Danıştay, Coca-Cola hakkından beklenilen kararı verdi!

TAKİP ET

Çocuk eğitimi ile çocuk sağlığı alanlarında çalışmalar yapan bir kişinin Coca-Cola'nın içeriğine ilişkin açtığı davada idare mahkemesinin kararının bozan Danıştay 10. Dairesi, söz konusu içeceğin içinde zararlı maddeler olup olmadığı konusunun araştırılmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Ethem Öztürk isimli bir kişi, yıllardır büyük küçük herkesin vazgeçmeden tükettiği Coca-Cola'nın sağlığa zararlı olup olmadığı konusunun belirlenmesine yönelik bakanlığa bir talep iletti. Çocuk eğitimi ve çocuk sağlığı ile ilgili çalışmalar yürüten Ethem Öztürk'ün talebi bakanlık tarafından reddedildi. Öztürk, bu kez de Ankara 18. İdare Mahkemesi'nde Dava açarken idare mahkemesi, açılan davaya 2015 yılında ret cevabı verdi.



İdari mahkeme tarafından verilen karara gerekçe olarak ise Coca Cola'nın içerisinde bulunan maddelerin yönetmelikte tanımlanmış olan aroma vericilerin risk değerlendirmesi çerçevesinden yapıldığı ve gıdalarda kullanılmasına izin verilen maddeler olduğu belirtildi.

Ethem Öztürk, idari mahkemenin ret kararını bu defa Danıştay'a taşındı. Danıştay 10. Dairesi üyeleri ise gelen itirazı kabul ederek dosyayı incelemeye aldı.



Yapılan inceleme sonrasında ise idare mahkemesinin verdiği karar bozuldu ve bu hükme gerekçe olarak ise dava konusu olarak gelen uyuşmazlığın 'Coca-Cola İçecek AŞ'nin ürettiği gazlı içeceklerin içinde yer alan kafein, şeker, karamel/4-metilimidizol, fosforik asit, aspartam ve bisfenolA isimli katkı maddelerinin insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirlenmesinin bilirkişi tarafından yapılması gösterildi.

Karar da ayrıca, eksik inceleme yapılmasına ek olarak Coca-Cola İçecek AŞ tarafından üretilen gazlı içeceklerin içinde isimleri belirtilen katkı maddelerin olup olmadığının, adı geçen maddelerin tespiti halinde ise mevzuata uygun kullanım konusunda izin verilip verilmediğinin araştırılmasına hükmedildiği bildirildi.

 

danıştay coca cola karar içerik araştırma kararı