Demans riskini azaltmak için bu besini tüketin

TAKİP ET

Demans geliştirme riskinizi azaltmak için basit bir yaşam tarzı değişikliği yapabilseydiniz, yapar mıydınız? İşte demans riskini azaltan o besin.

Reklam
Reklam

Anketler, insanların yarısından fazlasının demans veya Alzheimer hastalığı teşhisinden çok korktuğunu gösteriyor, bu da bunu yapmak için güçlü bir motivasyon olabileceğini düşündürüyor. Birleşik Krallık'ta Alzheimer Derneği tarafından demans endişesi üzerine yapılan bir araştırma, insanların %62'sinin bir teşhisin "hayatın bittiği" anlamına geldiğini düşündüğünü buldu. Benzer şekilde, Amerika Birleşik Devletleri'nde, anketler demansa yakalanma korkusunda %31'lik bir artış olduğunu ve katılımcıların %66'sının demanslı sevilen birine bakım sağlama konusunda en azından biraz endişeli olduğunu gösteriyor.

Beyin sağlığını iyileştirmek haberimport.com okuyucuları arasında popüler bir konudur, bu yüzden Harvard eğitimli bir beslenme psikiyatristi ve beslenmenin beyni nasıl etkilediği konusunda uzman olan biyologdan tavsiye aldık. Uma Naidoo , MD , Massachusetts General Hospital'da beslenme ve yaşam tarzı psikiyatrisi direktörü ve ulusal ve uluslararası en çok satanlar kitabının yazarıdır: This is Your Brain on Food . Aynı zamanda, tam gıda, bitki bazlı bir diyet yemenin beyin sağlığı için beslenmeye en iyi yaklaşım olduğuna inanan profesyonel bir şef. Dr. Naidoo, "Sağlıklı yaşlanmak ve nörobilişsel düşüşü engellemek için mümkün olan en lezzetli yollarla besin aramaktan zevk alıyorum" diyor.

Naidoo: Zerdeçalı bir tutam karabiber veya omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra bir folat takviyesi ile optimize ederdim . (Omega-3'ler balık yağı takviyelerinde ve yağlı balıklarda bulunur.) Bazı nörolojik durumların altında folat eksikliği yattığında, folat durumunun iyileştirilmesi beyin sağlığımız ve bilişsel yaşımız üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Ispanak, pazı ve karahindiba gibi yapraklı yeşillikler , B9 vitamini olarak da bilinen mükemmel bir folat kaynağıdır. Zerdeçal ( kurkumin) ek olarak alınabilir, kurutulmuş baharatı kullanmak kolaydır ve sadece küçük bir miktar, bir tutam karabiber ile günlük bir çay kaşığından daha azına ihtiyacınız vardır*. İnsanlar bu besinleri yiyeceklere eklediklerinde, takviye almaktan daha tutarlı bir şekilde kullanma eğiliminde olduklarını görüyorum.

*( Araştırmalar , siyah piperinin, kurkuminin antioksidan bileşiklerinin biyoyararlanımını %2000'e kadar daha iyi artırdığını gösteriyor. Kurkumin hakkında daha fazla bilgi için, Neden Şu Anda Zerdeçal Yemelisiniz başlıklı makaleyi okuyun .)

Soru: Okuyucuların araştırmasını ve doktorlarına sormasını önerebileceğiniz başka diyet takviyeleri var mı?

Dr. Naidoo: Evet, kesinlikle—ruh sağlığı söz konusu olduğunda öncelik verilmesi gereken besinler açısından magnezyum, D vitamini ve omega-3 kaynakları aramak, başlamak için harika bir yerdir.

Soru: Bunları biz Amerikalılar eksik olduğumuz için mi öneriyorsunuz?

Naidoo: Evet. Bu besinleri günlük diyetinizden almak daha zor olabilir, bu nedenle takviye için "düşük asılı meyveler" dirler. Omega-3 yağ asitleri özellikle beyin ve kan damarlarının sağlığı için faydalıdır. Ayrıca, nörobilişsel faydalarına ve nöroprotektif özelliklerine katkıda bulunan iltihabı azaltırlar.

Tüm bu takviyeler, bir beslenme psikiyatristi olarak, beyin sağlığını destekleyen besinler almanıza yardımcı olabilirken, çeşitli bir diyet ve tam gıdalar yaklaşımıyla başlayarak bu besinleri diyetinize dahil etmenin, daha sonra lif, protein, ve antioksidanlar da tüm gıdalarda bulunur. Omegalarınızı bitkisel gıdalardan bile alabilirsiniz. Örneğin, Brezilya fıstığı omega-3 bakımından zengindir. Omega-3'ler için Tavsiye Edilen Günlük Ödenek bulunmamakla birlikte, Ulusal Sağlık Enstitüleri, erkekler için yeterli miktarda omega-3 alımının günde 1,6 gram ve kadınlar için günde 1,1 gram olmasını önermektedir.

Uzmanlara göre, bu beyin sağlığı takviyelerini dikkate almanın yanı sıra, Beyniniz İçin En Kötü Yeme Alışkanlıklarından kaçının .