Diş çürüklerinden kurtulma yolları! Ev tedavileri işe yarıyor mu?

TAKİP ET

Hayır, yağ çekme ve D vitamini bir boşluğu doldurmaz veya düzeltmez.

Reklam
Reklam

Çok küçük yaşlardan itibaren diş hekiminiz size doğru diş sağlığının düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla başladığını hatırlatacaktır. Ne yazık ki, tüm iyi niyetinize rağmen, muhtemelen hayatınızın bir noktasında bir boşluk geliştireceksiniz. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 20 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin %90'ında en az bir diş çürüğü vardır.  

Diş çürüğü dünyanın sonu değildir, ancak vakit kaybetmeden diş hekiminiz tarafından tedavi edilmesi gereken bir durumdur. DMD'den Anne Clemons, dişlerinizi mükemmel durumda tutmanın en iyi yollarını ve çürükler için neden evde çare bulunmadığını açıklıyor.

Evde bir boşluktan kurtulabilir misin?

Kısa cevap: Hayır ve evde bir boşluğun çıkarılması önerilmez. Aslında, özellikle çürük dişinizin sert, dış mine kabuğunu aşıp altındaki daha yumuşak dentine ilerlemişse, bu mümkün bile değildir.

Bir boşluğun ilerleyişini neredeyse Pac-Man'in güç topaklarını kemirmesi gibi düşünebilirsiniz. Clemons, "Bakteriler ne kadar çok şeker ve karbonhidrat yerse, o kadar çok asit salgılar ve dişinizi parçalar" diyor. “Çürük büyüdükçe, dolguya ihtiyaç duyma olasılığınız da artar. Çürük pulpa odasına yaklaşırsa kanal tedavisi gerekebilir.”

Devam ediyor, “Dişin iç yüzeyi olan dentine kadar uzanan bir diş boşluğunuz varsa, bundan kurtulamazsınız.

“Ayrıca, o diş yüzeyindeki boşluk daha hızlı ilerler, bu nedenle tedavi olmak için diş hekiminizi görmek için beklemek istemezsiniz.

Ancak Dr. Clemons ayrıca, bir boşluk "küçük ve dişinizin minesinin içine zar zor giriyorsa" - "saat" olarak bilinen bir şeyse veya diş hekimlerinin "başlangıçtaki çürükler" dediği şeyse - daha da büyümesini önlemek için adımlar atabileceğinizi söylüyor.

"Dişlerinizin arasındaysa, diş hekimleri diş ipi kullanımına devam etmenizi, içinde florür bulunan diş macunu ile fırçalamanızı ve diş minesini güçlendirmek ve bu boşluğun büyümesini önlemek için potansiyel olarak içinde florür bulunan bir gargara kullanmanızı önerecektir." o anlatıyor. "Ancak kavite, saat tipi bir lezyondan daha büyük olduğunda, onu bu boyutta tutmak daha zordur. Muhtemelen zamanla ilerleyecektir.”

Dr. Clemons, özellikle kronlarının çevresinde çok sayıda diş çürüğü olan yaşlı yetişkinler veya bebek dişleri yakında dökülecek olan küçük çocuklar için, diş hekimlerinin ara sıra gümüş diamin florür (SDF) kullandığını söylüyor.

"Boşluğu durduruyor," diye devam ediyor. "Bunun dezavantajı, bir dişi gerçekten siyaha çevirmesi ve bu nedenle estetik açıdan pek hoş değil. Bu yüzden sadece belirli kullanımlar için ayırıyoruz. Ayrıca daha büyük veya belirli boşluk konumları için harika değil çünkü boşluğa, özellikle dişlerin arasına tam olarak giremiyoruz.

Bir boşluğu çıkarmanın çürütülmüş yöntemleri

İnterneti inceleyin ve evde bir boşluktan nasıl kurtulacağını bildiğini iddia eden birçok insan bulacaksınız. Ne yazık ki, Dr. Clemons önerdikleri yöntemlerin işe yaramadığını söylüyor.

Yağ çekme

Yağ çekmek veya hindistancevizi yağını ağzınızda gezdirmek zararlı olmasa da, bundan diş eti rahatlaması görmezsiniz . "Faydalı olmayacak" diyor Dr. Clemons. “Çürük, dişinizdeki bir deliktir. Bunu hindistancevizi yağını çalkalayarak veya internette bulduğunuz bir Kendin Yap yöntemini kullanarak dolduramazsınız.

