Çölyak hastalığı, Çölyak dışı gluten duyarlılığı ve gıda alerjisi arasındaki farklar

TAKİP ET

Buğday veya glüten yedikten sonra kendinizi kötü (veya korkunç) hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Üç farklı durum – çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı (NCGS) ve buğday alerjisi – bu yiyecekleri yediğinizde sorunlara neden olabilir. Ve birlikte, bu üç koşul ABD'deki ve dünyadaki milyonlarca insanı etkiliyor.

Reklam
Reklam

Peki, çölyak hastalığı, NCGS ve buğday alerjisi arasındaki fark nedir - ve bu koşullardan birine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ne yapmalısınız? Gastroenterolog Alberto Rubio Tapia, MD , kafa karışıklığını gideriyor.

Hızlı tanımlar:

Çölyak hastalığı: Otoimmün bir hastalıktır. Gluten yemek ince bağırsağınıza zarar verir.

Buğday alerjisi: Bağışıklık sisteminiz buğdaya aşırı tepki verir. Hayatı tehdit edici olabilir.

Çölyak dışı glüten duyarlılığı (NCGS)/glüten intoleransı/glüten duyarlılığı: Çölyak için negatif test yaparsınız ancak glütene kötü tepki verirsiniz.

C eliac hastalığı ve NCGS (gluten intoleransı)

Çölyak hastalığı ve glüten intoleransı veya glüten duyarlılığı olarak da adlandırılan NCGS, yüzeyde benzer görünmektedir. Her iki durum da glüten yedikten sonra rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Ama benzerliklerin bittiği yer burası, diyor Dr. Rubio Tapia.

“ Çölyak hastalığı, az miktarda glüten yediğinizde bile ince bağırsağınıza zarar veren bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Çölyak ailelerde de görülür ”diye açıklıyor Dr. Rubio Tapia. "NCGS bir bağışıklık sistemi sorunu değil, bir sindirim bozukluğudur. NCGS bağırsağınıza zarar vermez ve ailelerde akmaz.”

NCGS (gluten intoleransı) semptomları ve çölyak hastalığı: Görünüşte aynı

Eğer bu kadar farklılarsa, insanlar neden çölyak hastalığı ile NCGS'yi (gluten intoleransı) karıştırıyorlar? Çünkü iki ortak noktaları var:

NCGS ve çölyak hastalığı neredeyse aynı semptomlara sahiptir.

Diyetinizden glüteni kestiğinizde semptomlarınız iyileşir.

Bu nedenle, çölyak veya NCGS'niz varsa, glüten yemenin aşağıdakilere neden olduğunu fark edebilirsiniz:

Şişkinlik, gaz ve kabızlık.

Beyin sisi, yorgunluk ve baş ağrısı.

Depresyon.

İshal ve mide bulantısı.

Eklem ağrısı.

Semptomlarda örtüşmelerine rağmen, ne kadar kötü hissettiğiniz, sizi neyin rahatsız ettiğinin bir göstergesi değildir. Dr. Rubio Tapia, “Çölyak hastalarının bazılarında hiçbir belirti görülmez” diyor. "Ve NCGS'li bir kişi, glüten yedikten sonra çok şiddetli semptomlara sahip olabilir. Neler olduğunu anlamak için testler yapmalıyız.”

NCGS (gluten intoleransı) - gerçekten glütenle mi ilgili?

NCGS ( gluten intoleransı ) ile işler daha karmaşık hale gelir. Son araştırmalar, NCGS'nin glütene hiç tepki vermeyebileceğini düşündürmektedir. “NCGS” dediğimiz şey, yediğimiz en yaygın tahıllardaki başka bir şeye tepki olabilir.

Dr. Rubio Tapia, “NCGS semptomlarının çok gerçek olduğunu biliyoruz” diyor. "Bu duruma sahip insanlar belirli tahıllardaki bir şeye duyarlıdır, ancak glüten olmayabilir. Çalışmalar, NCGS'li kişilerde glüteni suçlu olarak belirleyemedi."

