Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe özellikleri nelerdir?

TAKİP ET

Günümüzde birçok vatandaş şikayet ya da talepleri için kurumlara dilekçe yazmaktadır. Bir kuruma dilekçe yazmak isteyen kişiler için dilekçe nasıl yazılır, dilekçe özellikleri nelerdir araştırdık.

Reklam
Reklam

Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Dilekçe yazmak her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de doğru yazılmadığında bir işe yaramamaktadır. Dilekçe yazmak, anayasanın vatandaşlara vermiş olduğu bir haktır. Vatandaşın yazmış olduğu dilekçe için yetkili merciler, 30 gün içerisinde dilekçeye yanıt vermek zorundadır. Dilekçelerde istek, talep, öneri ya da şikayetler net bir şekilde belirtilmelidir.

Dilekçe özellikleri nelerdir?
Günümüzde çeşitli ihbarlar, şikayetler ya da dilekler dilekçe ile bildirilmektedir. Dilekçeler bölümlere ayrılarak yazılmaktadır. Dilekçe yazılan kağıtların her bölümünde farklı bir bilgiye yer verilmektedir. Dilekçe bölümleri şu şekildedir:
Muhatap: Dilekçelerdeki ilk bölümde dilekçenin yazılacağı kurumun adına yer verilir. Dilekçenin yazılacağı makam başlığı oluşturularak dilekçe yazmaya başlanır.
Konu: Dilekçenin konusu belirtilir. Yazılan makama ne amaçla yazıldığı, dilekçenin içeriğine ilişkin bilgiler bu bölümde belirtilir.
İmza: Bir dilekçeye imza atılmaması onu geçersiz sayacaktır. Dilekçede imzalar sağ alt tarafa ismin üzerine atılmalıdır.
Tarih: Sağ üst kısma veya sağ alt kısma imzanın hemen üzerine kuruma verildiği tarih yazılır.
Ad-Soyad: Dilekçeyi yazan kişinin ad ve soyad bilgileri dilekçenin sağ alt bölümüne yazılır.

Dilekçe yazarken nelere dikkat edilmelidir?
Dilekçeler resmi ve özel kurumlara yazılacağı için yazarken belirli kurallara uymak gerekir. Dilekçe yazım kuralları genel olarak şöyledir:
-Dilekçeler temiz, çizgisiz A4 kağıdına yazılır.
-İstek ve şikayetlere ilişkin bilgiler kısa ve öz bir şekilde anlatılır.
-Dilekçe yazılan makamın ismi başlıkta yer alır.
-Dilekçenin sahibinin adı soyadı, adresi dilekçede bulunmalıdır.
-Bilgisayar üzerinden yazılmıyorsa mavi ya da siyah renklerde mürekkepli kalemle yazılmalıdır.
-İmzalanmayan dilekçeler geçersiz sayılacağından dolayı dilekçeler kesinlikle imzalanmalıdır.
-Sağ alt kısımda imzanın üzerine tarih atılmalıdır.
-Dilekçeye eklenecek belgeler varsa sol alt bölümde Ekler başlığı altında belirtilmelidir. Bu belgeler dilekçenin arka tarafına eklenir.
-Hiyerarşik düzen kurallarına dikkat edilmelidir.
 

dilekçe nasıl yazılır dilekçe özellikleri