Dana veremi mi başladı? Kırmızı ette hastalık mı var, dana veremi mi bulaşıyor?

TAKİP ET

Kırmızı et ve süt fiyatları sonrasında yeni bir kriz kapıya dayandı Dana veremi hastalığı üreticileri korkutuyor. Dana veremi hastalığı insanlara da bulaşıyor. Halsizlik, kronik yorgunluk, eklem ağrısı ve gece terlemesi hastalığın belirtileri arasında. İşte dana veremi hastalığı ve detaylar…

Reklam
Reklam

Son aylarda büyükbaş hayvanlarda tüberküloz vakalarının sayısı giderek artıyor. Özellikle kırmızı et ve süt fiyatlarında artışın getirdiği kriz sonrası dana veremi de gündemde.  Et ve süt tüketimi nedeniyle dana veremi insana da geçiyor ve sonuçları ise bir hayli ağır. Çünkü insana bulaşan dana veremi tutunduğu organın kaybına kadar gidiyor. Tüm dünyada dana vereminde artık görülürken Türkiye’de de vaka sayılarında hatırı sayılır bir artış görülüyor. Halsizlik, kronik yorgunluk, gece terlemesi ve eklem ağrısı ise dana veremi hastalığının belirtileri arasında yer alıyor.
 

Dana veremi korkusu sardı

Dana veremi tehlikesi tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelmeye başladı. Dünyada hızlanan kırmızı et trafiği nedeniyle dana veremi vakalarında artış görülmeye başlandığı açıklandı. Hayvanlarda oluşan dana veremi et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile beraber insanlara da geçebiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, son yıllarda dana tipi verem olarak bilinen hastalıkta artış olduğunu belirterek uyardı. Geçmeyen yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrısı gibi belirtilerin hastalığın göstergeleri olduğunu belirten Sakarya, Tıbbi müdahale olmaması durumunda hastalığın sonuçlarının son derece ağır olduğunu sözlerine ekledi. Sakarya, vereme neden olan bakterilerin İnsan vücudunda karaciğer, böbrek Birgül akciğer, kemik ve hatta kemik iliğine tutuna bildiğini belirterek tedavisinin akciğer vereminden çok daha uzun sürdüğünü ifade etti. Sakarya korkutan uyarı ya da yaparak tedavi edilmemesi durumunda organ kayıplarına ve ölüme bile neden olabilecek bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu söyledi.
 

Et ve süt tüketimi ile insana geçiyor

Dana tipi olarak adlandırılan hastalık Et ve süt ürünlerinin tüketimi sırasında insanlara geçebiliyor. Hastalığın bulaşma yönteminin akciğer ile değil sindirim sistemi ile olması nedeniyle akciğer veremi ve dana veremi hastalığının belirtilerinde farklılık oluyor. Bu nedenle de ilk etapta hastalıktan şüphelenmek mümkün olmuyor. Ancak insan vücuduna fazlasıyla yayıldıktan sonra tespit edilebilen hastalık ortama göre insandan insana da bulaşabiliyor.