Dilekçe nasıl yazılır? dilekçede tarih ve imza nereye yazılır?

TAKİP ET

Dilekçe, bir kuruma dilek, şikayet ya da ihbar gibi sebeplerden dolayı yazılan yazılardır. Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazarken kullanılan dilin nasıl olması gerekiyor? Dilekçe yazarken dilekçenin sonunda ' arz ederim ' mi yoksa ' rica ederim ' mi ifadesi kullanılmaktadır? Dilekçede tarih ve imza nereye atılır? gibi soruların cevaplarını haberimizin içeriğinde bulabileceksiniz.

Reklam
Reklam

Dilekçe nasıl yazılır? sorusunun cevabını ve detaylarını haberimizin içeriğinde sizler için paylaştık. 
Hemen hemen herkes için lazım olacak dilekçe yazım bilgisinin detaylarına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz. İmzalı bir mektup olarak da bilinmekte olan dilekçe şikayet amaçlı, istek amaçlı ya da ihbar amaçlı yazılabilmektedir.

Dilekçe nasıl yazılmaktadır?
* Çizgisiz bir beyaz kağıda yazmanız gerekiyor. Kesinlikle yarım kağıt kullanmamalısınz. Dilekçe yazarken kağıdın arka yüzüne geçiş yapılmamalı ve çok gerekiyor ise yeni bir kağıt kullanılması gerekir. 
* Dilekçenizi bilgisayar, daktilo ya da dolma kalem ile yazabilirsiniz. Tükenmez kalem ile dilekçe yazılacağı zaman kalemin mavi ya da siyah renkte olması gerekmektedir. Bir dilekçe asla başka bir renk kalem ile yazılmaz.
* Dilekçe yazmanızı gerektiren sorun hangi kurum ile ilgili ise o kuruma hitap ederek dilekçeye başlamanız gerekiyor.
* Dilekçenizi yazarken mutlaka yer ve tarih bilgisini de belirtmeniz gerekiyor.
* Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ile üslup kullanmalsınız ve nesnel olmalsınız.
* Dilekçenizi yazdığınız sırada belirtmek istediğiniz sorun, durum veya dilek mümkün olduğunda hem kısa hem de açık bir şekilde ifade edilmesi gerekir. Dilekçenizde gereksiz ayrıntılar ile kişiselliğe asla yer verilmemelidir.
* İstenen şeyin yasalara uygun olması gerekiyor ve yasal çerçeve asla aşılmamalıdır. Bir şikayet söz konusu olduğunda o sorunun mutlaka hem belgelere hem de tanıklara dayandırılarak açıklanması gerekmektedir.
* Dilekçenizde hiyerarik düzene dikkat etmeniz gerekiyor.
* Dilekçenizi yazarken bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amacını güdüyorsanız eğer '' ... durumu bilgilerinize arz ederim. '' şeklinde, üst makamın meydana gelen bir sorunu çöüme kavuşturması ya da bir işi başlatması isteniyor ise '' gereğini saygılarım ile arz ederim. '' şeklinde ya da yapılacak olan bir işlem için izin isteniyor ise '' izninizi saygılarım ile arz ederim. '' şeklinde ki saygı ifadeleri kullanılmalı ve bu saygı ifadeleri ile de dilekçe sonlandırılmalıdır.
* Dilekçenizi yazarken yazım kuralları ile noktalama işareti kurallarına çok dikkat etmeniz gerekir.
* Dilekçe bittikten sonra dilekçe sahibi mutlaa adını ve soyadını, açık adres bilgisini belirtmek zorundadır.
* Bir dilekçede yalnızca bir tane imza olması gerektiğini unutmamalısınız. Ortak olan bir konu ile ilgili olarak birden fazla kişi aynı dilekte bulunacak ise o halde bu kişiler de dileklerini ayrı dilekçeler ile belirtmelilerdir.
* Dilekçeye eklenecek olan ek belgeler yazı bittikten sonra '' Ekler '' başlığı adı altında madde madde sıralanmalıdır.

Dilekçe örneğinde dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Bir dilekçe yazarken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır ve bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;
* Tarih
* Makam adı ( ve gerekli ise ili ya da açık adres bilgisi )
Konu metni
* İmza 
* Dilekçeyi kaleme alan kişinin adı
* Dilekçeyi kaleme alan kişin adres bilgisi

Dilekçe örneği nasıldır?
 Bir konuda ilgili makama dilekçe yazacaksanız eğer dikkat etmeniz kurallar vardır ve o kurallar çerçevesinde dilekçenin yazılması gerekir. Sizler için bir dilekçe örneğini aşağıda paylaştık. Dilekçe yazmanız gerekiyor ise aşağıda yer alan örnekten yararlanabilirsiniz. 

dilekçe nasıl yazılır? dilekçe yazarken nelere dikkat edilmelidir? dilekçede tarih ve imza nereye atılr? dilekçe yazımı