Çocuklar mindfulness uygulamalı mı?

TAKİP ET

Çocuğunuzun şimdiye odaklanmasına ve yaşam boyu başa çıkma becerileri geliştirmesine yardımcı olacak 7 ipucu haberimizin devamında…

Reklam
Reklam

Endişe verici manşetlerde duyurulan, sonu gelmeyen stresli dünya olayları akışında hayat sinir bozucu olabilir. Eğer bir yetişkinseniz bu doğrudur. Çocuksanız da doğrudur.

Yaşınız ne olursa olsun, kaosun içinde sakinliği bulmak için farkındalık pratiğini kullanmanın bir faydası vardır. Ve yeniden odaklanmak ve yeniden odaklanmak için zaman ayırmak yetişkinlere özel bir aktivite değildir.

Bu sadece nasıl olduğunu öğrenme meselesi.

Hayatın dengesini bozan yıkıcı olaylar, çocuğunuzla farkındalığı tartışmak için bir fırsat sunar. Psikolog Ethan Benore, PhD, çocuklara yaşam boyu başa çıkma becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak için konuya nasıl yaklaşılacağı konusunda bazı önerilerde bulunuyor.

Mindfulness nedir?

Farkındalık, vücudunuzun ve beyninizin size gönderdiği sinyallere dikkat etmekle ilgilidir. Yargılama yerine merak veya kabule vurgu yaparak, şimdiki anda fark ettiğiniz şeylere - düşünceler, duyumlar, duygular vb. - odaklanmanızı gerektirir.

Birçok yönden, çocuklarınız muhtemelen farkında olmadan zaten farkındalık uyguluyorlar.

Dr. Benore, “Dikkatli olmak bazen gökyüzünde bulutların geçişini veya karın yere düşüşünü izlemek kadar basittir” diyor. “Özünde farkındalık, şu anda neler olduğunun farkında olmak için duyularınızı kullanmaktır.”

Daha ileri bir düzeyde, farkındalık, vücudunuzun içindeki ve dışındaki şeyleri fark etmekle ilgilidir.

Bu beceri, çocukların sinir sistemlerinde nasıl sakinleştirici bir durum yaratacaklarını öğrenmelerine yardımcı olur. Stres atma uygulaması, belirsizliklerle dolu zorlu zamanlarda çocuklara fayda sağlayabilir. (Örneğin, okuldaki bir test veya güvenlik konusunda endişeleniyorlarsa. Veya bir etkinlik hakkında endişeleniyorlarsa.)

Dr. Benore, “Farkındalık sağlıklı bir alışkanlıktır” diyor. “Birçok yönden egzersiz, uyku ve sağlıklı beslenme kadar önemli olabilir.”

Çocukları farkındalıkla tanıştırmak için ipuçları

Çocuğunuzun nasıl dikkatli olunacağını öğrenmesine nasıl yardımcı olacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Dürüst ol

Farkındalık kavramını benimsemek çocuklar için zor olabilir. Hareketli dünyamızda dikkatlerini çeken o kadar çok aktivite ve teşvik var ki, onları bir süreliğine ayarlamaya ikna etmek zor olabilir.

Dr. Benore, “Bu bir engel, ancak sabır ve pratikle farkındalık onların günün hoş bir parçası haline gelebilir” diyor. "Konsantrasyonunuzun ne zaman değiştiğini kabul etmek ve yeniden odaklanmak aynı zamanda dikkatli olmaktır."

Bir örnek belirleyin

Siz de yatırım yapmıyorsanız, çocuğunuzun dikkatli olmasını beklemek haksızlık olur. Dr. Benore, “Çocuğunuz bunu yaptığınızı görürse, çocuğunuzun bu sağlıklı alışkanlıklara girmesine yardımcı olacak mesaj budur” diyor.

Deneyimlerinizi de dikkatli bir şekilde paylaşın: “Bu konuda ne kadar çok konuşursanız, bunu yapma şansları o kadar artar” diyor Dr. Benore.

Erken başla

Küçük çocuklar doğal olarak farkındalık kavramına yönelirler. Aslında bu konuda gerçekten iyiler.

Dr. Benore, "Muhtemelen bir çocuğu bir derenin kenarına oturtabilirsiniz ve o orada uzunca bir süre var olabilir - gelecek kaygılarını umursamadan, şimdiki anın kıymetini bilerek" diyor.

Alışkanlığı erkenden oluşturmak, çocuğunuzun stres kaynakları ve talepler ergenlik döneminde ortaya çıktığında kullanışlı olacak farkındalık becerileri geliştirmesine de yardımcı olabilir.

Dikkat dağıtıcıları azaltın

Bir akıllı telefon sosyal medya uyarıları ve mesajları ile birkaç saniyede bir ping atmıyorsa, çocuğunuzun o anda olması çok daha kolay olacaktır. Beş ila 10 dakikalığına bile bağlantıyı kesmek, onlara bir huzur duygusu getirmeye yardımcı olabilir.

Zorlama

Farkındalık, zorunlu bir görev değil, kişisel bir keşif olmalıdır. Dr. Benore, “Bu bir angarya ne kadar fazlaysa, o kadar az yapmak isteyeceklerdir” diye açıklıyor.

Zorunlu farkındalık, amacı bozan üzücü düşüncelere de yol açabilir.

Deneyime odaklanın

Çocuğunuzu farkındalık deneyimini işlemeye ve sonrasında nasıl hissettiğini düşünmeye teşvik edin. Dr. Benore, "Umarım kendilerini sakin ve kontrollü hissederler ve daha net düşündüklerini fark ederler" diyor. “Bu onların faydalarını görmelerine yardımcı olacak.”

Dikkatli bir durumdan sonra periyodik olarak çocuğunuza sorular sorun ve ilgi gösterin: Ne fark ettiniz? Şimdi nasıl hissediyorsun? Artık daha dikkatli olduğunuza göre nasıl düşündüğünüzü veya farklı davrandığınızı söyleyebilir misiniz?”

Basit tutun

Farkındalık sürecinin gizemini çözmek de önemlidir. Mumlarla, ilahilerle, mantralarla veya yoga pozlarıyla dolu bir odaya ihtiyacınız olmadığını açıklayarak başlayın. Dikkatli bir an yaratmak şu kadar basit olabilir:

Doğada dışarı çıkmak ve dünyayı çalışırken izlemek.

Baloncukları üflemek ve onların uçup gitmesini izlemek.

Sessiz bir odada oturmak.

Dr. Benore, “Büyülü parçaları gerçekten deneyimsel farkındalık parçalarından ayırın” diyor. “Etrafınızda fazladan şeylere sahip olmaya değil, anda olmaya odaklanın.”