Covid- 19 yeni varyantı korkutuyor! Korkutan virüs nedeniyle 5 ülkeye giriş çıkış yasağı geldi.

TAKİP ET

Yasaklanan ülkeler ile ilgili açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Omicron varyantı nedeniyle 5 ülkeye gidiş gelişler kısıtlandı. Bakan Koca, yeni Covid-19 varyantı nedeniyle beş ülkeye seyahat kısıtlaması uygulanacağını söyledi. Vatandaşlar tarafından merak edilen ülkeler araştırılmaya başlandı. Hangi ülkelere gidişler kısıtlandı? Yasak gelen ülkeler hangileri? Soruları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada Omicron varyantı nedeniyle 5 ülkeye seyahat kısıtlaması getirdi. Kısıtlama gelen ülkeler vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. Hangi ülkere gitmek yasaklandı? Türkiye hangi ülkeleri yasakladı? Soruları araştırılırken sizler için cevabını araştırdık. İşte yasaklanan 5 ülke detaylar haberimizde…

 


Hangi Ülkelere Giriş Çıkış Kısıtlaması Getirildi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada kısıtlama getirilen ülkeleri şu sözlerle dile getirdi: “Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir” 

 


Omicron Nasıl Bir Varyant, Aşılar Omicron’a Etkili Mi?

Covid- 19 yeni varyantına Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘Omicron’ adını verdi. Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyantın daha bulaşıcı olduğu açıklandı. DSÖ’den yaptığı açıklamada “Ön bulgular yeni varyantın daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde” dedi.

 


Omicron Aşılardan Kaçıyor, Aşılar Etkisiz

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier tarafından yapılan açıklamaya göre, araştırmacıların B.1.1.529 mutasyonunun etkilerini anlamak için birkaç hafta geçmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Lindmeir bilgilendirme toplantısında şu açıklamalarda bulundu: “Araştırmacılar, mutasyon ve bu mutasyonun ne kadar bulaşıcı veya ölümcül olduğu konusunda daha fazla bilgi edinmek için çalışıyorlar. Yeni mutasyonu anlamak birkaç hafta sürecek” 

 

DSÖ’den Yeni Açıklama Geldi

Covid- 19 yeni varyantı olan B.1.1.529 Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici tür olarak sınıflandırıldı. Dünya Sağlık Örgütü bu yeni varyanta Omicron adını verdi.

 


Yeni Mutasyon Yayılıyor

Şu zamana kadar sadece 100 kişide görülen yeni varyantın çoğunlukla Güney Afrika’da görüldüğü açıklandı. DSÖ, yeni mutasyonun Hong Kong, İsrail, Botsvana ve Belçika’da da tespit edildiğine dikkat çekti.

 

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid yaptığı açıklamada mutasyonun uluslararası bir endişe yarattığını dile getirdi. İngiltere’de herhangi bir vaka tespiti olmadığı söyleyen Bakan Javid, şimdiye kadar elde edilen deneyimler sonucunda hızlı ve en kısa zamanda harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Javid, “B.1.1.529 mutasyon büyük ihtimalle Güney Afrika ve Botsvana’dan diğer ülkelere yayıldı” dedi.

 

Çin’in Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Hong Kong’da yeni mutasyonun Güney Afrika’dan gelen 1 kişide ortaya çıktığını ve aynı karantina otelinde birkaç gün sonra testi pozitif çıkan 1 misafirde tespit edildiği bildirildi. Bakanlık, 2 vakanın da Covid-19’a karşı tamamen aşılı olduğunu kaydetti.

 

Omicron olarak adlandırılan Güney Afrika mutasyonunun tespit eldilmesinin ardından bazı ülkeler Afrika’daki bazı ülkelere olan sınırlarını kapatma kararı aldı.

 


Birçok Ülke, Güney Afrika Ülkelerine Uçuşlarını Durduruyor


Bu hafta başlarında Güney Afrika’da Covid-19’un yeni mutasyonun görülmesinin ardından yetkililer harekete geçti.  Birçok ülkede yetkililer seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor. Aralarında İngiltere ve Singapur’un da bulunduğu çok sayıda ülke, Güney Afrika ülkelerine olan uçuşlarını durdurma kararı aldı.

Bununla birlikte, Hollanda dahil olmak üzere pek çok ülke, Güney Afrika ülkelerinden South Africa, Botsvana, Namibya, Zimbabve, Esvatini ve Lesotho’ya uçuşları geçici olarak durdurma kararı aldı.


İngiltere hükümeti yaptığı açıklamada seyahat kısıtlaması getirilen ülkelerin kırmızı listeye alındığını ve bu ülkelerden gelen kişilerin 10 gün boyunca otel karantinasında kalacağını duyurdu. 


Singapur, İtalya, Fransa ve İsrail, Mozambik de kırmızı listeye alınan ülkeler arasında yer alıyor. Japonya tarafından yapılan açıklamada ise Cumartesi gününden itibaren Güney Afrika’dan gelen yolcuların 10 gün karantinada kalmaları gerektiğini duyurdu. Ayrıca karantinada kaldıkları süre boyunca toplam 4 test vermeleri gerekmektedir. 

