Diş sağlığı ve ruh sağlığı arasındaki bağlantı: Bilmeniz gerekenler

TAKİP ET

Yılda iki kez diş hekiminize gitmek, dişlerinizin mükemmel durumda olduğundan emin olmak için önemlidir. Ancak diş muayenesinin aynı zamanda zihinsel sağlık ayarlaması için bir fırsat olabileceğinin farkında olmayabilirsiniz. Diş sağlığı ve ruh sağlığı arasındaki bağlantıyı biliyor musunuz? İşte bilmeniz gerekenler…

Reklam
Reklam

PsyD'den psikolog Susan Albers, "İnsanlar genellikle diş sağlığının ağız sağlığıyla ve ağız sağlığının da zihinsel sağlıkla bağlantılı olmasına şaşırıyor" diyor. “Ama gerçekten birbirine bağlılar.” İşte diş sağlığı ve ruh sağlığı arasındaki bağlantı.
 

Diş sağlığı ruh sağlığını etkiler mi?

Evet, diş sağlığınız ruh sağlığınızı etkileyebilir. Dr. Albers, "Ağız sağlığınız acı çektiğinde, yaşam kalitenizi düşürebilir veya zihinsel sağlık sorunlarını şiddetlendirebilir" diye açıklıyor. “Dişlerinizin sağlığı konusunda utanıyorsanız, bunun bazı sosyal kaygıları tetiklediğini fark edebilirsiniz. Geri çekilebilirsiniz. Yoksa özgüveninizi zedeleyebilir. Bu, zihinsel sağlık semptomlarınızın bazılarında bir artışa yol açabilir.”
Dr. Albers bunun tersinin de doğru olduğunu söylüyor - zihinsel sağlığınız dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlığı gibi diş sağlığınızı etkileyebilir. Stres altındayken diş hijyeninizi ihmal edebilirsiniz. Aslında Dr. Albers, dişlerinizin sağlığının genel sağlığınız hakkında birçok şeyi ortaya çıkarabileceğini de ekliyor. "Stres seviyeniz, endişeniz, ruh haliniz ve kronik yeme problemlerinizin varlığı hakkında bir ipucu veriyor."

25 yıla yayılan 25 çalışmanın 2015 meta-analizinde, araştırmacılar, ciddi zihinsel sağlık bozukluklarıyla yaşayan insanların dişlerini kaybetme olasılığının genel popülasyondaki insanlara göre 2,8 kat daha fazla olduğunu buldular. Dr. Albers, bu boşluğun tedavi edilmemiş sağlık koşullarından veya diş bakımına erişim zorluğundan kaynaklandığını ekliyor.

Bütün bunlar fiziksel sağlığınızı da etkileyebilir. Örneğin, bazı insanlar Dr. Albers'in “kendini yatıştırıcı davranışlar” olarak adlandırdığı şeylerle meşgul olur - içme, sigara içme veya çok fazla işlenmiş gıda yeme gibi, bunların tümü sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu belgelenmiştir.
 

Diş sağlığı bize ruh sağlığı hakkında ne söyler?

Depresif veya endişeli hissediyorsanız, kendinize bakmanız ve hatta küçük günlük işleri bile yapmanız çoğu zaman imkansız olabilir. Buna diş sağlığınıza dikkat etmek de dahildir. Dr. Albers, “Diş hijyenine katılmak için motivasyonunuz veya enerjiniz olmayabilir” diyor. "Ayrıca ağrı algınızda bir artış olabilir ve dişçiden uzak durabilirsiniz."

Buna göre ağzınız ve dişleriniz potansiyel zihinsel sağlık sorunlarına dair birçok ipucu sunar. Albers, “Endişeniz varsa, geceleri dişlerinizi gıcırdattığınızı veya çene ağrısı çektiğinizi fark edebilirsiniz” diyor. "Aşınmış diş minesi aynı zamanda yüksek düzeyde kaygı veya stres yaşadığınıza dair çok büyük bir kırmızı bayrak olabilir."

Obsesif kompulsif bozukluk veya bipolar bozuklukla yaşayan insanlar da emaye yıpranmış olabilir. Dr. Albers, “Dişlerinizi günde birkaç kez fırçalayabilirsiniz” diyor. “Bir temizlik prosedüründen çok bir ritüel haline geliyor.”
Aşınmış mine de yeme bozukluğunun bir yan etkisi olabilir. Dr. Albers, "Yeme bozukluklarıyla mücadele eden insanlar genellikle yüksek düzeyde diş çürüğü veya diş etlerinde zorluk yaşarlar" diyor. Bunun nedeni yetersiz beslenme veya bol miktarda şekerli veya yüksek oranda işlenmiş gıda tüketmesidir.
 

Ruh sağlığımı ve diş sağlığımı nasıl yönetebilirim?

Akıl sağlığı ve diş sağlığı birbirine bağlı olduğundan, birini yönetmek için yaptığınız şeyler diğerine de fayda sağlar. Neyse ki, günlük yaşamınızda kalıcı bir etkisi olabilecek küçük değişiklikler yapabilirsiniz.

