Ders saydırma şartları nelerdir? Ders saydırma ne zaman yapılır? Ders saydırma dilekçesi nasıl yazılır?

TAKİP ET

Daha önceki sınavlarından düşük almış olup not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler ders saydırma konusunda araştırma yapmaktadır. Ders saydırma şartları, ders saydırma dilekçesi, ders saydırmanın ne zaman yapılacağı gibi konular merak ediliyor. Peki, Ders saydırma şartları nelerdir? Ders saydırma ne zaman yapılır? Ders saydırma dilekçesi nasıl yazılır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Ders saydırma dilekçesi mevcutta bulunan dersler arasından tercih edilenlere yönelik tekrardan görme demek olup bu sayede ders notunu yükseltmeye yarayan dilekçe şeklinde bilinmektedir. Ders saydırma kapsamında öğrencilerin daha önceden almış olduğu dersler tekrarlanır. Başarısız oldukları derslerden çekildikleri takdirde yeniden zorunlu dersleri görmek adına uygulanan bir işlemdir. Peki, Ders saydırma şartları nelerdir? Ders saydırma ne zaman yapılır? Ders saydırma dilekçesi nasıl yazılır? İşte yanıtı…

 

Ders Saydırma Nedir?

Üniversite dönemi için geçerli olan bu durum aynı derse ya da farklı seçmeli dersi seçerek ders tekrarı yapılabildiği bilinmektedir. Not ortalamasına büyük katkı sunan bu sistem dilekçe beraberinde işleme alınabilmektedir. Lisans programlarında ise bu durum geçerli değildir. Yani B ya da A notları almış kişilerin aldığı ders notu beraberinde aynı dersi tekrarlamayacağı bilinmektedir. B ya da düşük not alınmış dersler için tekrar yapılabilme durumu vardır. Yani öğrencinin C veya daha yüksek not alıncaya dek ders tekrarının yapılabilme imkânı vardır. 

 

Ders Saydırma Şartları Nelerdir?

Ders saydırma şartları genel bakımdan belirli not ortalamasının düşük olduğu dersler için belirlenmiş bir sistemdir. Ders saydırma şartları şu şekildedir:

Lisansüstü dersler için A ya da daha düşük not almış öğrenciler için ders tekrarı yapılabilir. 

Öğrencilerin içinde bulunduğu dönem kapsamındaki dersleri henüz notlandırılmamış ise önceki dönemde aldığı ders yerine saydırabilmektedir. 

Saydırma talebinde bulunacak dersin sona alınması gereklidir. 

Aynı dönemde alınan dersler birbirine yerine geçmemektedir. 

Ders saydırma işlemi kapsamında mevcut ders farklı derse karşılık geleceğinden önceden alınmış dersin tekrarı veya saydırılma durumundaki dersin başka derse saydırılamayacağı bilinmektedir. 

Farklı yükseköğretim kurumlarından alınmış ve muaf olunmuş derslerin tekrarı olmamaktadır. 

Birbirinin yerine saydırılmış derslerde kredi eşitliği aranmamaktadır. 

Öğrencilerin kayıt aşamasında göreceği tüm dersler transkriptte gösterilir fakat alınan en son notlar genel not ortalaması hesaplarında kullanılmaktadır. 

Ders saydırma işlemi fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kararı ile yapılan işlemdir. Bu işlemler notlandırılmış olan ders saydırma formu ile kayıtlı olduğunuz okul sekreterliğinde yapılmaktadır. 

