Define aramak yasal mı, suç mu? 9 soruda definecilik

TAKİP ET

Dedektör ile altın aramak son günlerde sıklıkla haberler de çıkmaktadır. Türkiye'de define aramak yasal mı soruları sorulmaya başlandı. Konu hakkında açıklamalar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geldi. Define aramak suç mu sorusunun yanıtı haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Zengin olmanın en kısa yolu olarak görülen define bulmak son günlerde popülerliğini arttırdı. Dağlık taşlık alanlarda dedektör ile define aramaya çıkanlar suç mu sorusu cevabı şöyledir;
Definecilik işlemlerinde değerli madenler bulmak ve bunu kendine iş haline getirenler bunu keyfi olarak ve istedikleri zaman gerçekleştiremezler. Dedektör ile maden arayışında olanlar öncelikle devletten izin almak zorundadır. Konu hakkında açıklamayı Kültür ve Turizm Bakanlığı yanıtlamıştır.
Define aramak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Define aramak isteyenler öncelikle define arayacakların yere bağlı olan mülk amirliğine giderek yönetmenlik üzerinden 7.madde de yer alan özelliklere göre belge almak zorundadır.
Define yapılacak yerin adresi ayrıntılı şekilde gerekli makama bildirilmelidir. Define aranacak yerin tapulu ve tapusuz olması da özellikle araştırılmalıdır.
Define aramanın cezası var mı?
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Türkiye genelinde define aramak için izin almak mümkün mü?
Define aramaların çoğalması üzerine denetlemeler başlatıldı. Türkiye genelinde define aramalar izin verilmemektedir.
Define aramak istediğim arazinin mülkiyeti bana ait değil ne yapmalıyım?
Define aranan yer eğer tapulu şahsa ait ise gerçek kişiler notere giderek imzalı izin belgesi almalıdır. Bu belge olmadan yapılan define aramaları izinsiz sayılıp cezai işlem uygulanacaktır.
Define arama ruhsatı sahibinin maddi sorumlulukları var mı?
Define aramasından doğacak zarar ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masraflardan, define aranacak sahada, on beş günlük define arama süresi dikkate alınarak çevre sakinlerinin can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirlerin alınmasından ve doğabilecek tüm zararın karşılanmasından define arayıcısı sorumludur. Bu masrafların tahmini tutarı ilgili müze müdürlüğünce tespit edilir. Tespit edilen bu tutara 492 sayılı Kanunun ekinde yer alan (8) sayılı tarifenin “VI – Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar” başlıklı kısmının 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince her yıl belirlenen define araştırmaları için verilecek ruhsatnameler harcının yüz katı teminat bedeli eklenir.
Define arama kazası sonucunda bulduğum defineden ne kadar pay alırım?
Define aranılan yerin izin belgesi alındıktan sonra bulunan değerli madenler Hazine ve Maliye Bakanlığınca  bulunan madenin değeri hesaplanır. Bulunan madenin yarısı defineyi arayıcısına, yüzde kırklık kısmı define arayıcısına yüzde onluk bölüm ise mülk sahibine verilmektedir.
 

dedektör arama define suç mu define izni nasıl alınır