Devlet sigorta girişi olan herkese 15 bin 055 TL ödeyecek!

TAKİP ET

Sigortalı olarak çalışan bir işçinin ölümünden sonra geriye kalan kişiye ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm aylığı hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuran kişilere geriye dönük 5 yıllık toplamda 15 bin 055 TL ödeme yapılacaktır.

Reklam
Reklam

Sigortalı olarak çalışan bir işçinin ölümünden sonra geriye kalan kişiye ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm aylığı hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuran kişilere geriye dönük 5 yıllık toplamda 15 bin 055 TL ödeme yapılacaktır. Ölüm aylığı bağlanması içim sigortalı olarak çalışan kişinin belirli bir süre prim ödemesi gerekir. Ölen eşten dolayı maaş alan dul eş yeniden evlenene kadar ölüm aylığı almaya devam etmektedir. Sigortalı bir kişi vefat ederse geride kalanların ölüm aylığı alabilmesi için en önemli şart prim ödeme süresidir. Vefat eden kişi adına ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödenmiş olursa geride kalan kişiye ölüm aylığı bağlanır. Vefat eden kişi 4/A’lı yani eski adıyla SSK’lı ise, bu durumda borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş ise geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığını geride kalan eş, çocuk, anne – baba alabilir. Ama bu kişilerin bazı şartları taşıması gerekmektedir. Vefat eden kişinin ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşine aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez. Yani vefat eden kişinin eşi çalışsa da emekli olsa da ölüm aylığı alabilir. Ölüm aylığı almayı hak etmesine rağmen SGK’ya başvuru yapmayan kişi 5 yıl geriye dönük ölüm aylığı alabilir. 

Ölüm aylığı alabilmek için şartlar nelerdir?
Ölüm aylığı bağlanması içim sigortalı olarak çalışan kişinin belirli bir süre prim ödemesi gerekir. Vefat eden kişi adına ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödenmiş olursa geride kalan kişiye ölüm aylığı bağlanır. Vefat eden kişi 4/A’lı yani eski adıyla SSK’lı ise, bu durumda borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş ise geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm aylığı kimlere bağlanır?
Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne-babaya bağlanır. Ama bu kişilerde bazı şartları bulunması gerekir. Vefat eden kişinin ölüm tarihinde yasal olarak evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Vefat eden kişinin eşi çalışsa da ya da kendi sigortası olduğu için aylık veya gelir alıyor olsa da ölüm aylığı alabilir. Yani vefat eden kişinin eşi çalışsa da emekli de olsa ölüm aylığı alır. Vefat eden kişinin eşi eğer yeniden evlenirse ölüm aylığı kesilir. Evlenen eşin eğer evlendiği ikinci eşi e vefat ederse ölüm aylığı tekrardan alır ama iki aylık birleştirilmez. Sadece tercih ettiği bir aylığı alabilir. 
Vefat eden kişinin çocuklarında farklı şartlar aranmaktadır. Vefat eden kişinin kız çocukları evli olmaması şartıyla yaşa bakılmaksızın ölüm aylığı alabilir ama kız çocuğu evlenirse ölüm aylığı kesilir. Kız çocuklar boşanırsa ölüm aylığı almaya tekrardan hak kazanır. Vefat eden kişinin erkek çocuklarında ise yaş şartı aranmaktadır. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. Orta öğretime devam eden erkek çocuk 20, yüksek öğrenime devam eden erkek çocuk ise en fazla 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. 
Eşi vefat eden erkekler de ölüm aylığı alabilir. Eşini kaybetmiş olan erkeğin çalışması ya da emekli olması ölüm aylığı almasına engel değildir. 
SGK’dan ölüm aylığı alabilmek için gerekli şartları sağlayan kişilerin SGK’ya yazılı olarak başvurmaları gerekir. SGK’na yazılı olarak başvurmayan kişilere otomatik olarak ölüm aylığı bağlanmaz. Ölüm aylığı almayı hak ettiği halde SGK’na başvurmayan kişiler geriye dönük 5 yıllık aylıklarını talep edebilir. 5 yıldan eski süreler için ölüm aylığı talep edilmez. 

Dul ve yetim aylığı ne kadar?
Yeni yıla girmemizle beraber maaşlara da zam geldi. Dul ve Yetim aylığına da zam gelirken 2022 yılında güncel olarak en düşük dul ve yetim aylığı 627 TL, en yüksek aylık ise 15 bin 055 TL oldu.   

SGK Sosyal Güvenlik Kurumu Ölüm aylığı