Dr. Rubio Tapia, bazı çalışmaların NCGS için bir tetikleyici olarak amilaz/tripsin inhibitörlerine (ATI'ler) baktığını söylüyor. Gluten gibi, ATI'ler buğday, arpa ve çavdardaki proteinlerdir. Ve insanların glüten gibi hissetmelerinin nedeni sağlık sorunlarının kökü olabilir.

Dr. Rubio Tapia, "ATI'ler, NCGS'li kişilerde semptomlara neden olabilir, ancak bunu öğrenmek için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var" diyor. "NCGS'li kişilerin glüten yemeyi bıraktıklarında rahatladığını biliyoruz. Ancak glütensiz gittiğinizde, aynı zamanda ATI'siz olursunuz çünkü bu iki protein aynı gıdalarda bulunur."

NCGS (gluten intoleransı) ve çölyak hastalığı ile ilgili bir buğday alerjisi var mı?

Dr. Rubio Tapia, “Hafif bir buğday alerjisi çölyak veya NCGS gibi görünebilir” diyor. Ancak buğday alerjiniz varsa, buğdaydan tamamen uzak durmalısınız çünkü alerjik reaksiyonlar tehlikeli olabilir. Teşhis koymak önemlidir - sadece glüten intoleransınız olduğunu varsaymayın.

Alerjiler, bağışıklık sisteminiz genellikle zararsız olan bir şeye saldırdığında ortaya çıkar. Buğday alerjiniz varsa , az miktarda bile olsa buğday içeren bir şey yediğinizde tepki verirsiniz. Şiddetli alerjisi olan kişiler, yemeseler bile buğdayı teneffüs etmeye veya koklamaya tepki gösterirler. (NCGS veya çölyak hastalığınız varsa bu tür bir reaksiyon olmaz.)

Buğday alerjiniz varsa ve içinde buğday olan bir şey yerseniz, şunları yaşayabilirsiniz:

Anafilaksi, şişmeye ve nefes almada zorlanmaya neden olan ciddi, yaşamı tehdit eden bir reaksiyon.

Baş ağrısı.

Kurdeşen veya deri döküntüsü.

Mide bulantısı ve kusma.

Burun akıntısı, tıkanıklık veya hapşırma.

Hışıltı veya astım krizi.

Buğday alerjisi ve çölyak hastalığı

Buğday alerjisi ve çölyak hastalığının birkaç ortak noktası vardır. Her ikisi de bir bağışıklık sistemi reaksiyonu içerir. Ve her ikisi de ailelerde koşabilir. Alerjisi, astımı veya egzaması olan yakın bir aile üyeniz varsa, buğday alerjisi olma riskiniz daha yüksektir.

Bazı durumlarda, semptomlar da benzer görünebilir. Ve buğday veya glüten olsun, rahatsız edici yiyeceklerden tamamen kaçınmalısınız.

Yine de önemli bir fark var. American College of Allergy, Asthma & Immunology'ye göre, buğday alerjisi olan kişilerin neredeyse üçte ikisi, 12 yaşına kadar onu aşıyor. Çölyak hastalığı olan insanlar bunu aşmazlar.

Buğday alerjisi ve NCGS (gluten intoleransı )

Buğday alerjisi ve NCGS, mide bulantısı gibi bazı benzer semptomlara sahip olabilir. Ama akraba değiller - uzak kuzenler bile değil.

Dr. Rubio Tapia, "NCGS ağrılı semptomlara neden olabilir, ancak durumun alerjiyle hiçbir ilgisi yok" diyor. "Alerjik reaksiyonlar yaşamı tehdit edebilir ve NCGS değildir. Ancak NCGS yaşam kalitenizi etkileyebilir.”

Hangi koşula sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız

Bugün mağazalarda bol miktarda glütensiz yiyecek var. Sadece glüten yemeyi bırakmalı ve hangi rahatsızlığınız olduğu konusunda endişelenmemeli misiniz? Hayır. Tıbbi testler yaptırmadan önce glütensiz giderseniz, sonuçlarınız doğru olmayacaktır.

Dr. Rubio Tapia, “Çölyak hastalığı testleri yalnızca glüten tüketiyorsanız işe yarar” diye açıklıyor. "Bu yüzden kendi kendine teşhis koymamalı ve sadece glütensiz beslenmelisin. Önce sağlayıcınıza bakın ve herhangi bir gıdayı diyetinizden çıkarmadan önce testler yaptırın.

Çölyak hastalığının teşhisi

Sağlayıcınız çölyak hastalığınız olabileceğini düşünüyorsa, şunları önerebilir:

Antikor testi: Doku transglutaminaz IgA antikorlarını (tTG-IgA) kontrol etmek için bir kan testine ihtiyacınız olabilir. Çölyak hastalığınız varsa, vücudunuz bu antikorları glüten yedikten sonra yapar. Çölyak hastası bir ebeveyniniz veya kardeşiniz varsa, sağlayıcınız çölyak hastalığı semptomlarınız olmasa bile antikor testleri önerebilir.

Genetik test: Bir kan testi, çölyak hastalığı ile ilgili genleri kontrol edebilir. Negatif bir genetik test sonucu genellikle çölyak hastalığını ekarte eder. Ancak pozitif bir sonuç, teşhisi doğrulamak için daha fazla teste ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.

Biyopsi: Kan testleri çölyak antikorlarınız olduğunu gösteriyorsa, sağlayıcınız ince bağırsağınızın içinden biyopsi (örnek) alabilir. Bu örneği, uzmanların çölyak hastalığının neden olduğu hasar belirtilerini aradıkları bir laboratuvara gönderirler.

Çölyak hastalığı teşhisi konduğunuzda biraz şok ve hatta üzgün hissetmeniz normaldir. Glutensiz bir yaşam tarzını takip etmenize yardımcı olacak kaynaklar mevcuttur ve sağlayıcınızın rehberliğinde gizli gluteni nasıl bulacağınızı ve hangi yiyeceklerin sizin için en iyi olduğunu öğrenebilirsiniz.

Çölyak dışı glüten duyarlılığının teşhisi

Genellikle, NCGS tanısı iki şey gerektirir:

Çölyak hastalığı için negatif kan testleri.

Gluten yemeyi bıraktığınızda daha iyi hissetmek.

Dr. Rubio Tapia, “NCGS'yi doğrulayabilecek bir kan testi yok” diyor. "Yani, çölyak hastalığı ve alerjiyi ekarte ettiğimizde NCGS'yi teşhis ediyoruz. Test yaptırmak önemlidir çünkü çölyak hastalığı bağırsaklarınızda uzun süreli hasara neden olabilir. Çölyak hastası olup olmadığınızı bilmemiz gerekiyor, böylece glütenden kesinlikle kaçınabilir ve sağlıklı kalabilirsiniz.”

Buğday alerjisi teşhisi

Gıda alerjileri, bağışıklık sisteminizin belirli proteinlere verdiği tepkidir. İnsanların buğday, arpa veya çavdardaki proteinlere veya diğer birçok gıdaya alerjisi olabilir. Sağlayıcınız buğday veya tahıl alerjiniz olabileceğini düşünüyorsa, şunları yapabilir:

Kan testleri: Buğday alerjisi olan kişilerde buğday proteinine karşı immünoglobulin E antikorları (IgE) bulunur.

Deri delme testi: Sağlayıcınız, cildinizin hemen altına az miktarda buğday proteini yerleştirmek için ince, kısa iğneler kullanır. Cildiniz kızarıklık, şişme veya kurdeşen ile reaksiyona giriyorsa, buğday alerjiniz olabilir.

Ağızdan gıda mücadelesi: Bir sağlık ekibi sizi yakından izlerken az miktarda buğday yersiniz. Ekip, anafilaksiyi durduran epinefrin vermeye hazır. Ancak Dr. Rubio Tapia, bu teste nadiren ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Sizin veya çocuğunuzun buğday alerjisi varsa, tüm buğdaylardan kaçınmak önemlidir. Sağlayıcınız, sizi veya çocuğunuzu güvende tutacak diyet değişiklikleri hakkında konuşmak için bir beslenme uzmanına görünmenizi tavsiye edebilir.

NCGS (glüten duyarlılığı) çölyak olabilir mi?

NCGS'niz olduğunu öğrenirseniz, çölyak hastalığının kanatlarda olup olmadığını merak edebilirsiniz. Ancak ikisinin ilişkili olduğunu destekleyecek hiçbir kanıt yok.

Dr. Rubio Tapia, "NCGS'li kişilerde çölyak hastalığı riski daha yüksek değil" diyor. “Bunun için endişelenmek doğal çünkü ikisi benzer koşullar gibi görünüyor. Ama hiç bağlantılı değiller.”

Glutensiz beslenme daha sağlıklı mı?

Bazı sporcular ve ünlüler glutensiz diyetleri övüyor. Ancak glüteni atlayarak sağlığınızı artırabilir misiniz?

Dr. Rubio Tapia, “Glütensiz bir diyetin, bunu gerektiren bir tıbbi durumunuz olmadıkça hiçbir faydası yoktur” diyor. "Alerjiniz, çölyak hastalığınız veya NCGS'niz olmadığında glütenden kaçınmak sağlığınıza zarar verebilir. Aile öyküsü olmayan kişilerde glüten yemenin çölyak hastalığını tetikleyeceğine dair hiçbir kanıt yok. ”

Tıbbi bir neden olmadan glutensiz beslenmeye devam ederseniz, aşağıdaki riskleri taşırsınız:

Daha sonra teste ihtiyacınız varsa, çölyak hastalığı ve NCGS için yanlış kan testleri.

Sağlıklı sindirim için gerekli olan daha düşük lif alımı.

Vitamin veya mineral eksiklikleri, çünkü glütensiz ürünlerin glüten ürünleri gibi zenginleştirilmesi gerekmemektedir. Glüten içeren tahıllar, B vitaminleri ve demir gibi temel besinlerle zenginleştirilmiştir.

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Aşağıdakilere sahipseniz sağlayıcınıza bakın:

Sağlayıcınız, semptomlarınız olmasa bile sizi çölyak için test etmek isteyebileceğinden, çölyak hastalığı olan bir ebeveyn veya kardeş .

Gluten yediğinizde çölyak hastalığı, NCGS veya buğday alerjisi belirtileri.

Tip 1 diyabet veya otoimmün durumlar gibi çölyak hastalığına yakalanma veya çölyak hastalığı geliştirme olasılığınızı artıran diğer sağlık durumları.

Buğday ve glutensiz yaşam

Gluteni kesinlikle yasaklayan bir koşulla yaşamak zor olabilir. Restoranlarda, partilerde ve aile toplantılarında sizi hasta etmeyecek yiyecekler aramanız gerekebilir.

Ek olarak, birçok insan bu koşulları anlamıyor ve “o kadar da ciddi değil” diyerek görmezden geliyor.

Çölyak hastalığı, NCGS veya buğday alerjisi ile yaşamanın fiziksel veya zihinsel sağlığınızı etkilediğini fark ederseniz sağlayıcınıza ulaşın. Sağlayıcınız, kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olmak için burada bulunan sağlık hizmeti ortağınızdır. Durumunuzu yönetmenin ve anlayan başkalarıyla bağlantı kurabileceğiniz destek grupları bulmanın yolları konusunda size rehberlik edebilirler.

Glutensiz bile dolu, aktif ve lezzetli bir hayat yaşayabilirsiniz.