Deprem dinlemediler! Fırsatçılar kiralara zam yapmaktan geri kalmadı

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremden sonra birçok aile çevre illere gitmek zorunda kaldı.

Reklam
Reklam

Depremzedeler evlerine giremedikleri için mecburen başka yerlere taşınırken ev sahipleri ve emlakçılar kiraları yüzde 30 ila 40’a kadar arttırdı. Konya’da bu duruma Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay tepki göstererek “Gayriresmi emlakçılık yapan ve art niyetli ev sahipleri kiraları yüzde 30 – 40 arasında arttırdı. 5.000 TL olan ev 7.000 TL oldu. 7.000 TL olan ev 10.000 TL oldu. Bahçeli müstakil bir dubleks ev ya da villa ise 20.000 TL. O bölgelerde insanlar 7 bin TL’ye kirada oturuyor” ifadelerini kullandı.

Kiralara yüzde 40 zam

Kahramanmaraş’ta olan depremde 10 il etkilendi ve evlerin neredeyse hepsi boşaltıldı. Yayla, yazlık ev tanıdıkların yanı derken depremde mağdur olan vatandaşlar güvende olabilmek için çabalarken civardaki ev sahipleri ve emlakçılar bunu fırsat bildi.

Birçok depremzede komşu illere gitmek durumunda kalırken Konya’ya gelen depremzedelerden ev sahipleri ve bazı emlakçılar faydalanmaya çalıştı. Kiraya verecek evi olan emlakçılar ve ev sahipleri yüzde 30 ila 40’a kadar kiraları arttırdılar.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Seday Altınay ise bu duruma tepki göstererek kiralara zamı gayriresmi emlakçıların yaptığını belirtti. Şunları söyledi:

“Hem valilik hem kaymakamlık, muhtarlar ve Konya Emlakçılar Odası ile Ticaret Odamız elimizden geleni yaparak gereken yardımı sağlıyoruz. Vatandaşlarımız moral olarak kötü. Biz biraz olsun morallerin düzelmesi, sıcak bir ortamda ikamet etmeleri için gerekeni yapıyoruz. Ev sahiplerinden ve Konya Emlakçılar Odası ve Ticaret Odası üyelerinden destek olanlar var. Komisyon bile talep etmiyorlar. Vatandaşları kendi araçlarımızla yerleştirmek için bile çaba sarf ediyoruz. Arada art niyetliler de var. Bunlar her kesimde oldukları gibi bizim camiamızda da var. Kendisi kiraya vermeye kalkınca fiyat aralığını çok yüksek isteyen yerler var. Biz fiyat arttıran hiçbir ev sahibinin evini kiralama yapmama kararı aldık. Bunların dışında kira talep etmeyen, kira bedelinin yarısı kadar talep eden ev sahipleri de var.