Çocuklarda melatonin doz aşımı

TAKİP ET

Yatma vakti geldi ve yine, çocuğunuzu uyutmak için mücadele ediyorsunuz. Bir melatonin takviyesinin çocukları hayaller diyarına sokmaya yardımcı olabileceğini duydunuz. Hap şişesine uzanıyor musun? Ve çocuklar için güvenli mi?

Reklam
Reklam

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, 2012’den 2021'e kadar pediatrik melatonin alımlarında %503'lük bir artış olduğunu gösteriyor.

Ve birçok ebeveyn için doğru dozun ne olduğundan emin olmayabilirsiniz ve bu da yanlışlıkla melatonin doz aşımına yol açabilir. Çalışmaya dahil edilen bu yutmaların yaklaşık %94,3'ü kaza sonucu olmuştur.

Pediatri uzmanı Gina Robinson, “Pek çok insan bitkisel takviyeleri veya vitaminleri herhangi bir potansiyel tehlike olarak görmüyor” diyor. "Her şey doğal olduğu veya reçeteli ilaç olmadığı için, bunları kullanmanın bazı komplikasyonları veya tehlikeleri olmayacağı anlamına gelmez."

Robinson ve çocuk doktoru Timothy Benik, DO, çocuklarda melatonin doz aşımı belirtilerini ve bazı alternatif yöntemleri açıklıyor.

BİR ÇOCUKTA MELATONİN DOZ AŞIMI BELİRTİLERİ

Sakinleşmenize ve uykuya hazırlanmanıza yardımcı olmak için vücudunuz tarafından doğal olarak üretilen bir hormon olan melatonin, beyninizdeki epifiz bezi tarafından üretilir.

Melatonin takviyeleri tezgahta satılır ve tabletler, sıvılar, kapsüller ve sakızlar halinde bulunur. Ancak takviyeler, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından tam olarak düzenlenmemiştir. Bu nedenle, melatonin kullanmadan önce çocuğunuzun çocuk doktoru ile konuşmanız önemlidir, diyor Dr. Benik. Bir sağlayıcı, çocuğunuz için en iyi dozu belirlemeye yardımcı olabilir ve olası yan etkileri tartışabilir.

Melatonin genellikle iyi tolere edilir, ancak aşırı dozda dikkat edilmesi gereken bazı işaretler şunlardır:

Mide bulantısı.

Kusma.

İshal.

Yorgunluk.

Dr. Benik, "Bir doz çok yüksekse veya bir çocuk melatonini iyi tolere edemiyorsa, ebeveynler semptomlar karşısında alarma geçebilir" diyor.

Tipik olarak, çoğu semptom kendi kendine çözülür.

Dr. Robinson, “Ancak endişeniz varsa, yapılacak en iyi şey yerel zehir kontrol merkezinizi aramak ve içinde bulunduğunuz durum hakkında tavsiye almaktır” diyor.

Bazı durumlarda, melatonin doz aşımı daha ciddi bir durum olabilir. CDC çalışması, yaklaşık %1.6 veya 4.555 çocuğun tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Dr. Benik, “Genel olarak, bu çok nadirdir” diyor. "Melatonin üzerinde önemli ölçüde sonuç olarak aşırı doz almak çok zor."

UYKU YARDIMI OLARAK MELATONİN KULLANMANIN ALTERNATİFLERİ

Çocuğunuz uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte zorlanıyorsa, melatonine geçmeden önce Dr. Robinson ve Dr. Benik, çocuğunuzun çocuk doktoruyla konuşmanızı önerir.

Dr. Robinson, “Önce rutin davranış değişikliği yapılması gerektiğini gerçekten vurguluyorum” diyor.

Değişiklikler, bir yatma zamanı rutini oluşturmayı (ve izlemeyi), çocuğunuza kendi kendine sakinleşmeyi öğretmeyi ve yatmadan önceki bir geçiş dönemini (kitap okumak, sıcak duş almak) içerebilir.

“O zaman 1 miligram melatonin eklemeye başlayabilir ve çocuğunuzun gerçekten uyumasını istemeden en az bir buçuk ila iki saat önce verebilirsiniz” diyor. “Çünkü kan dolaşımından gerçekten geçmek, beyne ulaşmak ve çalışmaya başlamak zaman alıyor.”

Bir çocuk doktoru, çocuğunuzun uyku yeteneğini etkileyen altta yatan başka nedenlerin olup olmadığını belirlemeye de yardımcı olabilir.

Dr. Benik, “Diğer uyku sorunları, obstrüktif uyku apnesi veya bademcik hipertrofisini içerebilir” diyor.

Ayrıca melatonini çocuğunuz için uyku yardımı olarak ne kadar süre ve ne sıklıkla kullandığınız da önemlidir.

Dr. Robinson, “Ebeveynleri, kalıplarını ve davranışlarını yeniden ayarlamaya çalışırken sadece kısa bir süre - belki bir veya iki ay - kullanmaya teşvik ediyorum” diyor.

Genel olarak, melatonin güvenli olabilir. Ancak ebeveynlerin diğer davranış değişiklikleri üzerinde çalışması, çocuklarına verdikleri melatonin dozuna dikkat etmeleri ve aşırı doz belirtilerine karşı gözlerini açık tutmaları önemlidir.

Dr. Robinson, “Bazen melatonin yardımcı olabilse de, her zaman çok fazla vermediğimizden emin olmak isteriz” diyor.