Danıştay, İstanbul Sözleşmesi hakkında son kararı verdi!

TAKİP ET

Türkiye'nin 'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesiyle ilgili verilen Cumhurbaşkanı kararının durdurulmasına yönelik talep dosyası Danıştay tarafından reddedildi.

Reklam
Reklam

Türkiye, 20 Mart tarihinde alınan Cumhurbaşkanı kararı ile 1 Temmuz tarihinde kadına şiddetle mücadelede önemli bir metin olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi’nden tamamen çıktı. Sözleşmeden çıkma kararı ise Danıştay'ın onayıyla gerçekleşti.



Sivil Toplum Kuruluşları ve muhalefet partilerinin 1 Temmuz tarihinde Türkiye'nin 'İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı kararı ile çıkmasına karşılık Danıştay 10. Dairesine çok sayıda dava açtı. Danıştay 10. Dairesi'ne yapılan tüm başvurular değerlendirildi. ve sözleşmeden çekilme kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması yönelik talepler hakkında kararını verdi. İdari Dava Daireleri Kurulu'nun da değerlendirmeye aldığı itiraz talepleri reddedildi ve böylelikle Danıştay 10. Dairesi'nin vermiş olduğu yürütmenin durdurulması talebi verilen ret kararıyla da kesinleşmiş oldu.



Danıştay'dan söz konusu karar ilişkin yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının tamamen hukuka uygun olduğu belirtilirken sözleşmenin 80. maddesinde Cumhurbaşkanına bir fesih yetkisi verildiği de vurgulandı. Anayasa'nın 104. maddesine göre, tüm uluslararası antlaşmalarda onay yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğu kaydedilen açıklamada 'Cumhurbaşkanı değişen ve ve yeniden ortaya çıkan koşullardan dolayı anlaşmaların onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan da tamamen de vazgeçebileceği ifade edildi.

 

danıştay istanbul sözleşmesi yürütmeyi durdurma kararı ret