Dermal dolgular ve botoks hakkında bilmeniz gerekenler

TAKİP ET

Alnınızdaki o küçük endişe çizgilerini veya ağzınızın etrafındaki gülme çizgilerini düzeltebilmeyi dilediyseniz, kozmetik enjeksiyonları ve hatta ameliyatı düşünmüş olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Plastik cerrah J. Vicente Poblete, kozmetik enjeksiyonların invaziv prosedürlere başvurmadan kırışıklıkları en aza indirmenin iyi bir yolu olabileceğini söylüyor. En popüler seçeneklerden bazılarını açıklıyor ve en acil sorularınızı yanıtlıyor.

BOTOX NE YAPAR?

Botox ® veya botulinum toksin A, alnınız, göz ve ağız çevresi gibi buruşmaya neden olan kasların esnemesini engeller.

Başlangıçta kas rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan Botox, en iyi bilinen kozmetik enjeksiyonlar arasındadır. Sinirleri etkileyen,  kırışıklara neden olan kasları geçici olarak zayıflatan ve geçici bir yumuşatma etkisine neden olan bir nörotoksindir. 

Dysport®, Xeomin® ve Jeauveau® gibi ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı diğer ilaçlar da benzer şekilde çalışır. Ancak Botox, tedavinin yaklaşık %90'ı üst yüzü hedef alan pazar lideridir. Dr. Poblete, “Öngörülebilir olduğu ve işe yaradığını bildiğimiz için bunu tercih ediyoruz” diyor.

BOTOKS NE İÇİN KULLANILIR?

Gülme çizgileri, kaz ayakları, alın çizgileri ve bazen "11 çizgi" olarak adlandırılan kaşlar arasındaki kırışıklıkların tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır.

18 yaşın üzerindeki herkes bu enjeksiyonları alabilir, ancak çoğu insan 30 ila 60 yaş arasındadır.

Bazı kırışıklıkların gelişmesini geciktirmek için önleyici bir önlem olarak da kullanılabilse de, bu harika bir fikir değil. Dr. Poblete, "Hastaları bu amaçla kullanmaktan vazgeçirme eğilimindeyim" diyor, "çünkü hatlar henüz orada olmadığında, etkinliğini ölçmek zordur."

BOTOKSUN ETKİSİ NE KADAR SÜRER?

Dr. Poblete, “Botox yaptırmak, ince bir iğne ile yapılan hızlı bir ayakta tedavi prosedürüdür” diyor. “Tam etkiyi üç gün ila bir hafta içinde görmelisiniz.”

BOTOKS NE KADAR SÜRER?

Botoks'u saç kesimi gibi düşünün: Etkileri sonsuza kadar sürmez ve zamanla etkiler geçer. Dört ila altı ay sonra kaslarınız yeniden hareket etmeye başlayacak ve kırışıklıklarınız geri dönmeye başlayacak. 

Botoksun tekrar yaptırılması güvenlidir.

DERMAL DOLGU MADDELERİ NELERDİR?

Dr. Poblete, “Yaşlanma deflasyonist bir süreçtir” diyor. Bu, insanların yaşlandıkça  yüzlerindeki yağları kaybetme eğiliminde oldukları anlamına gelir. Dermal dolgu maddeleri, gençlikte yaygın olan dolgunluk görünümünü geri kazanmaya yardımcı olmak için kullanılır. 

Hacim ekleyerek gençliğinizin yüz yapısının geri dönüşünü geçici olarak taklit edebilen Juvederm® ve Restylane® gibi dermal dolgu maddelerine girin. (Dolgu maddelerinin başka çeşitleri de vardır. Doktorunuzun seçeceği ürün büyük ölçüde tedavi edeceği alana bağlıdır.)

Dolgu maddeleri genellikle ağız köşeleri ve elmacık kemikleri çevresindeki çöküntülerde kullanılır. Dermal dolgu maddelerinin en popüler kullanımlarından biri  dudaklarınızın hacmini artırmak için sentetik hyaluronik asit kullanan dudak dolgularıdır. Juvederm ayrıca kızıl ötesi boşluklar ve çene/alt yüz bölgesi için de onaylanmıştır.

DERMAL DOLGULAR NE KADAR SÜRER?

Dr. Poblete, "Çoğu dermal dolgu maddesi, hastaya ve enjeksiyonları hedeflediğimiz yere bağlı olarak, dokuz ila 12 ay arasında sürer" diyor.  Juvederm Vollure® ve Voluma® 15 ila 18 aya yakındır.

DERMAL DOLGULARIN BOTOX'TAN FARKI NEDİR? 

Kısacası, farklı çizgi türlerini ele alırlar.

Botoks, buruşmaya neden olan kasların esnemesini engellerken, dermal dolgu maddeleri kolajen, hacim ve elastikiyet kaybından kaynaklanan kırışıklık tiplerini doldurur. Dr. Poblete, "Yüzün alt kısmındaki çizgiler tekrarlanan kas hareketlerinden kaynaklanmıyor" diye açıklıyor. "Zamanla yüz yapısındaki bir değişiklikten geliyorlar."

Yüzünüzün farklı bölgelerine odaklandıkları için hem Botox hem de dermal dolgu maddeleri veya birden fazla dolgu türü almak mümkündür. 

Dr. Poblete, “Genellikle en iyi düzeltmeyi elde etmek için farklı dolgu maddelerinin bir kombinasyonunu almak en iyisidir” diyor. "Birlikte, Botox ve dermal dolgu maddeleri yüzü gençleştirmek için birlikte çalışabilir."

KYBELLA NEDİR?

2015 yılında FDA, gıdı olarak bilinen boyun dolgunluğu veya yağına yönelik cerrahi olmayan bir tedavi olarak Kybella® veya deoksikolik asidi onayladı  . Bu tedavi , birden fazla tedaviye ve nihai sonuçlar için birkaç ay beklemeye istekli olduğunuz sürece,   liposuction'a iyi bir alternatif olabilir  .

Ama etkisini göstermesi biraz zaman alıyor. Tedavi, yaklaşık dört ila sekiz hafta arayla iki ila üç enjeksiyon almayı içerir. Hafif ila orta derecede dolgunluğu olan ve çok fazla cilt fazlalığı olmayan kişilerde en iyi sonucu verir. Cilt çok gevşekse, hiçbir enjeksiyon onu sıkılaştıramaz.

DOKTORUNUZLA KONUŞMAK 

Dr. Poblete, "Herhangi bir kozmetik enjeksiyon tedavisinin potansiyel yan etkileri vardır" diyor. "Yan etkiler değişebileceğinden, aldığınız spesifik enjeksiyonlar hakkında doktorunuzla konuşmanız en iyisidir."

Ayrıca sonuçlar açısından neyin gerçekçi olduğunu anlamak için doktorunuzla kapsamlı bir görüşme yapmalısınız. Botoks veya dermal dolgu maddeleri gibi cerrahi olmayan tedavilerden yüz germe sonuçları almayacağınızı bilmek önemlidir. 

"Ameliyatın yerini alamazlar," diyor Dr. Poblete, "ama görünüşünüzü iyileştirebilirler."