Çürük dişlerinizi hafife almayın, ölüme kadar götürebilir!

TAKİP ET

Çürük dişler birçok kişi tarafından son derece dayanılmaz bir ağrı yaşatana kadar doktora gitmekten kaçınır. Ancak diş çürüklerinin yaşattığı ağrı ya da sızının yanında çok daha sakıncalı sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte diş çürüğü hakkında bilmediğiniz tüm detaylar…

Diş çürükleri birçok insan tarafından hafife alınsa da sebebinde ölüme kadar yol açabilmektedir. Çürük dişler doğrudan kalp sağlığını etkilemektedir. Diş sağlığına herkes özen gösterir ancak, özellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocuklar ve kalp kapağında sorun olan yetişkinler için bu durum daha fazla önem arz etmektedir.

Endokarditte enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir

Çürük dişlere müdahale edilirken oluşabilecek olan bakteriyemi (kan dolaşımında bakterilerin var olması durumu), endokardit adı verilen kalp ve damarların iç yüzeyini çevreleyen tabakada enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Endokardit rahatsızlığı uzun süre hastane yatışının gerektiren ve antibiyotik tedavisi kullanılan bir sağlık problemidir ve son derece ölüm riski taşıyan, ölümle sonuçlanabilecek bir sağlık sorunudur.

Diş sağlığı ile kalp sağlığı arasındaki ilişki

Diş sağlığına özen gösterilmediği taktirde, yapılan bir diş tedavisinde ya da sadece dişlerinizi fırçalarken bile oluşabilecek kanamalardan kana geçerek enfeksiyon etkenleri kalpte bulunan sorunlu bölgeye ulaşarak burada kalp enfeksiyonlarını doğurarak durumu daha riskli bir hale getirebilir. Bu yüzden doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan ya da sonradan ortaya çıkan, tedavisi gerçekleşmiş ya da gerçekleşmemiş kalp problemleri açısından diş sağlığı iççin üst düzey bir kontrol ve tedavi gerekebilmektedir.