Covid geçirenler ne zaman aşı olabilir? Covid geçirenlerin ne zaman aşı olması gerekiyor?

TAKİP ET

Covid salgını tüm dünyada etkisini hızla sürdürürken, salgınla mücadele yöntemi aşılama da aynı hızla sürüyor. Ancak hastalığı geçiren birçok kişi ne zaman aşı olmaları gerektiğini bilmiyor. Peki, covid geçirenler ne zaman aşı olabilir? Covid geçirenlerin ne zaman aşı olması gerekiyor? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen aylarda yapılan Bilim Kurulu Toplantısı'ndan sonra konuya dair, "Covid geçiren kişilerin ne zaman aşı olacakları merak ediliyordu. Covidi geçiren kişiler altı ay geçtikten sonra aşı yaptırabiliyorlardı. Bugün itibari ile bu süre üç aya indirildi. Hatırlatma dozu olarak covidi geçirdikten üç ay sonra aşılarını olabilecekler. Antikor seviyesinde artış olacağı belirlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Konuya dair bir başka açıklama ise Prof. Dr. Mehmet Ceylan'dan geldi. Ceylan açıklamasında, "Varsayalım ki kişinin 2 doz aşısı var, herhangi bir belirti göstermiyor ve tesadüf eseri yapılan testi pozitif. Bunu zaten dikkate almıyoruz çünkü aşı yaptıran kişinin boğazında virüs olabilir, bu aşının etkisizliği demek olmuyor. Eğerki kişinin hastalığı belirti olmadan geçtiyse 1 ay, belirti olduysa fakat hastane yatışı yapılmadıysa 2 ay,hastane yatışı yapıldıysa 3 ay sonrasında aşı olması gerekiyor. Testi pozitif çıkan herkese "3 ay, 6 ay sonrasında aşını ol" diyemeyiz bu yanlış olur. Bu tamamen klinik tabloyla alakalı bir durum. İnsanlar buna dikkat etmeli. Bu şekilde, bu aralıklar ile yaptırıldığında koruyuculuk da devam ettirilebilir." ifadelerini kullandı.

covid geçirenler ne zaman aşı olmalı covid geçirenler ne zaman aşı yaptırmalı