Çocuklarınızın ne kadar uykuya ihtiyacı var: Yaşa göre öneriler

TAKİP ET

Çocuklarla ilgili kesin olan bir şey varsa, o da birçok aşamadan geçtikleri. Hızlı bir şekilde.

Reklam
Reklam

Sadece o tek boynuzlu at gömleğini giyecekleri ayı hatırlıyor musun? Tüm yiyeceklerin ketçaba batırılmasında ısrar ettikleri zaman mı? O oyuncak mikrofonun 7/24 ellerinde olduğu hiç bitmeyen hafta… Ta ki şarj kablosu “gizemli bir şekilde” kaybolana kadar?

Çocuklar (ve yetişkinler ) için sabit kalan bir şey olsa da, yeterli uyku almanın önemidir. Ama çocukların ne kadar uykuya ihtiyacı var? İşte o aşamalardan biri daha. Çocuklar değiştikçe, ne kadar uyumaları gerektiğine ve nedenlerine ilişkin önerileri de yapın.

Pediatrik uyku uzmanı Vaishal Shah, MD ile çocukların çeşitli yaşlarda ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğu ve uykunun çocukluk gelişimini nasıl etkilediği hakkında konuştuk.

Kaç saat yeterli?

Uyku, çocukların sağlıklı gelişimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı için hayati öneme sahiptir. 

Araştırmalar, yeterince uyuyan çocukların şu konularda gelişme gösterdiğini gösteriyor:

Dikkat.

Davranış.

Öğrenme.

Hafıza.

Duygusal düzenleme.

Akıl sağlığı.

Fiziksel sağlık.

Genel yaşam kalitesi.

Dr. Shah'ın dediği gibi, “Uyku en iyi ilaçtır. Ücretsizdir, zararlı yan etkileri yoktur ve sigorta şirketinizden önceden izin alınması gerekmez.”

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, bebeklerden gençlere kadar her yaş grubunun 24 saat içinde belirli bir saat uyumasını önerir. 

Yaş aralığı            Önerilen uyku

Bebekler (4 ila 12 ay)     şekerlemeler dahil 12 ila 16 saat

Yeni yürümeye başlayan çocuklar (12 ila 24 ay) Uykular dahil 11 ila 14 saat

Okul öncesi çocuklar (3 ila 5 yıl) 10 ila 13 saat, şekerleme içerebilir

Okul çağındaki çocuklar (6 ila 12 yaş arası)           9 ila 12 saat

Gençler (13 ila 18 yaş)   8 ila 10 saat

Dr. Shah, “Yatma saatinin ne zaman olması gerektiği ile başlamak yerine, çocuklarınızın ne zaman uyanması gerektiğini ve ertesi gün ne yapmaları gerektiğini düşünün” diyor. “Uyanma saatiyle başlayın ve uygun bir yatma saatine gelmek için geriye doğru sayın.” 

Yenidoğan (0 ila 3 ay)

Ortalama uyku aralığı: günde 11 ila 17 saat

Yaşamlarının ilk birkaç ayında, yeni doğanlar en iyi yaptıkları şeyi yapacaklardır. Uyurlar, uyanırlar, yemek yerler, kaka yaparlar, sevimli görünürler ve gece ile gündüz arasındaki farkı fazla önemsemeden döngüye yeniden başlarlar.

Dr. Shah, “O ilk aylarda, bir bebeğin beyninde sirkadiyen ritim dediğimiz, gece ile gündüzü ayırt etme yeteneği yoktur” diye açıklıyor. "Yaklaşık altı ay içinde, gece ve gündüz uyku düzenlerinde bir fark geliştirdiğini görmeye başlıyoruz." 

Pediatrik Uyku Konseyi, bu yaştaki bebeklerin çoğunun günde yaklaşık 11 ila 17 saat uyuyacağını söylüyor. Bu aşamadaki uyku çok değişken olduğundan ve gündüz ve gece boyunca daha eşit bir şekilde yayıldığından, yenidoğanların ne kadar uyuması gerektiğine dair standart bir öneri yoktur.

Yenidoğan bebeğinizin uyku ortamını güvende tutmaya özen gösterin: Yatağınızı başkalarıyla paylaşmayın, tampon ve diğer aksesuarları beşikten uzak tutun.

Bebekler (4 ila 12 ay)

Önerilen uyku süresi: Şekerlemeler dahil 12 ila 16 saat

Gündüz ve gece arasındaki farkı anlamaya başladıklarında, bebeğiniz uyku ritmine girmeye başlayacak ve daha düzenli bir uyku programını teşvik etmeye başlayabilirsiniz . Bu yaşta, gece uykusuna ayrılan saat sayısını ve önerilen uyku saatlerine doğru kestirmeleri hesaplamak isteyeceksiniz.

