpan belirli bir semptom yoktur” diyor. "Ayrıca çok fazla ekran süresi izleyen her çocuğun belirli semptomları yoktur."
 

Daha az fiziksel olarak aktif olmak


Ancak ekranlara yapışmış çocukların daha hareketsiz olma ihtimalleri yüksektir. Dr. Schwartz, “O kadar hareket etmeyecekler, bu yüzden daha az fiziksel aktivite ve egzersiz yapacaklar” diyor. "O kadar aktif değilseniz ve dışarı çıkıp yeterince güneş ışığı almıyorsanız, bu da kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaz ve beslenme sağlıklarını etkileyebilir."
 

Bozulmuş uyku


Uyku, ekran süresinin bolluğundan etkilenen bir başka büyük alandır. Dr. Schwartz, "Uyku, büyümekte olan çocuklar için çok önemlidir, ancak ekranlar özellikle yatağa yakın kullanıldığında sürekli bir uyarımdır" diyor. "Ekranların ve ışıkların uyku kalitemiz üzerindeki olumsuz etkileri hakkında devam eden birçok araştırma var." Bunu daha az sorun haline getirmek için Dr. Schwartz, ekranlara, özellikle de TV'lere yatak odasında izin verilmemesini tavsiye ediyor.
 

Baş ağrısı


Dr. Schwartz, ofisine baş ağrısı veya başka fiziksel şikayetleri olduğunu söyleyen çocukların geldiğini gördüğünü söylüyor. “Onlarla konuştuğumuzda, 'Evet, günün %50'sini ister telefon, ister TV veya bilgisayar olsun, bir ekranda geçiriyorsunuz. Bu sorunun bir parçası olabilir.'”
 

Göz yorgunluğu


Gözlerinizi dinlendirmek de önemlidir. Dr. Schwartz, “Bir şeye çok yakın olsanız da olmasanız da bakmanın verdiği bu zorlama kesinlikle sizi iyi hissettirmeyecek” diyor.
 

Duygusal etki


Bazı durumlarda, ekran zamanı çocukları duygusal olarak da gerçekten etkileyebilir. Örneğin, araştırmalar, daha yüksek ekran süresi oranlarını gençlerde azalan ruh hali ile ilişkilendirdi. Dr. Schwartz, “Aşırı ekran süresinin çocuklar üzerinde başka etkileri olabilir” diye uyarıyor. "Çalışmalar, bilişsel işlevi ve dikkat sürelerini azaltabileceğini ve enerji seviyeleri üzerinde bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Ek olarak, araştırmalar ekran zamanının çocukların akademisyenlerini etkileyebileceğini göstermiştir.”
 

İletişim ipuçlarını öğretme eksikliği


Daha küçük çocuklar da iyi iletişim kurma ve size ne yapıp ne istemediklerini söyleme yeteneğine sahip değildir. Ekran süresi bunu geliştirmeye yardımcı olmuyor. Dr. Schwartz, “Ekran zamanı onlara nasıl iletişim kurulacağının ipuçlarını öğretmez” diyor. "Sadece bir şey izliyorlar. İzlemiyorlar, 'Bunu yaptığımda ailem nasıl tepki veriyor? Bu olduğunda bakıcım ne yapar?' Bu onların duygusal zekalarını ve değişen dünyaya uyum sağlamayı nasıl öğrendiklerini etkiler.”
 

Ekran süresi nasıl azaltılır


Dr. Schwartz, ekran süresini kısaltmanın bir sorun olduğunu fark etmekle başladığını söylüyor. “Bir adım geri çekilin ve 'Tamam, çocuğumun günde kaç saat televizyon izlediğini bir düşüneyim' deyin. Ve eğer 'Vay canına, bu çok fazla' fark ederseniz, bu bir ilk adımdır.

Örnek olarak liderlik edin.

Örnek olarak liderlik etmek iyi bir başlangıçtır. Başka bir deyişle, telefonunuzu bırakıp TV'yi kapatmak anlamına gelir. Dr. Schwartz, “Yemek masasındaysanız ve telefonunuza göz atıyorsanız, sizi izliyorlar” diyor. “Çocuklar süngerdir. Çevrelerini emiyorlar. Gördüklerinin peşinden giderler.”

Ekran süresi olmayan belirlenmiş zamanlar ve yerler var.

Ekran süresi olmayan belirli zaman ve yerlere sahip olmak da yararlıdır. Örneğin, akşam yemeği saatini telefonlar için yasaklamış olabilirsiniz. Ya da belki okuldan sonra ödev bitene kadar video oyunlarını yasaklayabilirsiniz. Dr. Schwartz, “Ayrıca, daha önce söylediğimiz tüm nedenlerden dolayı, yatmadan en az bir saat önce kesinlikle ekran başında kalmamanızı tavsiye etmem” diyor. “Bu, ekransız alanlara sahip olmanın ve sınırlara bağlı kalmanın yanı sıra.”

Mümkün olduğunca birlikte izleyin.

Amerikan Pediatri Akademisi de mümkün olduğunca birlikte izlemeyi önerir. Çocuğunuzun ekran başında geçirdiği sürenin bir parçası olmak, ona ne izlediklerini öğretmenizi sağlar. Dr. Schwartz, “Özellikle iki yaş civarında küçük çocuklarınız olduğunda, mesele işin içinde olmakla ilgilidir” diyor. “Onlarla konuşuyorsunuz, onlara bir şeyler açıklıyorsunuz ve onlarla birlikte belirli programları izlemeye çalışıyorsunuz. Ancak ara yaşlarınız veya gençleriniz varsa, bir aile olarak izlemek ve bunu daha çok aile zamanına dönüştürmek yine de harika bir stratejidir."

Sınırları belirleyin.

Elbette, herhangi bir ebeveynin bildiği gibi, çocuklarınızın dahil olduğu herhangi bir şeye sınırlar koymaya çalışmak her zaman sorunsuz bir seyir olmayacaktır. Dr. Schwartz, yol boyunca bazı tümsekler olacağını kabul ediyor. “Çocuklar sizi test edecek” diyor. "Kuralları çiğneyecekleri günler olacak ve bir şeyler yapmak zorunda kalacaksın. Telefonlarını alıp fiziksel olarak saklamak anlamına geliyorsa, öyle olsun. Konu uyumak, eğitim almak ve çocuklarınızın yeterince egzersiz yapmasını ve dışarı çıkmasını sağlamak söz konusu olduğunda, bu önemlidir."

Tutarlı olun.

Tutarlı ve sağlam olmak çok önemlidir, diye ekliyor. “Bir sınır koyacaksan, o sınırı oldukça sıkı tutsan iyi edersin. Tutarlılık yapabileceğiniz tek şeydir. Sadece buna bağlı kal."

Günün sonunda ideal ekran süresi miktarını belirlemek de denge ile ilgilidir. Örneğin, pandeminin başlangıcında, her şey kapalıyken çocuklar ve yetişkinler, arkadaşları ve aileleriyle görüntülü sohbet edebildiklerinde kendilerini daha az yalnız hissettiler.

Dr. Schwartz, "Ekran süresi çok zararlı olabilir - ama aynı zamanda çok faydalı da olabilir" diyor. “Çocukların bu etkileşimleri çevrimiçi olarak yaşamaları, arkadaşlarına bakıp onları görmeleri ve insanlarla konuşmaları açıkça faydalı oldu. Hiç yoktan iyiydi. Her şey bir denge bulmak ve her çocukla birlikte çalışarak onların ihtiyaçlarını özel olarak karşıladığımızdan emin olmakla ilgili.”