D vitamini takviyesi almak

Çocukken, uygun miktarda kalsiyum ve D vitamini almak, kemiklerinizi güçlü tutmanın ve büyümenin anahtarıdır. Bir yetişkin olarak, takviye vitaminler almak mutlaka dişlerinize yardımcı olmaz. Dr. Clemons, "Dişiniz bir kemik gibi olsa da, bir kemikle tamamen aynı yapıda değildir" diye açıklıyor. "Ayrıca, dişleriniz gerçekten gençken gelişir. Bir yetişkin olarak tamamen şekillenirler. Artık büyümeyecekler veya gelişmeyecekler. Dişleri güçlendirmek veya boşluklarla savaşmak için vitaminlere veya takviyelere güvenemeyiz.

Şekersiz sakız

Şekersiz sakız diş çürüğünden kurtulmanıza yardımcı olmaz, ancak sizi atıştırmalardan ve karbonhidratlardan uzak tutmak da dahil olmak üzere başka faydalar sağlar. "Atıştıran biriyseniz ve ağzınızda bir şeyler olması gerekiyorsa, şekersiz sakız iyi bir alternatif çünkü ağzınızda karbonhidrat ve şeker olmayacak" diyor.

Çürükler doğru şekilde nasıl önlenir?

Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak, Dr. Clemons daha sağlıklı dişler için şu ipuçlarını sunar:

Sık sık atıştırmamaya çalışın

"Çok fazla diş çürüğü olan bir hastamız olduğunda, yemek yeme sıklığı hakkında konuşuyoruz" diyor. "Bir hasta gün boyunca sık sık atıştırmalıklar veya içecekler (su olmayan) yerse, o zaman tüm gün boyunca bakteriler boşluklar oluşturmak için bu karbonhidratları ve asitleri kullanabilir." İyi bir kural olarak, günde üç öğüne sadık kalın ve atıştırmalıkları sınırlamaya çalışın.

Yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın

Öğleden sonra bir şeyler atıştırma eğilimindeyseniz, bitirdikten hemen sonra dişlerinizi fırçaladığınızdan emin olun. Dr. Clemons, "Yapmak istediğiniz şey, bakterilerin tüketmesi için besin kaynağından kurtulmaktır" diyor. "Ağzınızı, bakterilerin gelişip daha fazla asit ürettiği asidik bir pH yerine nötr bir pH'a döndürmek istiyorsunuz." 

Şekersiz sakız çiğneyin

Şekersiz sakız, atıştırmanızı engellemenin yanı sıra tükürük akışınızı da uyarır. Clemons, "Tükürük, dişlerinizi diş boşluklarının oluşmasından korur" diyor. "Daha nötr bir pH'a sahip ve boşluk üreten bakteriler asidik bir ortamda daha aktif."

Dişlerinizi temizlemek için sadece gargaraya güvenmeyin

Ağzınızda biraz gargara çalkalamak ve buna bir gün demek, boşlukları önlemenin kusursuz bir yolu değildir. Bunun yerine, tüm yiyecekleri ve dişlerinizin arasında oluşan plakları çıkardığınızdan emin olmanız gerekir.

Clemons, "Gargara bazı hastalar için yardımcı bir katkı olabilir, ancak dişleri fırça ve diş ipi ile temizlemenin yerini tutamaz" diyor. "Gargara, plak ve bakterileri fiziksel olarak ortadan kaldırma işini yapamaz."

Düzenli olarak bir diş hekimine gittiğinizden emin olun

Bir çürük geliştirebileceğinizi hissediyorsanız, daha sonra bir diş hekimine görünmek daha iyidir. Boşlukların ilerlemesine izin vermek, hatta daha büyük sorunlara yol açabilir.

Dr. Clemons, "Bir gün o kadar çok ağrınız olur ki geceleri uyumazsınız ve ağrı tüm çenenize yayılır" diyor. "Ve sonra, muhtemelen bu boşluk dişin özüne, sinirin ve kan kaynağının olduğu yere ulaştı. Acı verici olabilir. Ve genellikle, bir diş hekimi telefon aldığında ve kanal tedavisi yaptırmak veya dişin çekilmesi için hemen görülmesi gerekiyor.”

Bunun gibi bir andan kaçınmanın en iyi yolu, diş hekiminizi kontrol için yılda iki kez görmek, günde en az iki kez fırçalamak, günde diş ipi kullanmak ve sağlıklı dişler için Dr. Clemons'ın ipuçlarını denemektir.