Diş sıkma hastalığı nedir? Diş sıkma hastalığı nasıl tedavi edilir?

TAKİP ET

Diş sıkma hastalığı birçok kişide sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Diş sıkma hastalığının genetik olduğu düşünülmektedir. Peki, diş sıkma hastalığı nedir? Diş sıkma hastalığı nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Tıp dilinde bruksizm olarak geçen diş sıkma, toplumda her 5 kişiden 2’sinde görülen bir rahatsızlıktır. Diş sıkma sorununa sahip olan kişilerin birçoğu tedavi edilmediği için dişin ya da diş dolgusunun kırılmasına neden olmaktadır. 


Diş sıkma hastalığı nedir? 

Diş sıkma hastalığı, kişinin uykusu sırasında dişlerini çok sıkı kapatması ya da dişlerini gıcırdatması şeklinde ortaya çıkan bir uyku bozukluğu hastalığıdır. Diş sıkma hastalığı genellikle dişlerle alakalı olduğu gibi nörolojik olarak da görülebilmektedir. 
Diş sıkma hastalığı olan kişilerde normal kişilerden 3 kat daha fazla dişlerin sıkılması meydana gelmektedir. Kasların kasılması nedeniyle zamanla dişlerde zararın ve aşınmanın oluşması söz konusu olmaktadır. 


Diş sıkma hastalığının nedenleri nelerdir? 

Diş sıkma hastalığının birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkması mümkündür. Genel olarak bakıldığı zaman diş sıkma hastalığının nedenleri şu şekilde sıralanabilir; 

Kişilik yapısı 

Genetik faktörler 

Kullanılan bazı ilaçlar 

Nörolojik ya da psikolojik nedenler 

Stres 

Uyku bozuklukları (uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, migren gibi) 

Anksiyete 

Öfke ve hayal kırıklığı 

Gerginlik 

Parkinson hastalığı 

Demans 

Gastroözofageal reflü bozukluğu 

Epilepsi 

Gece terörü 

Dikkat eksikliği 

Hiperaktivite 

Sigara ve kafeinli içecekler 

Alkol tüketmek 

Keyif verici ilaçlar kullanmak  

Diş sıkma hastalığının belirtileri nelerdir? 

Diş sıkma hastalığının bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu tür belirtilerin olması durumunda diş sıkma hastalığından söz edilebilecektir. Diş sıkma hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanır; 

Kişinin yanındakileri uyandıracak kadar yüksek sesle diş gıcırdatması 

Dişlerin kenetlenmesine bağlı artan diş ağrısı 

Dişlerde hassasiyet 

Çatlamış, düzleşmiş, gevşemiş ya da yontulmuş dişler 

Çenede, boyunda ya da yüzde ağrı 

Diş minesinin aşırı derecede aşınması 

Kulakta herhangi bir sorun olmamasına karşılık kulak ağrısı 

Şakaklarda meydana gelen baş ağrısı 

Uyku bozuklukları 

Yanak içlerinde meydana gelen hasarlar 

Kitlenmiş çene 

Migren atakları 

Diş eti hastalıkları 

Diş kemiklerinde kayıp 


Diş sıkma hastalığı teşhisi nasıl konur? 

Diş sıkma hastalığı belirtileri görülen kişilerin mutlaka bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Diş sıkma hastalığı teşhisi ancak yapılan diş muayenesi sonrasında diş hekimi tarafından konabilmektedir. 

Diş hekimi, diş sıkma hastalığı belirtileriyle giden hastalarda bazı kontrolleri gerçekleştirecektir. Bu kontroller arasında dişlerin yapısındaki bozukluklar, eksik diş olup olmadığı, çene kaslarının durumu, yanak içi hasarları bulunmaktadır. Yapılan muayene sonrasında belirtiler de göz önünde bulundurularak kişide diş sıkma hastalığı olup olmadığı belirlenecektir. 


Diş sıkma hastalığı tedavisi nasıl yapılır? 

Küçük yaşlarda meydana gelen diş sıkma hastalığı herhangi bir tedavi olmaksızın zamanla kendiliğinden geçmektedir. Fakat yetişkinlerde görülen diş sıkma hastalıklarında genellikle hastalıktan kurtulmak için terapi yöntemi tercih edilmektedir. 

Kişinin diş sıkma hastalığı ağır şekilde seyrediyor ve dişlere, diş etlerine zarar veriyor ise o zaman diş hekimi tarafından önerilen tedavi yöntemi uygulanabilir. Diş hekimi, diş sıkma hastalığında terapinin yanı sıra bazı ilaçlar ile destek tedavi uygulamaktadır. Bununla birlikte ağız koruyucu plaklarda sıklıkla verilmektedir. 


Diş sıkma hastalığı evde nasıl tedavi edilir? 

Diş sıkma hastalığı eğer ileri bir seviyede değilse bazı yöntemlerle evde tedavi etmek mümkündür. Diş sıkma hastalığını evde tedavi etmek için gün içerisinde müzik dinlenebilir, yatmadan önce sıcak bir banyo yapılabilir ya da rahatlatıcı egzersizler tercih edilebilir. 

Akşamları yatmadan önce uyarıcı maddelerden kaçınmak, fazla kafeinli içecekler tüketmemek, alkolden uzak durma da diş sıkma hastalığının tedavisi için tercih edilebilir. 

diş diş sıkma diş sıkma hastalığı diş sıkma hastalığı nedir diş sıkma hastalığı tedavisi diş sıkma hastalığı tedavisi nedir diş sıkma hastalığı nasıl tedavi edilir bruksizm bruksizm nedir diş sıkma hastalığı etkileri diş sıkma hastalığı nedenleri