Devlet desteği ile gözlük nasıl alınır? Devlet destekli gözlük alma bedelleri ne kadardır?

TAKİP ET

Gözleri bozuk olan ve sigorta kapsamında çalışan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında gözlükleri devletin karşılayıp karşılamadığıdır. Doktor kontrolü sonrasında gözlük kullanması gereken bazı hastalar ise, devlet yardımı ile gözlük alma hakkında sahip bulunmaktadırlar. Birçok kişi gözlük alırken devletin gözlük parasını karşılayıp karşılamadığını araştırıyor. Peki, Devlet desteği ile gözlük nasıl alınır? Devlet destekli gözlük alma bedelleri ne kadardır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Gözlerinde bozukluk olan ve doktor kontrolü sonrası gözlük alması gereken kişiler gözlük ücretlerinin devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığını araştırıyor. Gözlük almak durumunda olan kişiler devlet tarafından destek alabilmektedir. Kafaları karıştıran bu konu sık sık gündeme gelmektedir. Peki, Devlet desteği ile gözlük nasıl alınır? Devlet destekli gözlük alma bedelleri ne kadardır? İşte yanıtı…

 

Devlet Desteği İle Gözlük Nasıl Alınır?

Sigortalı çalışan bir kişi devlet desteği ile gözlük alma hakkına sahip olması gerekmektedir. Sigortalı olarak çalışan ve belli bir süre sigorta pirimlerini ödeyen kişiler, devlet desteği ile gözlük alma hakkında sahip olmaktadırlar. Gerekli doktor muayenesinden geçtikten sonra ve doktorunuzun reçetenize gözlük kullanmanız gerektiğini yazması ile optikçiden size doktorun vermiş olduğu uygun numarada gözlüğü devlet desteği ile almanız mümkün olmaktadır. Devlet desteği ile gözlük almanız bu şekilde oldukça kolay olmaktadır.

 

Devlet Destekli Gözlük Alma Bedelleri Ne Kadardır?

Devletin kurumu olan ”Sosyal Güvenlik Kurumu” gözlük kullanması gereken hastalara yılda sadece bir defa devlet destekli gözlük vermektedir. Gözlüğü kullanacak olan kişiler ise, belli bir ücret karşılığında, devlet yardımı ile gözlüklerini alabilecek ve daha sağlıklı bir şekilde kullanabileceklerdir. 

Devlete vereceğiniz gözlük bedelleri şu şekildedir:

Devletten uzağı daha iyi görebilmek için gözlük almak isteyen kişiler, 37.80 TL ücret vermektedirler.

Aynı şekilde yakın çerçeve gözlük fiyatı ise, 37.80 TL olarak belirlenmiştir. 

 

Devlet Gözlük İçin Ne Kadar Ödüyor?

2020 yılı için geçerli olan bu fiyatlardan, 40 yaş üstünde olan ve pirespiyopi teşhisi konmuş olan hastalar yararlanabilmektedirler. Aynı zamanda doktorun kendisine yazmış olduğu gözlüğü, yakın çerçeve olarak ve aynı zamanda yerli üretim olarak alması halinde ise, 43.20 TL bir bedel ödemeleri gerekmektedir. Bu bedeller ise, 3 yıl içerisinde sadece 1 defa verilmek kaydı ile olmaktadır. Çerçeve fiyatları dışında ise, cam fiyatları için hastaların ödeyeceği rakamlar ise bellidir. Sigortanın devlet destekli hastalara vermiş olduğu cam fiyatları ise 10.97 TL ile 16.47 TL arasında değişmektedir.

 

Devlet Destekli Gözlük Alma Hakkınızı Nereden Öğrenebiliyorsunuz?

Doktora gittiğinizde ve doktor size gözlük kullanmanız gerektiğini yazmış ise, devlet destekli alacağınız gözlüğe ne kadar fiyat ödeyeceğinizi, e-devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilmektesiniz. E-devlet şifreniz ile gireceğiniz sisteme, T.C Kimlik Numarası ile sorgulama yapabilir ve ne kadar bir fiyat ödeyeceğinize bakabilirsiniz. Sizin ödemeniz gereken fiyat dışındaki rakamı ise, devlet sigortası karşılamakta ve her hangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

E-devlet üzerinden kullanacağınız gözlüğü ve bedelini öğrenebileceğiniz gibi, bu işlemi cep telefonlarınızın mesaj bölümünden de yapabilmektesiniz. Bu işlemi ise, cep telefonlarınızın mesaj bölümüne önce ”CAM” yazmanız ve sonrasında T.C Kimlik Numaranız ile beraber, aile sıra numaranızı yazarak 5502 numarasına mesaj atmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde ödeyeceğiniz gözlük fiyatı sizlere mesaj yolu ile gelecektir.

 

Devlet Destekli Alınan Gözlüğü 3 Yıldan Önce Değiştirmek Mümkün müdür?

Doktorunuza muayene olduktan sonra, kullanmanız gereken gözlüğü sigortalı bir çalışan olarak devlet destekli belli bir rakam ödeyerek sahip olabileceğinizi söyleyebiliriz. Devletin 3 yıl içerisinde sadece 1 defa size vermiş olduğu bu gözlüğü ise, kullanma durumunuz neticesinde değiştirip değiştirmemenizin kararını ise, aynı şekilde tekrar doktorunuza muayene olduktan sonra belli olmaktadır. İstisna olan iki neden dışında 3 yıl içerisinde devlet destekli ikinci bir gözlüğü aynı şekilde alamamaktasınız. Eğer gözlüğünüzü değiştirmeniz şart ise, özel gözlük satan yerlerden bu gözlüğünüzü fiyatını ödeyerek alabilirsiniz. İstisnai durumda ise gözlüğünüzü değiştirmeniz mümkün olmaktadır. 

Bu istisnai durumlar ise şunlardır.

Diyoptrilik durumu karşısında gözlüğünüzü değiştirebilirsiniz.

Gelişim çağında olan ve gözlük kullanması gereken çocuklarınızın gözlüklerini, gerekli doktor muayenesinden sonra değiştirmeniz mümkün olmaktadır.

18 yaşını doldurmayan ve gelişim çağında olan çocukların kullanmış oldukları gözlük camları, çocukların gözüne uygun değilse ve doktor tarafından başka bir cam verilmiş ise, bu hizmeti devlet destekli alabilme fırsatınız bulunmaktadır.

 

Devlet Destekli Alınacak Olan Doktor Reçetesi Kaç Gün Geçerli Olmaktadır?

Göz doktorunuzun size vermiş olduğu reçete ile gözlüğünüzü gerekli yerlerden devlet destekli alabilmektesiniz. Fakat doktorunuzun yazmış olduğu reçetenizin belli bir süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde gözlüğünüzü almanız gereklidir. Sigorta kapsamında alabileceğiniz gözlüklerinizin reçete günü ise 10 gün olarak belirlenmiştir ve bu süre içerisinde gözlüğünüzü almanız gerekmektedir. 

Aksi halde günü geçen reçetelere gözlük verilmemektedir ve tekrar doktora gitmeniz ve reçete yazdırmanız lazımdır. Kanun yönetmeliğine göre ise, sigorta kapsamı dışında kalan reçetelerin geçerlilik süresi bir yıl olarak belirlenmiştir ve bu süre içerisinde istediğiniz zaman, özel olarak gözlüğünüzü istediğiniz yerden alabilmektesiniz. 

Devlet desteği ile gözlük nasıl alınır Devlet destekli gözlük alma bedelleri ne kadardır gözlük ücretlerini devlet karşılar mı