 


Covid 19’un Yeni Varyantı Omicron

 

Güney Afrika’da yaşanan son gelişmeleri değerlendiren KLİMİK, “Beta varyantı gerilemeya başlamışken, alfa varyantı baskın hale gelemeden delta varyantı başlamış ve üçüncü dalgaya yol açmıştı. Delta varyantının güney yarımkürede olması ve bahar aylarının enfeksiyon sayılarını tüm ülkede günde 100 vakaya kadar geriletmişti. Son 2-3 hafta içerisinde ise başta Guatang olmak üzere Güney Afrika’nın bazı şehirlerinde önce vaka kümelenmeleri görülmeye başlandı, daha sonra ise vaka sayılarında çok hızlı bir artış gözlenmiştir.” diyerek yaşanan süreci özetledi.

 

KLİMİK, son üç hafta içerisinde bazı şehirlerde günlük PCR test pozitiflik oranının %1 civarından %30’a fırladığını dile getirdi.  Güney Afrikalı bilim insanları ve Sağlık Bakanlığı yaşanan bu durumu basın açıklaması ile paylaşmış ve Dünya Sağlık Örgütü’nü bu konuda uyarmıştı. Güney Afrika’da günlük vaka sayısı birkaç gün içinde 100’lü rakamlardan hızla yükselerek 3000’e yaklaştı.

 


“Bilinen Tüm Varyantlardan Farklı Bir Mutasyon”

Yapılan açıklamalarda bugüne kadar görülen tüm virüslerden farklı bir virüs profiline sahip olan Omicron için KLİMİK tarafından şu açıklamalar yapıldı:


• Güney Afrikalı bilim insanları yaptıkları açıklamalarda sahadaki ilk gözlemlerinin bu varyantın delta varyantından daha bulaşıcı ve bağışıklıktan kaçabilme yeteneğinin daha yüksek olabileceği yönünde olduğunu belirtilmişlerdir.
• Virüsün bu özellikleri laboratuvar ortamında da yoğun bir şekilde incelenmeye başlamıştır. Nitekim Hong Kong’daki vakanın tutulduğu karantina otelinde yapılan incelemelerde çevre örneklerinde yeni varyantın yüksek oranda saptanmış olduğu ve bunun da yüksek bulaşıcılık yeteneği konusundaki şüpheleri güçlendirdiği paylaşılmaktadır.
• Yeni varyant rutin laboratuvarlarda PCR testi ile kolaylıkla ayırt dilebilmekte ve saptanan kökenler “varyant şüpheli” olarak tanımlanabilmektedir. Bu da varyantın toplum içindeki yayılma hızının izlenmesini kolaylaştıracaktır.

 


“Ciddi Boyutta Ve Kaygı Verici”

Güney Afrikalı bilim insanları ve yetkilileri ile DSÖ varyant çalışma grubunun toplanarak varyantın sınıflandırılmasının yapılması beklenmektedir.  Yapılan toplantıda varyantın (VOC ya da gözetim altına alınması gereken varyant – VUI) büyük olasılıkla “varyant nü” olarak tanımlanması beklenmektedir.

Şimdiye kadar görülen en ürkütücü varyant olan B.1.1.529’un varyantın virulansı ile ilgili henüz herhangi bir veri bulunmamaktadır. B.1.1.529 mutasyonu Güney Afrika’da mercek altına alınmış durumdadır.

Yeni virüsün ciddi boyutta kaygı verici olmasından dolayı pek çok ülke önlem almaya başladı. 


Bazı ülkeler Güney Afrika ve komşu ülkelerine uçuş yasağı getirdi. Ayrıca bu ülkelerden gelen kişilere karantina zorunluluğu da geldi.

Yeni varyantın tüm dünyayı etkisi altına alabileceği endişesi hızla büyürken, aşıların etkisinden kaçan yeni bir dalgaya yol açabilme potansiyelinden korkulmaktadır. Bu nedenden dolayı varyantın başka ülkelere yayılmadan ilk çıktığı yerlerde kontrol altına alınması büyük bir önem taşımaktadır.

 


“Aşıdan Ve Antikor Tedavilerinden Büyük Oranda Kaçabiliyor”

Yeni çıkan varyanta karşı Türkiye’de alınması gereken önlemlere de değinen KLİMİK, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

Salgının kontrol altında tutulabilmesi için gerekli önlemlerin zamanında alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin kritik önem taşıdığı açıkça görülmüştür. Aşıdan ve antikor tedavilerinden büyük oranda kaçabilmek gibi olasılığı olan B.1.1.529 varyantının ülkede görülmesi durumunda önlemler hızla uygulanmalıdır. 

Bu doğrultuda, Güney Afrika ve komşu ülkelerinden gelen son iki hafta içerisindeki herkes tespit edilmeli ve karantina altına alınmalıdır.  Ayrıca bu ülkelerle bağlantılı uçuşlar aracılığı ile ülkeye giriş yapan kişilerde tespit edilerek karantina uygulamasına alınmalıdır.

Covid-19 yeni mutasyon Covid-19 yeni varyant 5 ükeye yasak geldi Türkiyeden virüs kısıtlaması