Deprem çantası nedir, içinde neler olmalı? Deprem çantası nasıl hazırlanır?

TAKİP ET

Deprem anında kişilerin binaları tahliye etmesi durumunda yanlarında bulundurmalarında fayda olacağı çanta deprem çantasıdır. Peki deprem çantası nedir? Deprem çantasının içinde neler olur? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Olası bir deprem anında binanın tahliye edilmesi durumunda kişilerin dışarıda ihtiyaç duyabileceği eşyaları deprem çantasında toplaması gerekmektedir. Eğer depremin şiddeti yüksek ise dışarıda kalma ihtimaline karşı hem kendi temel ihtiyaçlarınızı hem de sevdiklerinizin temel ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilmeniz için deprem çantasında ihtiyaç duyarsınız. Deprem acil durum çantası, deprem anında yaşanabilecek panik durumunda mutlaka kolay erişilebilecek bir bölgeye konulmalıdır.

Olası bir deprem anına karşın kişilerin her zaman deprem çantasını bulundurması gerekmektedir. Deprem çantasının içinde olmazsa olmaz birtakım malzemeler vardır. Bu malzemelerin neler olduğunu ve neden çantada olması gerektiğini haberimizde açıkladık. Pil, giysi, el feneri, su, yara bandı, peçete ve ıslak mendil, makas gibi bazı malzemeler deprem çantasında olmalıdır. Tüm detayları haberimizde verdik. İşte konuya ilişkin detaylar…

Deprem çantasında neler olmalı?

Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Bir doğal afet sonrasında, kişilerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri alanın dar olmasından veya problemli olmasından kısıtlanabilir. Dolayısıyla deprem çantası içerisinde tüm malzemeler yer almalıdır. Ayrıca gerekli olan malzemeler yerleştirildikten sonra çantaya bol miktarda su eklenmelidir. Gıda ve sıvı ürünlerin yanı sıra giyim ve hijyen ürünleri de deprem çantasında olması gereken ihtiyaçlardandır. Her aile bireyi için birkaç çift iç çamaşırı, çorap ve mevsime uygun kıyafetlerin çantada yer alması kişilere avantaj sağlayacaktır. Hijyen ürünlerinde seyahat boy ambalajlı sabun, diş macunu, dezenfektan ve ıslak mendilleri tercih edilmelidir. Bebeği olan aileler deprem çantalarını hazırlarken kesinlikle çantaya bebeklerinin ihtiyacı olan bez, mama ve ıslak mendil gibi ürünleri de koymalıdır. Çantanın içine gerekenden çok eşya koymak hem taşıma hem de dışarıda ihtiyaçları kolayca erişme açısından problem yaratabilir. Uyku tulumları ve battaniyeler ise düzgün bir şekilde katlandığı takdirde çanta içinde daha az yer kaplayarak kişiye kolaylık sağlayacaktır.

Deprem çantasında olması gereken malzemeler:

Düdük: Olası bir deprem anında özellikle de göçük altında kalındığı takdirde düdük kişilerin hayatını kurtaracak bir öneme sahiptir. Arama ekiplerinin göçük altında kalan kişiye kolayca tespit edebilmesi için her deprem çantasının içinde düdük bulunması gerekmektedir.

Çakmak: Herhangi bir doğal afet sonrasında ihtiyaç olacağı taktirde ateş yakmak için deprem çantasında çakmak bulunmalıdır.

Su: Deprem çantasında olmazsa olmaz en önemli malzeme sudur. Çantaya konulan su sayısı evde bulunan kişi sayısı ile orantılı olmalıdır.

El feneri: Deprem çantasında yer alması gereken en önemli malzemelerden biri de el feneridir. Bu olası bir deprem anında elektrik kesintisi yaşanabileceği için bu duruma karşın kişinin deprem çantasında el feneri olmalıdır.

Önemli evraklar veya belgeler: Kişilerin deprem çantalarında bazı önemli bilgileri içeren belgeleri veya belgelerin fotokopilerini bulundurmaları onların yararına olacaktır.

Battaniye: Özellikle de kış aylarında depremin meydana gelmesine karşın soğuktan korunmak için battaniye deprem çantasının vazgeçilmez malzemesidir. Bulunulan mevsim göz önüne alınarak deprem çantasına battaniye kesinlikle konulmalıdır.

Çadır: Depremden sonra belli bir süre evlere girilememesi durumuna karşın kişilerin deprem çantalarında çadır bulundurmaları onların yararlarına olacaktır.

İlaç: Eğer deprem çantasını hazırlayan kişinin devamlı kullandığı ilaçlar varsa çantaya bu ilaçların tarihlerine dikkat ederek yedeklerini koyması ona oldukça fayda sağlayacaktır.

Gıdalar: Deprem anından sonra dışarıda kalınma süresine karşın kişilerin yemeğe ihtiyacını karşılayabilmek için konserve veya atıştırmalık yiyecekleri deprem çantalarında bulundurmaları gerekmektedir. Lakin kişinin çantasına koyduğu yiyeceklerin son kullanma tarihine dikkat etmesi gerekmektedir. Uzun bir süre deprem çantasında kalan yiyeceklerin son kullanma tarihi geçeceği için olası bir deprem anından sonra işe yaramayacaktır.

Para: Olası bir deprem anından sonra kişilerin olay yerinden hızla uzaklaşmaları için paraya ihtiyaç duyacağı anlar olabilir. Dolayısıyla kişinin deprem çantasına para bulundurması oldukça önemli bir unsurdur.

Küçük Radyo: Deprem anından sonra haberleşmek için kişilerin deprem çantalarında radyo bulundurmaları onların yararına olacaktır. Bu sayede konuya ilişkin gelişmelerden radyo aracılığı ile haberdar olabilirler.

Pil: Deprem çantasında bulunacak el feneri, radyo gibi elektronik aletlerin pillerinin bitmesi durumuna karşın deprem çantasında yedek pil bulunması oldukça önemlidir.

Yara Bandı: Deprem çantasında bulundurulması gereken en önemli malzemelerden biri de yara bandıdır. Bu tür sağlık malzemelerinin çantada yer alması gerekmektedir.

Makas: Depremden sonra ihtiyaç duyulabilecek çok amaçlı eşyalardan biri de makastır. Birçok durumda ihtiyaç için deprem çantasında makas bulundurulmalıdır.

Peçete ve ıslak mendil: Deprem sonrasında temizlik ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek için kişilerin bu tür malzemeleri bulundurmaları gerekmektedir.

Giysiler: Deprem sonrasında uzun süre dışarda kalınma ihtimaline karşı kişilerin çantalarında yedek kıyafet bulundurmaları gerekmektedir.

Sabun, dezenfektan: Hijyenik olmak açısından sabun, dezenfektan ve kişisel temizlik malzemelerinin deprem çantasında olması gerekmektedir.

deprem çantası deprem çantasında neler olmalı deprem çantası malzemeleri