D vitamini alımına dikkat, kış aylarında nasıl D vitamini alabilirim, D vitamini faydaları neler?

TAKİP ET

D  vitamini nedir, ne işe yarar, kış aylarında D vitaminini nereden karşılayabilirim sorularının cevabını arıyorsanız koşun! Aradığınız tüm soruların cevaplarını sizler için bu yazımızda derledik.

Reklam
Reklam

D vitaminin bilindiği üzere en temel kaynağı güneştir. Ancak güneş dışında bazı besinlerde de bol miktarda D vitamini bulunmaktadır. Güneşin etkisini az gösterdiği kış aylarında D vitaminini nereden alabilirim diye düşünenler; doğru adrestesiniz! İşte D vitamini hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar!

D vitamini nedir, ne işe yarar

D vitaminin literatürdeki bilimsel adı; kalsiferoldür ve yağda çözünen vitaminlerden biridir. Vücut için gerekli olan kalsiyum ve fosforun emiliminde görevli olmasının yanı sıra özellikle cilt sağlığı ve kemik gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir.

D vitamini nerden karşılanır

D vitaminin en temel kaynağı güneştir. Daha öncelerde D vitamini yalnızca güneşten alındığı bilinse de son zamanlarda yapılan araştırmalarda besinler yoluyla alınabildiği de ortaya konmuştur. Yaz aylarında güneşten D vitaminini aldığını sananlar bu kısma dikkat! Güneş ışınlarına fazla maruz kalınması D vitaminini fazla aldığınızı göstermez. Aksine güneşten gelen zararlı ışınlar cildiniz üzerinde kansere kadar götürebilen sağlık problemlerine yol açabilir. Güneşten alacağınız vitamin için öğle saatlerinde güneşe çıkmamaya dikkat edin!

D vitamini bakımından zengin besinler

Somon,

Uskumru,

Yağlı palamut gibi balık çeşitleri

Süt ve yumurtada bol miktarda D vitamini bulunmaktadır.