Damarlarınız böyle görünüyorsa tehlikede olabilir

TAKİP ET

Uzman, damarlarınız hakkında bilinmesi gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken sağlıksız belirtileri anlatıyor.

Reklam
Reklam

Damarlarımıza çok iş düşüyor. Kanı vücutta hareket ettiren dolaşım sisteminin bir parçasıdırlar ve asıl rolleri kanı kalbe iletmektir. Sağlıklı damarlar olmadan vücudumuz işlev göremez, bu nedenle başlarının belada olduğunu bilmek genel sağlığınız için çok önemlidir. Yönetim Kurulu Sertifikalı bir Aile Dr. Tomi Mitchell, "Damarlarınızı düşündüğünüzde, dikkat etmeniz gereken pek bir şey olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Ancak damarlarınız dolaşım sisteminizin önemli bir parçasıdır ve biraz özen ve dikkati hak eder." Bütünsel Sağlık Stratejileri olan hekim bize anlatıyor. İşte damarlarınız hakkında bilmeniz gerekenler ve dikkat etmeniz gereken endişe verici işaretler. Okumaya devam edin ve hem sizin hem de başkalarının sağlığını güvence altına almak için, bu emin olduğunuz işaretlerini kaçırmayın…

DAMARLARIN SAHİP OLDUĞU HAYATİ ROL

Mitchell, " Damarlar, oksijeni giderilmiş kanı vücuttan kalbe geri taşıyan kan damarlarıdır. Oksijeni giderilmiş kanın oksijeni düşük, karbondioksiti yüksektir. Akciğerler kandaki karbondioksiti atar ve oksijen alınır. Damarlarda kanın düzgün akmasını sağlayan tek yönlü kapakçıklar bulunur.Bu kapakçıklar hasar görürse genişlemiş varislere, deri altında görülebilen bükülmüş damarlara neden olabilirler.Damarlar da yardımcı olur kanı, terin buharlaşarak soğutulabileceği cilt yüzeyine yakın bir yere taşıyarak vücut ısısını düzenlemektir. Bu sayede damarlar vücudun düzgün çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynar."

DAMARLARINIZIN NASIL GÖRÜNDÜĞÜNE DİKKAT ETMENİZ NEDEN ÖNEMLİ?

Mitchell, "Vücudumuzdaki damarlar, kanı kalbe geri taşımaktan sorumludur. Kanın geriye doğru akmasını engelleyen tek yönlü kapakçıklarla donatılmıştır. Bu kapakçıklar hasar gördüğünde kanın birikmesine neden olabilir. Yetersiz venöz yetmezlik ağrıya, şişmeye ve bacak ülserlerine neden olabilir Damarlarınızın görünümüne dikkat etmek sorunları erken teşhis etmenize ve daha ciddi hale gelmeden tedavi aramanıza yardımcı olabilir. Damarlarınızın renginde veya dokusunda herhangi bir değişiklik olursa veya bacaklarınızda herhangi bir ağrı veya şişlik hissederseniz hemen bir doktora görünün.”

DAMARLARINIZ HAKKINDA AKILDA TUTULMASI GEREKEN BEŞ ŞEY

– "Damarlar pıhtılarla tıkanabilir ve bu da ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir. Damarlarınızda şişlik, ağrı veya kızarıklık fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın.

– Damarlar ayrıca derin bir kesik veya çürük gibi travmalardan da zarar görebilir. Cildinizin altındaki dokuya nüfuz eden yaralarınız varsa, bunları bir doktora kontrol ettirin.

– Damarlarınız ayrıca enfeksiyon veya otoimmün hastalıkların neden olabileceği iltihaplanmaya karşı hassastır. Damarlarınızda kalıcı bir ağrı veya şişlik fark ederseniz, altta yatan koşulları ekarte etmek için bir doktora görünün.

