Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazma kuralları nelerdir? Dilekçe kuralları

TAKİP ET

Neredeyse herkesin hayatının bir yerinde yapması gereken işlerden biri de dilekçe yazmaktır. Herhangi bir dilek veya şikayet işlemleri için yetkili kurumlara veya kişilere dilekçe yazılmalıdır. Peki dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazma kuralları nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Birçok resmi kurum ve kuruluş yapılan talepleri yalnızca dilekçe ile kabul etmektedir. Dolayısıyla herhangi bir resmi kurum veya kuruluşa bir dilek veya şikayette bulunacak olan kişiler dilekçe yazmalıdır. Peki dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazma kuralları nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...
Herhangi bir kişi veya kuruma yapılacak olan resmi talep, istek, şikayetler dilekçeler aracılığı ile yapılmalıdır. Kişiler dilekçe içerisinde yer alacak konuyu oldukça açık ve net bir şekilde belirtmelidir. Yalnızca konuyu nasıl belirteceklerine değil kullandıkları dile de dikkat etmelidir. Kullanılan dil resmi ve saygı çerçevesi içerisinde olmalıdır. Kişisel konulara giriş yapılmamalı dilekçe yazılan kişi veya kuruma hitaba oldukça önem verilmelidir. Dilekçede olmazsa olmaz bazı bilgiler vardır. Biz bu haberimizde sizlere bir dilekçede hangi bilgilerin yer alması gerektiğini, bir dilekçenin nasıl yazıldığını, dilekçede en çok nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattık. Herhangi bir konu kapsamında dilekçe yazmanız gerekiyorsa verdiğiniz bilgilerden yararlanarak dilekçenizi rahatlıkla yazabilirsiniz.
Dilekçe nedir?
Bir yazı türü olan dilekçe, düşünce yada şikayetlerin veya isteklerin içinde bulunduğu ve yetkili makamlara iletilmesi için yazılan bir belgedir. Dilekçe herhangi bir kişi tarafından yazıldığı gibi bir topluluk tarafından da yazılı bilmektedir. Genel anlamda dilekçenin ne olduğundan bahsedecek olursak resmi ya da özel kurum ve kuruluşlara, gerçek ve tüzel kişilere yazılabilen imzalı yazılardır diyebiliriz. Her Türk vatandaşının resmi kurum veya kuruluşlara dilekçe yazma hakkı vardır. Lakin dilekçe yazılırken belli başlı kurallar gözetilmelidir.
Dilekçe neden yazılır?
İstek, talep veya şikayetlerin yer aldığı dilekçeler birçok konu hakkında yazılabilir. Lakin dilekçe yazmanın gerekli olduğu durumlara genel olarak baktığımızda şu durumları söyleyebiliriz:
- Hukuk ile ilgili konularda ( Davalar vb.)  
- Banka ile ilgili işlemlerde ( Kredi masrafını geri almak gibi)
- Eğitim ile ilgili konularda ( Okulun dekanlığına vb.).
Dilekçede hangi unsurların olması zorunludur?
- Tarih 
- Makam adı (gerekirse ili veya açık adresi)    
- Konu metni   
- İmza    
- Dilekçeyi yazan kişinin adı (soyadı büyük harfle yazılır)    
- Dilekçeyi yazan kişinin adresi.
Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazım kuralları
- Dilekçe yazan kişinin dikkat etmesi gereken ilk nokta dilekçenin çizgisiz beyaz bir kağıda yazılması gerektiğidir. Dilekçe yazılırken kesinlikle yarım bir kağıt kullanılmamalıdır. Kağıdın arka yüzü kullanılmamalıdır, çok gerekir ise ikinci kağıda geçiş yapılmalıdır.
- Dilekçe, bilgisayar, daktilo ya da dolma kalem ile yazılabilmektedir. Tükenmez kalem ile yazılacak dilekçeler de mavi ve siyah mürekkepli kalemler dışında başka renkli kalemler kullanılmamalıdır.
- Dilekçeye başlarken sorunun ilgilendirdiği kuruma hitap edilerek başlanmalıdır.
- Dilekçede yer ve tarih kesinlikle belirtilmelidir.
- Dilekçe yazısında kullanılan dil ciddi, resmi, saygılı ve nesnel olmalıdır.
- Kişinin dile getirmek istediği sorun, durum, talep veya dilek kısa ve açık olarak net bir şekilde ifade edilmelidir. Kişi dilekçesini yazarken gerek olmayan ayrıntılara ve kişiselliği girmemelidir.
- Kişinin dilekçesinde belirteceği şey yasalara uygun olmalı, yasal çerçeveyi kesinlikle aşmamalıdır. Bir şikayet söz konusu olduğunda ise sorun kesinlikle belgeler ve tanıklarla açıklanarak dilekçe yazılmalıdır.
- Dilekçe yazısında hiyerarşik düzene kesinlikle dikkat edilmelidir.
- Dilekçe yazısında herhangi bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanıyor ise "... durumu bilgilerinize arz ederim" ifadesi kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra üstü makamdaki kişinin herhangi bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması istenecek ise "gereğini saygılarımla arz ederim" , ya da yapılacak bir işlem için izin istenecekse "İzninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ibareleri yer almalıdır. Ve dilekçe bu şekilde bitirilmelidir.
- Dilekçede en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise yazım kuralları ve noktalama kurallarıdır.
- Dilekçe sahibi dilekçesinde adını ve soyadını aynı zamanda açık adresini belirtmelidir.
- Bir dilekçede sadece bir imza bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Ortak bir konuda birden fazla kişi aynı dilekte bulunacaksa bunlar da dileklerini ayrı ayrı dilekçelerle belirtmelidirler. 
- Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda "Ekler" başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.

dilekçe dilekçe yazım kuralları dilekçe nasıl yazılır