Sağlıklı diyetle beslenin
Besleyici gıda tüketmek - başka bir deyişle, meyve, sebze ve diğer vitamin dolu maddelerden zengin bir diyet - her zaman iyi bir fikirdir. Dr. Albers, “Ne yediğiniz hem ruh halinizi hem de ağız sağlığınızı büyük ölçüde etkiler” diyor. “Ayrıca çok çeşitli besleyici yiyecekler yediğinizden emin olun. Bu, ruh halinizi artıracak ve dişlerinizi ve diş etlerinizi koruyacaktır.”

Sahip olabileceğiniz herhangi bir belirti ve semptoma dikkat edin
Diş hijyeninizde bir sorun olduğuna dair birçok işaret ve semptom vardır. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etleriniz kanayabilir. Diğer zamanlarda çeneniz ağrıyabilir. Ya da belki sıcak veya soğuk sıcaklıklara karşı hassasiyet yaşarsınız.

Ağız kuruluğu ayrıca bazı antidepresanların, anksiyete önleyici ilaçların ve duygudurum düzenleyicilerin bir yan etkisi olabilir. Dr. Albers, "Bu, ağzınızdaki tükürüğü azaltan bir durumdur" diyor. “Tükürük, ağız sağlığınız için gerçekten çok önemli.” Sadece yiyecekleri sindirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tükürük, diş ve diş eti sorunlarına yol açabilecek zararlı mikropları öldürmeye de yardımcı olur.

Albers, ağız kuruluğunuz olduğundan ve ilaç kullandığınızdan şüpheleniyorsanız, diş hekiminiz, doktorunuz ve terapistinizle görüşmenizin dişlerinize zarar vermediğinden emin olmak için iyi bir fikir olabileceğini önermektedir.

Stres azaltma aktiviteleri uygulayın
Diş minesinin aşındığını fark ederseniz, bu yüksek düzeyde kaygı ve strese işaret edebilir. Bu durumda, bazı stres ve kaygı azaltma aktiviteleri uygulamak isteyebilirsiniz.

Bunlar, geceleri daha iyi uyumanıza ve sakin olmanıza yardımcı olacak bir uygulama indirmeyi veya derin nefes alma ve meditasyon egzersizlerini içerebilir. Aslında, stres atmak ve odaklanmak için gün boyunca derin nefes alma ve meditasyon yapabilirsiniz.

Dişçinize görünün
Diş hekimleri sadece inci beyazlarınızı parlatmak için orada değiller. Ayrıca hayatınızda başka şeyler olup bittiğini de algılayabilirler. Dr. Albers, "Diş hekimleri bazen bir akıl sağlığı sorununu tanımlayan ve teşhis eden ilk profesyoneldir" diyor. “Danışmanlara ve terapistlere çok fazla başvuruda bulunuyorlar.”
Aslında, bir diş hekimi tavsiyesinden sonra yeme bozukluğu yaşayan insanları sık sık gördüğünü söylüyor. Diş gıcırdatma fark eden bir diş hekimi ayrıca birine bir ağız koruyucusu reçete edebilir ve olası endişe hakkında sorular sorabilir.
 

Diş kaygısı ile nasıl başa çıkılır?

Tabii ki diş hekimine gitmek bazen sinirler, korku veya endişe nedeniyle zor olabilir . Dr. Albers dişçi randevusundan önce biraz endişeli hissetmenin normal olduğunu garanti ederken, bazı insanlar ne pahasına olursa olsun dişçiden kaçınıyor. “Diş fobisi olarak bilinen şeye sahipler” diyor. “Bu size benziyorsa, size yardımcı olabilecek ve tedavi bulabilecek bir terapistle iletişim kurmanız gerçekten önemlidir, böylece zihinsel sağlığınıza ve diş sağlığınıza dikkat edebilirsiniz.”

Diş hekiminizi ziyaret etmeden önce endişenizi hafifletmek için, randevunuzda paylaşabilmeniz için önceden bir soru veya endişe listesi yapmak isteyebilirsiniz. Bu, dişleriniz, ağzınız veya diş etlerinizle yaşadığınız herhangi bir fiziksel sorunu içerebilir. Veya bir şey tam olarak doğru gelmiyorsa, bahsetmeye değer olabilir.
Dr. Albers, “Dişçiden önce çok fazla beklenti, endişe ve korkuya sahip olmak yaygın bir şeydir” diyor. "Rahatlamamıza ve sakinleşmemize yardımcı olacak bazı olumlu kendi kendine konuşma ve mantralar yapmak durumu kolaylaştırabilir."

Her şeyden önce, dişleriniz, diş etleriniz veya ağzınızla ilgili sorunlarınız varsa utanmayın. Dr. Albers, “Ağız hijyeninizle mücadele ediyorsanız, kendinizi kontrol edin” diyor. "Yolda duran bir zihinsel sağlık sorunu olup olmadığını sorun."

Durumun böyle olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bunu terapistinize bildirin veya konuşacak bir terapist bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Dr. Albers, “Diş hekimleri yardım etmeye çok istekli” diyor. "Daha önce koşulların belirtilerini ve semptomlarını gördüler. Ve birlikte çalışan bir diş hekimi ve terapist, zihinsel sağlık sorunlarınız üzerinde çalışmanıza ve ağız sağlığınızı ve genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir."