COVID-19 varyantları hakkında bilmeniz gerekenler

TAKİP ET

Temmuz ayı başlarında Hindistan, Avustralya, Almanya ve ABD dahil olmak üzere yaklaşık 10 ülkede zemin kazanan yeni bir omikron alt varyantı manşetlere çıkıyor.

Reklam
Reklam

BA.2.75 olarak bilinen bu alt değişken ilk olarak Mayıs ayı başlarında Hindistan'da tespit edildi ve oldukça bulaşıcı görünüyor. ABD'de COVID-19'a neden olan en baskın omikron türü olarak biliniyor.

Bu, sonbaharda başka bir koronavirüs enfeksiyonu dalgası görebileceğimiz anlamına mı geliyor? Bunu söylemek için çok erken, ancak araştırmacılar BA.2.75'in gelişimini incelemeye devam ettikçe, bu alt varyantların orijinal mutasyonlarının ötesinde nasıl ve neden gelişmeye devam ettiğini anlamak önemlidir.

Mikrobiyolog ve patolog Daniel Rhoads, alt değişkenlerin nasıl çalıştığını ve en son haberlerin gelecekteki olası bir dalgalanma için ne anlama gelebileceğini açıklıyor.

Kaç COVID-19 varyantı var?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD'de dolaşan orijinal SARS-CoV-2 virüsünün tüm varyantlarını ve alt varyantlarını izler.  14 Temmuz 2022 itibariyle CDC, aşağıdakiler dahil 12 varyantı izliyor:

Delta: Bir zamanlar Birleşik Krallık ve ABD'de baskın olan varyant, artık "endişe verici bir varyant" değil.

Omicron: Bu varyant, Kasım 2021'de başlayan küresel bir dalgalanmadan sorumlu olduğu geçen kış bir endişe varyantı haline geldi. Washington'a göre ABD, Ocak ayının ortasına kadar haftada 800.000'den fazla yeni COVID-19 vakası elde ediyordu. Artık ABD'deki vakaların %65'inden sorumlu

CDC'ye göre, omikron varyantı, orijinal virüs ve delta varyantından daha hızlı ve daha kolay yayılır - ve şimdiye kadar, BA.5 ve BA.2.75'i içeren birkaç alt varyantla gelişmeye devam ettiği için bu doğru kalır.

En yeni alt değişkenler: BA.5 ve BA.2.75

Dünya Sağlık Örgütü'ne ( WHO) göre BA.2.75, ilk olarak Mayıs 2022'nin başlarında Hindistan'da tespit edildi ve o zamandan beri ABD dahil 10'dan fazla ülkede tespit edildi.

Dr. Rhoads, “BA.2.75, son zamanlarda ortaya çıkan bir varyanttır” diyor. "Onu yakından takip ediyoruz, ancak henüz çok fazla bilgiye sahip değiliz."

Öte yandan BA.5, CDC'ye göre şu anda ABD'deki baskın omikron alt varyantıdır.

Dr. Rhoads, "Semptomlar genellikle aynı veya benzerdir, ancak dikkat edilmesi gereken nokta, semptomların herhangi bir bireyde farklı görünebileceğidir".

Bu, asemptomatik olabileceğiniz veya aşağıdakileri içeren herhangi bir sayıda semptomunuz olabileceği anlamına gelir:

Ateş veya titreme.

Öksürük.

Nefes darlığı veya nefes almada zorluk.

Tükenmişlik.

Kas veya vücut ağrıları.

Baş ağrısı.

Yeni tat veya koku kaybı.

Boğaz ağrısı.

Tıkanıklık veya burun akıntısı.

Mide bulantısı ya da kusma.

İshal.

Bir kişinin BA.5 enfeksiyonunu nasıl ele aldığı, bir başkasının onu nasıl ele aldığından tamamen farklı olabilir, bu nedenle, yaşadığınız yeni semptoların farkında olmanız önemlidir.

Enfeksiyonu en aza indirmek için ne yapabilirsiniz?

Aynı protokoller, koronavirüsün diğer tüm varyantları ve alt varyantları için geçerli olan BA.5 için de geçerlidir: En iyi önleyici tedbirler arasında aşı olmak, yüksek bulaşma zamanlarında maske takmak, 6 fit uzakta durmak, sık sık elleri yıkamak ve hastalar.

Virüsler nasıl ve neden mutasyona uğrar?

Virüsler hayatta kalmak ve yayılmak için sürekli değişiyor. Tüm virüsler, koruyucu bir protein kaplamasıyla kaplanmış bir genetik materyal demetinden (DNA veya RNA) oluşur. Bir virüs vücudunuza – genellikle ağzınızdan veya burnunuzdan – girdiğinde, hücrelerinizden birine tutunur. Virüsün DNA'sı veya RNA'sı daha sonra hücrenize girer ve burada kendi kopyalarını çıkararak diğer hücrelere bulaşabilir. Virüs kendini kopyalayabiliyorsa ve bağışıklık sisteminiz tarafından yok edilmeden yeterince hücrenizi ele geçirebiliyorsa, bu şekilde hasta olursunuz.

Bir virüste meydana gelen her yeni mutasyonla birlikte yeni özellikler ortaya çıkar. Bu mutasyonlardan bazıları, virüsün etkili bir şekilde çalışmayı durdurmasına neden olarak onları ölmeye veya daha az bulaşıcı hale gelmeye zorlar. Diğer mutasyonlar, virüsün bağışıklık sistemlerimiz tarafından daha az algılanabilir hale gelmesine, daha bulaşıcı hale gelmesine veya bağışıklık sistemimizin hafızasından kaçmasına neden olabilir.

Dr. Rhoads, "Bunu bir zar atışı gibi düşünüyorum: Ne zaman biri enfekte olsa, ortaya çıkan milyonlarca yeni viral partikül var ve virüsün replikasyonu sırasında yapılabilecek bazı hatalar var" diye açıklıyor. "Bazen, bu hatalar aslında yardımcı olur. Ama genellikle değiller.”

CDC, mutasyon sürecini bir ağacın dallarıyla karşılaştırır: Her yeni mutasyonla birlikte, virüsün yeni yönlerde büyümesine izin veren yeni bir dal büyür. Bu dallardan, ana varyantın omurgasında yapılan diğer mutasyonlar olan gövdeler veya alt varyantlar vardır. Örneğin BA.2.75 ve BA.5, omicron “ana” virüsünün mutasyonlarıdır.

Dr. Rhoads, "BA.5'in spike proteininde birçok mutasyon var" diyor. "Bu mutasyonların muhtemelen bir miktar bağışıklık kaçışı sağladığı düşünülüyor, yani aşılama veya önceki enfeksiyon nedeniyle altta yatan bir bağışıklığınız varsa, bu virüs hala enfeksiyona neden olabilecek kadar farklı görünüyor."

Bir araba gibi varyantları, alt varyantları ve virüs soylarını da düşünebilirsiniz.

Dr. Rhoads, "Orijinal virüs SARS-CoV-2, bir arabanın markası gibidir" diye açıklıyor. “Sonra, aynı tasarımcıdan olmasına ve temelde aynı şey olmasına rağmen, biraz farklı olan farklı modeller çıkıyor. Omicron, orijinal virüsün bir modelidir.”

Ve bu benzersiz marka ve modele özel özellikler eklediğinizde, kendinize yeni bir alt varyantınız olur.

Sonbaharda mı kışta mı yükseliş olur?

Başka bir dalgalanma olasılığı yüksektir. CDC, mevcut ve gelişmekte olan varyantlar hakkında faydalı bir haftalık güncelleme sağlar. 9 Temmuz 2022 itibariyle, BA.5, ABD'deki COVID-19 vakalarının %65'inden fazlasından sorumludur ve bu da onu mevcut baskın varyant haline getirmektedir. Bu sayılar yalnızca bildirilen vakaların sayısını hesaba katar ve evde test imkanı sayesinde gözden kaçan çok sayıda vakayı potansiyel olarak dışarıda bırakır.

“Evde yapılan testler kullanıma sunulduğundan, laboratuvarda test için daha az talep gördük. Talep altı ay önceki gibi değil” diyor Dr. Rhoads. "Dolayısıyla, nüfusta tam olarak neler olduğunu anlamak daha zor çünkü evde yapılan testler aileleri dışında kimseye bildirilmeyebilir."

Kısacası, BA.5 ve BA.2.75 gibi diğer ortaya çıkan alt değişkenlerle ilgili olarak vaka sayısı artmaya devam ettikçe, başka bir artış potansiyeli mümkündür.

“Son iki kışın her birinde ABD'de büyük zirveler gördük ve bu kış tekrar olursa şaşırmam” diye ekliyor.

Aşı varyantlara karşı koruma sağlıyor mu?

Sonuç olarak, koronavirüsün (ve tüm virüslerin) şekil değiştiren doğası, dünyanın dört bir yanındaki uzmanların yakından takip ettiği bir şey, ancak pandeminin seyrini bir gecede değiştirmeyi beklemeniz gereken bir şey değil.

Bununla birlikte, daha yeni varyantların ve alt varyantların bulaşıcılığı, çoğu eyalet sosyal mesafe kurallarını geri alırken bile dikkatli olmak için daha fazla nedendir. ABD'li yetişkinlerin sadece %67’si tam aşılıdır.

CDC, ABD'de acil kullanım için yetkilendirilmiş ( Johnson & Johnson ) veya tam olarak onaylanmış ( Moderna ve Pfizer-BioNTech )  COVID-19 aşılarının ciddi hastalık ve ölümleri önlemede oldukça etkili olduğunu söylüyor. Ve çığır açan enfeksiyonlar ortaya çıkarken, ciddi hastalıklara, hastaneye yatışlara veya ölüme neden olan vakaların sayısı çok düşüktür.

Sadece Haziran ayında FDA, BA.5 ve BA.2.75 gibi gelişmekte olan ve baskın omikron alt varyantlarına karşı korumayı artırmak amacıyla bu sonbaharda COVID-19 aşılarına ve güçlendiricilere omikron bileşenlerinin dahil edilmesini önerdi.

Dr. Rhoads, "Bu yeni enfeksiyon dalgaları, pandeminin henüz bitmeye yakın olmadığını gösteriyor" diyor. "Şu anda aşının en etkili aracımız olduğu kanıtlandı ve ABD'de birçok çocuk ve yetişkin için aşılar hazır durumda bulunuyor Aşılar, ortaya çıkan bu türlerin neden olabileceği ciddi hastalıklara karşı en iyi savunmamızdır."