Cumhurbaşkanı eşel mobil sistemini açıkladı! Döviz düşüşü akaryakıtı etkiledi mi?

TAKİP ET

Son günlerde ekonomide yaşayan yükseliş sonrası beklenen açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geldi. Açıklama sonrası büyük bir düşüşe geçen dövizler herkesi şaşırttı. Fakat vatandaş bu süre zarfında yükselen akaryakıt fiyatlarında düşüş olup olmayacağını araştırmaya başladı. Bu süreçte devreye giren eşel mobil sistemi ise ne olduğu merak konusu oldu. Peki, akaryakıt fiyatlarına indirim olacak mı?

Reklam
Reklam

Dövizin yükseliş sırasında zam gelen market fiyatları ve akaryakıt herkesin korkulu rüyası oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrası düşen döviz ise akaryakıt ve market fiyatlarına yansıyacak mı sorusu sıkça sorulmaya başlandı. Konu hakkında alınan karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Devreye giren eşel mobil sistemi ise şöyledir;

Eşel mobil sistemi nedir? 

Döviz de yaşanan düşüş sonrası akaryakıtta benzin ve motorinde 2 TL, LPG'de ise 1,10 TL indirim beklenmekteydi. İndirim için kalan ÖTV marjı Benzinde 2,53 TL, Motorinde 2,05 TL, LPG'de 1 TL. Bu durumda sadece LPG'de 10 kuruş indirim olacak.

ÖTV'de döviz ayarı geldi 

Yapılan toplantılar ve alınan kararlar neticesin de akaryakıt ürünlerinde ÖTV, ürünlerin döviz üzerinden fiyatlarının azalış tutarı kadar gerçekleştirilecektir. Alınan karar üzerine ürünlerin fiyatlarında yaşanan düşüş pompa yerine ÖTV'ye yansıtılacaktır. 

Eşel mobil sistemi nedir?

Tüketicilerin satın alma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışları otomatiğe bağlanmaktadır.

eşel mobil sistem nedir akaryakıtta indirim var mı