Çok fazla gluten yemekten çölyak hastalığı olabilir mi?

TAKİP ET

Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glüten, çölyak hastalığı olan kişiler için 1 numaralı düşmandır. Çölyak hastalığınız olduğunda, çok az miktarda glüten yemek bile, ince bağırsağınıza zarar verebilecek ve sağlık sorunlarına yol açabilecek bir bağışıklık tepkisini tetikler.

Reklam
Reklam

Ama çölyak hastalığınız yoksa glüten kötü bir şey mi? Ve çok fazla glüten yemek daha sonra çölyak hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir mi? Gastroenterolog Alberto Rubio Tapia, MD, çölyak hastalığına neyin neden olduğunu ve glüten yemenin bir rol oynayıp oynamadığını açıklıyor.
 

Çölyak hastalığına ne sebep olur?

Gluten yemek bazı insanlarda çölyak hastalığını tetikler, ancak tek başına gluten suçlanamaz. Çölyak hastalığının nedenleri karmaşıktır ve genetik dahil olmak üzere birçok risk faktörünü içerir.
Dr. Rubio Tapia, “Çölyak hastalığı olan hemen hemen herkes, DQ2 ve DQ8 olarak bilinen iki spesifik gen varyantından birine sahiptir” diye açıklıyor. "Fakat çölyak hastalığı için çevresel faktörler ve önceki enfeksiyonlar gibi başka risk faktörleri de var. Bazı araştırmalar, ırkınızın veya bağırsak bakterilerinizin de çölyak hastalığı riskinizi etkilediğini buldu.”
 

Çölyak hastalığını 'aniden ' geliştirebilir misiniz?

Başka risk faktörlerine sahip değilseniz, bir tabak makarna yemek çölyak hastalığı geliştirmenize neden olmaz. Ancak, tüm hayatınız boyunca sorunsuz bir şekilde glüten yemiş olsanız bile, bir yetişkin olarak çölyak hastalığı geliştirebilirsiniz.
Dr. Rubio Tapia, "Uzmanlar, insanların çölyak hastalığı riskiyle doğduklarını ve glüten yedikleri anda bunu geliştireceklerini düşünürdü" diyor. "Ama artık her yaşta çölyak hastalığı geliştirebileceğinizi biliyoruz."
Glüten duyarlılığı: Çölyak hastalığı olmadan glütensiz gitmek
Bazı testler çölyak hastalığının teşhisine yardımcı olabilir. Ama ya bu testler negatifse ve çölyak hastalığınız yoksa - ama glüten yemek hala kendinizi kötü hissettiriyorsa?
Çölyak dışı glüten duyarlılığınız veya glüten intoleransınız olabilir. Bu durumdaki insanlar glüteni sindirmekte zorlanırlar, ancak glüten bağırsak hasarına neden olmaz. Belirtiler şunları içerir:
Karın ağrısı.
Şişkinlik.
Kabızlık veya ishal.
Yorgunluk ve beyin sisi.
Baş ağrısı
Mide bulantısı ya da kusma.
Dr. Rubio Tapia, "Çölyaksız glüten duyarlılığı olan kişiler glüten yediklerinde kendilerini iyi hissetmiyorlar, ancak çölyak testi negatif çıkıyor" diyor. "Glüteni diyetlerinden çıkardıklarında semptomları da ortadan kalkar."
Gluten intoleransınız olduğunu düşünüyor olsanız bile, henüz glutensiz gitmeyin. Dr. Rubio Tapia, “Sağlayıcınız çölyak hastalığını ekarte etmek için sizi test etmek isteyebilir” diyor. “Ancak doğru bir sonuç için testinizden önce sisteminizde glütene ihtiyacınız var.”
 

Çölyak hastalığım yoksa glutensiz yiyecekler yemeli miyim?

Çölyak hastalığınız veya glüten intoleransınız yoksa, daha sağlıklı göründüğü için yine de glütensiz bir yaşam tarzı düşünebilirsiniz. Ama o kadar hızlı değil. Glutensiz gıdalar, glüten içeren muadillerinden mutlaka daha sağlıklı değildir. Ve başka risk faktörleriniz yoksa, düzenli olarak glüten yemek çölyak hastalığına neden olmaz.
Dr. Rubio Tapia, "Gluten içeren yiyecekler birçok besinsel fayda sağlıyor" diyor. “Çölyak hastalığınız yoksa, sağlıklı bir diyetin parçası olarak glüteni dahil edin. Çeşitli yiyecekler yiyin: meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller ve yağsız protein.
 

Çölyak hastalığının lekelenme belirtileri

Çölyak hastalığı hakkında yaygın bir efsane, her zaman ishale neden olmasıdır. Dr. Rubio Tapia, “Çölyak hastalığı sadece sindirim sisteminizi değil tüm vücudu etkiler” diye açıklıyor. “İshaliniz olmasa bile çölyak hastalığınız olabilir. Çölyak hastalarının çoğunda bu semptom hiç görülmez.”
Çölyak hastalığı olan kişilerde şişkinlik, kabızlık, ishal ve kusma gibi sindirim sorunlarının yanı sıra:
Kemik veya eklem ağrısı.
Tükenmişlik.
Baş ağrısı
Kısırlık.
Depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları.
Deri döküntüsü.
 

Sağlık hizmeti sağlayıcınızı ne zaman görmelisiniz

Çölyak hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, diyetinizi değiştirmeden veya belirli yiyecekleri hariç tutmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Aşağıdaki durumlarda çölyak hastalığı riskinizi de tartışmalısınız:
Çölyak hastalığı olan bir ebeveyn veya kardeş gibi yakın bir aile üyesi.
Tip 1 diyabet, karaciğer hastalığı, otoimmün bir durum veya tiroid hastalığı gibi diğer sağlık durumları.
Çölyak hastalığı veya çölyak dışı glüten duyarlılığı belirtileri.
Dr. Rubio Tapia, “Çölyak hastalığı milyonlarca Amerikalıyı etkiliyor ve pek çok insan buna sahip olduklarını bilmiyor” diyor. "Sağlığınızı ve çölyak gibi koşullar geliştirme riskinizi tartışabilmeniz için sağlayıcınızı düzenli olarak görün. Çölyak hastalığını erken tedavi etmek, gelecekteki sağlık sorunları riskini azaltır ve kendinizi en iyi şekilde hissetmenizi sağlar.”