Devlete borcum var mı? Devlete olan borç nasıl sorgulanır?

TAKİP ET

Vatandaşlar devlete borcu olup olmadığını merak ediyorlar. İnternet Vergi Dairesi olan gib internet sitesinden yapılmaktadır. Borç sorgulaması yapmak isteyen kişiler neler yapabileceğini araştırmaktadır. Peki, Devlete borcum var mı? Devlete olan borç nasıl sorgulanır? Borç bilgilendirme servisinin istediği bilgiler nelerdir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Devlete borcu olup olmadığını araştıran kişiler neler yapması gerektiğini merak ediyorlar. Devlete olan borç sorgulaması Gib üzerinden yapılmaktadır. İlgili adresten sorgulanabilecek olan borçlar; vergi dairesine intikal etmiş olan borçlardır. Dolayısı ile kişiler kimlik bilgileriyle beraber sisteme giriş yaparak; borç sorgulama işlemini yapabildikleri gibi, ilgili borcunu ödeyebilmektedirler de. Kişilere borcunu kredi kartı ile ödeyebilme seçeneği sunulmaktadır. Ancak yalnızca Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile anlaşmalı olan bankaların kredi kartları ile ödeme yapılabilmektedir. Peki, Devlete borcum var mı? Devlete olan borç nasıl sorgulanır? Borç bilgilendirme servisinin istediği bilgiler nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Devlete Borcum Var mı?

Kişilerin devlete olan borç sorgulama işlemi tek bir sayfa üzerinden görüntülenebilmektedir. Bu bakımından avantajlı bir hizmet olan bu sistem vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Bu şekilde kişiler hem web üzerinden tek tık ile borçlarından haberdar olabilmektedirler. Hem de gözden kaçırabilecekleri veya atlayabilecekleri borçları olmamaktadır. Yargı harcı, trafik cezası, idari para cezası gibi cezaların sorgulamasının ve ödemesinin yapılabilmesi bu sistemde mümkündür.

 

Devlete Olan Borç Nasıl Sorgulama?

Devlete olan borçlarının sorgulamasını yapmak isteyen kişiler nasıl sorgulama yapabileceğini araştırmaktadır. Devlete olan borcun sorgulanabilmesi için izlenmesi gerekli olan adımlar şunlardır:

Kişinin evvela Gelir İdaresi Başkanlığı’nın fotoğrafı internet sitesi olan https://www.Gib.Gov.Tr adresine giriş yapması gereklidir.

Kişinin ardından T.C. Kimlik no ile giriş seçeneğine tıklayarak; T.C. Kimlik numarası, doğum tarihi, annesinin kızlık soyadının ilk 2 harfi ve birinci dereceden yakınının T.C. Kimlik numarasını girerek giriş yapması gereklidir.

Kişi ardından borç sorgulama seçeneğini seçmelidir.

Kendisinden birtakım bilgilerin istendiği bir formu doldurması beklenmektedir ve sonrasında kişi hangi borcunun olduğunu görebilmektedir.

 

Borç Bilgilendirme Servisinin İstediği Bilgiler Nelerdir?

Borç bilgilendirme servisini kullanan kişiler servisin neler istediğini araştırmaktadır.Borç Bilgilendirme Servisinin istediği bilgiler şu şekildedir:

Kişinin T.C. Kimlik numarası istenmektedir.

Kişinin kimliğinde yazan seri numarası istenmektedir.

Kişinin annesinin, babasının, eşinin ya da çocuğunun T.C. Kimlik numarası istenmektedir.

Kişinin annesinin kızlık soyadının ilk 2 harfi istenmektedir.

 

Gib Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi dairesine intikal etmiş olan trafik cezaları; Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan sorgulanabilmektedir.

İdari para cezalarının sorgulaması Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılabilmektedir.

Yurt-kur harçları ile alakalı olan borçlanmaların sorgulaması Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılabilmektedir.

Yargı harcı ile alakalı ödenmesi gerekli olan borçların ödemesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılabilmektedir.

Vergi borcunun sorgulaması Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılabilmektedir.

Vergi dairesine intikal eden bütün borçların sorgulamalarının Gelir İdaresi Başkanlığı yapılabilmesi mümkündür.

 

Gib Üzerinden Vergi Borcu Nasıl Ödenir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan borç ödeme işleminin yapılabilmesi için izlenmesi gerekli olan adımlar şu şekildedir:

Kişinin evvela GİB adresine giriş yapması gereklidir.

Açılan sayfadan kişinin T.C. Kimlik no ile giriş seçeneğini seçmesi gereklidir.

Kişi ardından güvenlik amaçlı; T.C. Kimlik numarası ve doğum tarihi gibi bilgilerin beraberinde, anne kızlık soyadının ilk 2 harfi ve birinci dereceden yakının T.C. Kimlik numarası gibi bilgileri de girmelidir.

Kişi sisteme giriş yaptıktan sonra, borç ödeme işlemlerini seçmesi gereklidir.

Kişinin ilgili borcunu kredi kartı ile ödemesi gereklidir. Kredi kartı ile borç ödeme işlemini gerçekleştirebilmesi için anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanması gereklidir.

Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası gibi bankaların kredi kartları ile borç ödeme işleminin yapılabilmesi mümkündür.

 

Borç Ödeme Sırasında Aksilik Olması

Borç sorgulama sırasında bir aksilik yaşanması halinde; kişilerin ilgili vergi dairelerine gitmeleri öneri edilmektedir. Bazen kişiler T.C. Kimlik numaralarını girdiklerinde borç görüntüleme konusunda sıkıntı yaşayabilmektedirler ya da giriş yaparken bazı bilgilerin hata verme durumu oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşan kişilerin kesin bilgi alabilmeleri için; ilgili vergi dairelerine bildirimde bulunmaları gereklidir.

Özellikle vergi dairelerine beyan edilmiş olan trafik para cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı ve yargı harcı gibi devlete olan borç sorgulamalarını yapabilirsiniz.

Devlete borcum var mı Devlete olan borç nasıl sorgulanır