 

Ders Saydırma Tarihleri 

Ders saydırma dilekçesi dışında ders saydırmayla ilgili tarihler de merak edilebiliyor. Ders saydırma tarihleri genel olarak öğrenci hizmetleri kapsamında duyurusu yapılması itibarinde başlamaktadır. Yüksekokul/enstitü veya fakültelerden alınmış ders notlarına ilişkin başarısız olunan dersler veya ders kapsamında birbiri yerine geçerli olacak dersler seçilebilmektedir. Öğrencilerin genel not ortalaması hayatı boyunca geçerli olabilecek kariyer hayatı açısından önemli yer tutmaktadır. Bu yüzden üniversite döneminde alınmış notlar ve not ortalaması çok önemlidir. Ders saydırma tarihleri kapsamında üniversiteler bildiri yayınlamaktadır. Fakültelerin web sayfasında bilgi-belge kısmında belirtilen seçmeli dersler ile saydırmak istediğiniz derslerle ilgili eksiksiz şekilde form doldurulup imzalayarak danışman öğretim elemanına teslim edilmesi gerekmektedir. Bu konuda fakültenin sekreteri öğrenci işlemleri kapsamında yardımcı olacak yetkililerden biridir.

 

Ders Saydırma Ne Zaman Yapılır?

Ders saydırma ne zaman yapılır sorgulaması yükseköğretim öğrencilerinin araştırdığı konu olup şu şekilde açıklanır. Ders saydırma işlemleri için yapılacak başvurular ilk ders kayıt işleminin yapıldığı yarıyılın ikinci hafta sonuna kadar ilgili enstitüye yapılmaktadır. Belirlenen süre veya yarıyıllardaki yapılan başvuruların işleme alınmadığı bilinmektedir. Bu işlemler en fazla 5 akademik yılı öncesine kadar alınması gerekli olup başarılı dersler için saydırma şeklinde talep oluşturulduğu bilinmektedir. 

 

Muaf Olunan Dersler Tekrar Alınabilir mi?

Belirli bir dersten 3 kez sınava girilmiş olduğu halde başarısız olan kişilerin zorunluluk hali ortadan kalkınca bu durum muaf şeklinde belirtilmektedir. Muaf olunan ders için kredi kazanma şansı yoktur. Ayrıca muaf olunmuş ders ile ilgili yeniden talep edildiğinde alınabildiği bilinmektedir. 

Genel bakımdan ders saydırma işlemleri öğrenci bilgi sistemi (SIS) üzerinden yapılıyor olup başvurularda eksiksiz bilgi verilmesine dikkat edilmektedir. Belirlenen süre zarfında seçmeli dersler arasından ders seçerek okuduğunuz fakültenin öğrenci işlerine ulaştırmanız gereklidir. E-posta veya hazırlanan evrakın direkt sekreterliğe verilmesi de yeterlidir. Bu sayede talebinizle yeniden ders alınabilmesi mümkün olmaktadır.

 

Ders Saydırma Dilekçesi Örneği

__ / __ / 20__ 

____________ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞINA,

Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü _______________  anabilim/anasanat  dalı  _______________  tezli / tezsiz yüksek lisans / doktora / sanatta yeterlik programı öğrencisiyim. _________________  programından  daha  önce  almış  olduğum,  ekte bir örneği  sunulan  transkriptimdeki derslerin  programımda alacağım  derslerin yerine  sayılması  hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.  

Adı    : _______________

Soyadı    : _____________

Öğrenci No  : ______________

 İmza    : ________________

 

 

 

Seçmeli Ders Saydırma Dilekçe Örneği

                             ………….. ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına

Üniversiteniz …………………………… Fakültesi/YO/MYO. ………………........................ Bölümü/Programı ………… numaralı öğrencisiyim. Aşağıda belirtmiş olduğu şekilde seçmeli ders değişikliği yaptığımdan, ders saydırmasının yapılması gerekmektedir. Gereğini saygılarımla arz ederim. Adres : Adı ve Soyadı : İmza : …………………………………….. …………………………………….. Telefon (Cep) : ………………........ Alıp Bıraktığım Seçmeli Dersin Kodu Adı Yerine Aldığım Seçmeli Dersin Kodu Adı …

Ders saydırma şartları nelerdir Ders saydırma Ders saydırma ne zaman yapılır Ders saydırma dilekçesi nasıl yazılır Ders saydırma dilekçe örneği