Dışişleri Bakanlığı sözcüsü: Çerkez sürgününün acısını bugünde hissediyoruz…

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgeç, Türkiye'nin Kırım Tatarlarının kimlik korunması, refah ve esenliğinin sağlanmasıyla ilgili olarak soydaşlarının daima yanlarında olmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerinin yıl dönümüyle alakalı olan soruya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgeç, yazılı olarak cevap verdi.
Kırım Tatar Türklerinin, Kırım’ın yerli halkı olduğunu ve 18 Mayıs 1944 tarihinde anavatanlarından adeta koparılarak insanlık dışı koşullarda sürgün edildiğini hatırlatan Tanju Bilgiç, 250 bin Kırım Tatarının büyük kısmının sürgün esnasında veya sürgün edildikleri bölgede yaşamlarını kaybettiğini hatırlattı.
‘Türkiye olarak soydaşlarımızın yanında olmayı daima sürdüreceğiz”
78. yıl dönümü olan bu kötü hadisenin anılarından bahseden Tanju Bilgiç, “Kırım Tatarlarının kimliklerinin korunmasında ve refah ile esenliklerinin sağlanmasında Türkiye her daim soydaşlarımızın yanında olmayı sürdürecektir” ifadelerine yazılı cevabında yer verdi.
Çerkes sürgününün 158. yıl dönümü olan 21 Mayıs ile ilgili olarak da Tanju Bilgiç, ifadelerinde şunlara yer verdi:

“19. yüzyılda Kafkas halkları Rusya’nın Kafkasları istilası döneminde çok fazla kayıp vermiş, sağ kalmayı başaranların pek çoğu anayurdunu terk etmek zorunda kalarak Anadolu’ya sığınmıştır. Bu trajedi ‘Çerkes Sürgünü’ olarak adlandırıldı ve bugün hala acısı hissediliyor. Bu vesile ile, soydaşımız olan Kırım Tatarları ile kardeş Kafkas halkalarının yaşamış olduğu her iki trajedi esnasında hayatını kaybeden insanların önünde saygıyla eğiliyoruz.”
Kırım Tatarları sürgünü
Sovyet hükümetinin yürüttüğü ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD başkanı tarafından organize edilmiş bu sürgün, 18-20 Mayıs 1944 tarihinde gerçekleşmiştir. Bazı kaynaklarda 191.044, diğer kaynaklarda 423.000 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımı yapıldığı kayıtlara geçmiştir. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, komünistler ve Kızıl Ordu üyelerini binlerce kilometre uzakta olan Özbek SSC’ye sürmek için sığır trenleri kullanılmıştır.
SSCB yönetimi 1941, 1942 ve özellikle de 1944 yıllarında ‘Nazilere yardım etmeleri sebebiyle’ birçok ırkı ve Kırım Tatarlarını Kırım’dan sürgün etmişlerdir. Yüzlerce kişi açlıktan ve sürgün esnasında susuzluk, hastalık gibi sebeplerden hayatını kaybetmiştir. Birçok Kırım Tatarı, Sovyetler tarafından büyük ölçekli projelerde ağır işçi olarak çalıştırılmıştır.