"Genellikle bu yaşta, gece uykusu yaklaşık altı ila sekiz saat, artı daha kısa bir ikinci uyku parçası sürer. Uyku zamanının geri kalanı şekerlemeler sırasındadır” diyor Dr. Shah. “Bu yaştaki bazı çocuklar bir şekerleme yapacak. Bazıları iki veya üç alacak. Gerçek hayatta geniş bir çeşitlilik görüyoruz. Mutlu, sağlıklı ve bu toplam saat sayısına ulaştıklarında sorun değil.” 

Ayrıca, yaklaşık 6 ila 12 aylık bebeklerin çoğu, tıbbi bir durumları olmadığı sürece geceleri beslenmeye ihtiyaç duymaz. Bebeğiniz sağlıklı olduğu sürece, bu yaşta onları gece beslenmesinden kesmeye başlayabilirsiniz.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar (12 ila 24 ay)

Önerilen uyku süresi: Şekerlemeler dahil 11 ila 14 saat

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz yürümeye ve konuşmaya başladığında, uyku ihtiyaçları biraz daha değişecektir. Yeni yürümeye başlayan çocukların daha az şekerleme veya daha kısa şekerlemeler - muhtemelen günde sadece bir tane - ve gece boyunca daha fazla ZZZ yakalamaya başlaması muhtemeldir. 

Bu yaştaki birçok çocuk rutine sıkı sıkıya yapışır. Dr. Shah, bu yaşta uykuyla ilgili nazik ama katı sınırlar, tutarlı rutinler ve olumlu pekiştirmeler oluşturmanın ihtiyaç duydukları uykuyu almalarına yardımcı olacağını söylüyor.

Okul öncesi çocuklar (3 ila 5 yıl)

Önerilen uyku süresi: 10 ila 13 saat, şekerleme içerebilir

Bu saatlerde, çocuğunuz muhtemelen o öğleden sonra kestirmeye başlayacaktır. Bu geçiş sırasında, çoğu aile şekerlemeyi kesmenin aşamalı bir süreç olduğunu fark eder.

Dr. Shah, "3 ile 5 arasında - ve bazen biraz daha erken - şekerlemeler azalmaya başlıyor, bu nedenle uykularının çoğu geceye gidiyor" diyor. “Bu yaşta şekerlemeler seyrek olabilir. Alternatif günlerde kestirebilirler veya bazen birkaç gün kestirirler, ancak diğer günlerde değil. Bu geçiş sırasında, çocuk kestirmese bile, öğleden sonra dinlenmek ve yeniden şarj olmak için biraz sessiz zaman geçirmelerini sağlamak iyi bir fikirdir.”

Çocuğunuz uyuklamıyorsa, bunun kaçırdığı şekerlemeleri telafi etmek için yatma saatini biraz daha erkene almak anlamına gelebileceğini unutmayın.

Okul çağındaki çocuklar (6 ila 12 yaş arası)

Önerilen uyku süresi: 9 ila 12 saat

Çocuğunuz okula gitmeye başladığında, 1 numaralı işi öğrenmektir. Yeterli uyku almaları, dersleri sırasında onları meşgul etmede uzun bir yol kat edecektir.

Dr. Shah, “Yeterince uyuyamayan çocukların okulda konsantre olma ve uygun davranma sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir” diyor. "Yetersiz uyku onları sınıf performanslarında, sporda veya diğer ders dışı etkinliklerde akranlarının gerisinde bırakacak şekilde etkileyebilir."

Gençler (13 ila 18 yaş)

Önerilen uyku süresi: 8 ila 10 saat

Gençlerin zamanları konusunda çok fazla talepleri var. Okul, iş, ders dışı etkinlikler, ev ödevleri ve sosyal takvimlerine ayak uydurma arasında uyku çok kolay bir şekilde kenara itilebilir. Bu nedenlerden ve daha fazlasından dolayı Dr. Shah, gençlerin yeterince uyumamasının çok yaygın olduğunu söylüyor. 

“Genellikle gençlerin bütün gün yorgun hissettiklerini ancak çok meşgul oldukları için yeterince uyuyamadıklarını söylediklerini duyuyorum. Yine de bu bir kısır döngü, çünkü yeterince uyumadığınız için genellikle daha yavaş olabilirsiniz ” diye ekliyor. "Yani, uyku için zaman ayırmak gerçekten önemli."

Ve genç çocuğunuz direksiyona geçtiğinde, uykusuz yeni bir sürücü ciddi bir endişe nedenidir. 

Uyku, tüm insan deneyimlerinin en temellerinden biridir. Hepimizin ihtiyacı var. Ve çocuklarınızın bundan yeterince yararlanmasına yardımcı olmak, onların öğrenme ve büyüme işlerine devam etmelerini sağlamak önemlidir.