– Damarlar, sigara içmek veya hareket etmeden uzun süre oturmak gibi yaşam tarzı seçimleriyle de zayıflayabilir. Damarlarınızı sağlıklı tutmak için düzenli egzersiz yapın ve tütün ürünlerinden kaçının.

Son olarak, damarlar genişlemiş damarlar olan varisli damarlar geliştirebilir."

DÜZ DAMARLAR – DAMARLARINIZ ESKİSİ KADAR BELİRGİN DEĞİL

Dr. Mitchell , "Çoğu damar derinin altında bulunurken, eller ve ayaklardakiler gibi bazıları görülebilir" diyor. " Bu damarlar düzleştiğinde veya gerildiğinde, düz damarlar olarak bilinir. Düz damarlar genellikle endişe nedeni olmasa da, bazen altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Dehidrasyon ve kan kaybı, düz damarların iki yaygın nedenidir. damarların elastikiyetini kaybetmesine neden olabileceğinden diğer olası nedenler arasında toplardamarlardaki kapakçıkların düzgün çalışmaması sonucu ortaya çıkan venöz yetmezlik ve damarlara baskı uygulayabilen obezite yer alır.Nadir durumlarda düz damarlar Ayrıca kanser belirtisi olabilir.Bu nedenle, damarlarınızın düzleştiğini fark ederseniz, altta yatan ciddi koşulları dışlamak için bir doktora danışmalısınız.

KALINLAŞMIŞ, YÜKSELMİŞ DAMARLAR

Mitchell şöyle açıklıyor: " Damarlar yükselip kalınlaştığında endişeye neden olabilir. Varisli damarlar olarak bilinen bu durum ağrılı olabilir ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Yükselmiş damarlara genellikle damarlardaki basınç artışı neden olur. Bu baskıya hamilelik, obezite veya uzun süre ayakta durma neden olabilir. Zamanla damarlardaki kapakçıklar zayıflayarak kanın damarda birikmesine ve şişmesine neden olur. Göze hoş görünmemesine ek olarak, Şişme, kramp ve yorgunluk varisli damarlar neden olabilir. Tedavi edilmezlerse kan pıhtılarına veya cilt ülserlerine yol açabilirler. Toplardamarların kabarmasından endişe ediyorsanız, lütfen doktorunuza danışın."

BACAKLARDA AĞRI; ZONKLAYAN DAMARLAR

Mitchell'e göre , " Bacaklarda ağrı, özellikle zonklayan damarlar eşlik ettiğinde ciddi bir sağlık durumuna işaret edebilir. Bu semptomları yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir. Bacak ağrısının birçok olası nedeni olsa da, en ciddilerinden biri derin ven trombozudur (DVT). DVT, derin bir damarda, tipik olarak bacakta bir kan pıhtısı oluştuğunda oluşur. Pıhtı kan akışını engelleyebilir ve etkilenen bölgede ağrıya, şişmeye ve sıcaklığa neden olabilir. Şiddetli vakalarda DVT, pulmoner emboli gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.Bacak ağrısı yaşıyorsanız, özellikle ağrıya şişlik veya kızarıklık eşlik ediyorsa, değerlendirme için sağlık uzmanınıza başvurun.Bunun için erken tanı ve tedavi önemlidir. Ciddi komplikasyonların önlenmesi."

DAMARLARIN SPONTAN KANAMALARI

Mitchell, " Damarların spontan kanaması, altta yatan birkaç farklı faktörün neden olabileceği tıbbi bir durumdur. Bazen kan damarlarının yaralanması veya travmasından kaynaklanabilir. Diğer durumlarda, tıbbi bir duruma bağlı olabilir. kanser veya dehidratasyon gibi. Sebep ne olursa olsun, damarlardaki spontan kanama ciddi bir tıbbi sorun olabilir. Tedavi edilmezse kan kaybına ve potansiyel olarak ölüme neden olabilir. Bu nedenle Damarlarınızdan ani veya açıklanamayan kanama olması halinde, tıbbi yardım almanız önemlidir.