Diş fırçanızı nasıl temizlersiniz?

TAKİP ET

Yıllar boyunca insanlar diş fırçalarını temizlemek için her türlü yolu denediler. Bazıları bulaşık makinesinden geçirir. Diğerleri kafayı gargara veya efervesan protez temizleyicisine batırır. Diğerleri onu dondurur, kaynatır veya pahalı bir ultraviyole diş fırçası dezenfektanına yatırım yapar.

Reklam
Reklam

Peki diş fırçanızı dezenfekte etmenin en iyi yolları bunlar mı? Ve bu yöntemler işe yarıyor mu? DDS'den diş hekimi Karyn Kahn, "Aslında bunların hiçbiri gerekli değil" diyor. Fırçanızı uçtan uca tutmak için gerçekten neyin işe yaradığını paylaşırken okumaya devam edin.

Diş fırçanızı nasıl temizlersiniz?

Diş fırçasını temizlemek düşündüğünüzden daha basittir. Aslında, süslü banyo aksesuarları veya tuvalet malzemeleri satın almanıza gerek yok.

Sıcak su kullanın

Diş fırçasını gargara veya takma diş temizleyicisine batırmayı veya UV ışıklı temizleyiciler kullanmayı unutun. Dr. Kahn, “Diş fırçanızı iyi, sıcak suyla durulamanızı öneririm” diyor. Diş fırçanızın üzerinde herhangi bir diş macunu veya yiyecek parçası görürseniz, fırçayı iyice durulayarak bunları yerinden çıkardığınızdan emin olun.

Sıcak su kullanmanızın nedeni, sağlıklı bir ortam için gerekli olan, ağzınızda yaşayan doğal bir bakteri florasına sahip olmanızdır. Bu bakterileri diş fırçanızdan tamamen çıkarmaya çalışmak önemli değildir.

Diş fırçanızı nasıl temiz ve bakterisiz tutabilirsiniz?

İster inanın ister inanmayın, diş fırçanızın bakteri içermemesini istemezsiniz. Dr. Kahn, “Eğer o bakterilere sahip değilseniz, o zaman maya ve mantar gibi fırsatçı mikroorganizmalar devreye girer” diye açıklıyor. "Ağzınızda belirli bir miktarda doğal bakteri istiyorsunuz, sadece dişlerin veya diş eti dokusunun etrafında değil."

 Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), diş fırçası bakımıyla ilgili tavsiyesinde, normal bakterilerin diş fırçası üzerinde ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair hiçbir kanıt bulamayan çalışmalara atıfta bulunuyor.

Ancak Dr. Kahn'ın temiz ve etkili bir diş fırçası tutma konusunda ipuçları var.

Tamamen kurumasını bekleyin. Kullandıktan sonra diş fırçası üzerinde yaşayan bakteriler anaerobik olarak kabul edilir - yani oksijen varlığında ölürler. Bu nedenle, diş fırçanızı havayla kurumaya bırakırsanız, çoğu bakterinin icabına bakacaktır.

Diş fırçanızı uygun şekilde saklayın. Diş fırçanızı kirli bir kap, çekmece veya seyahat çantasında değil, açık hava tutucusunda saklamayı unutmayın. Diş fırçanızı bu yerlerde saklamak, ağzınız için doğal olmayan küf veya bakterilerin büyümesini destekleyerek diş eti iltihabı gibi ağız hastalıklarına yol açabilir. ADA ayrıca   istenmeyen bakteri riski için diş fırçanızı rutin olarak kapatmamanızı da önerir.

Hastalandıktan sonra diş fırçanızı değiştirin. Hastaysanız veya ağzınızda mantar, maya veya viral enfeksiyon varsa diş fırçanızı sıkmak çok önemlidir. Tedavinin başında ve sonunda fırçanızı değiştirin. “Ancak, hasta olduktan sonra genel tavsiyem diş fırçanızı değiştirmenizdir” diye ekliyor. "Kalan bakterilerin yeniden enfeksiyona yol açmamasını veya aile üyelerine geçmemesini sağlamak kolay bir çözüm. Bu, diş fırçanızı kaynatarak veya hidrojen peroksit veya sirke kullanarak temizlemeye çalışmaktan çok daha mantıklı.”

Diş fırçalarını paylaşmayın. Ağzınızın kendi bakterilerinden oluşan sağlıklı bir floraya ihtiyacı vardır, ancak başka birinden bakteri sokmak iyi değildir. Dr. Kahn, “Özellikle çocuklarınızla asla diş fırçasını paylaşmamalısınız, çünkü o zaman normal floralarını kazanıyorlar” diye uyarıyor. Ayrıca, aile üyelerininki gibi birden fazla fırçayı aynı tutucuda veya çekmecede bir arada saklamaktan kaçının. Birbirleriyle iletişim kurmamaları en iyisidir.

Değiştirin. Diş fırçanızı sterilize etmeye çalışmak yerine, düzenli olarak değiştirmeyi alışkanlık haline getirin . Diş fırçanız temiz ve düz görünmelidir. Renk değişikliği, birikme veya keçeleşmiş kıllara karşı dikkatli olun. Bunlardan herhangi birini görürseniz, diş fırçanızı değiştirme zamanınız gelmiş demektir. Diş fırçanızı ne zaman değiştireceğinize ilişkin öneriler üreticiye göre değişir. Dr. Kahn, “Kolay tutun ve ADA yönergelerini takip edin” diyor. “Her üç ila dört ayda bir değiştirin. Kılların yıprandığını görürseniz, daha erken değiştirin.”

Herhangi bir zamanda, diş fırçanızın etkinliği hakkında herhangi bir sorunuz varsa, yeni bir tane almak iyi bir kuraldır. Hatta bazı uzmanlar iki diş fırçasına sahip olmayı ve biri kururken dönüşümlü olarak kullanmayı tavsiye ediyor