Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 dini takvimini yayımladı! 2022 üç aylar hangi gün? Üç ayların önemi nedir?

TAKİP ET

Müslümanlar için önemli olan üç ayların ne zaman olduğu son dönemde merak edilmektedir. Bu aylarda ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar son zamanlarda bu konuyu araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2022 yılı dini takvimi yayımlandı. 2022 üç aylar ne zaman başlayacak? 2022 üç aylar hangi gün? soruları merak ediliyor. İşte 2022 Dini günler takvimi haberimizde…

Reklam
Reklam

2022 yılı ile beraber üç ayların ne zaman olduğu merak edilmektedir. Recep, Şaban ve Ramazan ayları üç aylar olarak kabul edilmektedir. Bu ayların başlangıcı olan Recep ayının ne zaman olduğu merak ediliyor. İbadetlerin çoğaldığı sevapların arttığı bu aylar Müslümanlar için çok önemlidir. Üç ayların ne zaman olduğu merak edilirken Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı dini takvimini yayımladı.  2022 üç aylar ne zaman başlayacak? 2022 üç aylar hangi gün? Üç ayların önemi nedir? soruları merak ediliyor. İşte 2022 Dini günler takvimi haberimizde…

 

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı 2 Şubat 2022 Çarşamba gününe denk geliyor. Recep ayı, “11 ayın sultanı” Ramazan’ın habercisi olarak kabul edilir.  Üç ayların başlamasıyla da Ramazan için geri sayım başlayacak.

2022 yılı için Ramazan ayı ise 2 Nisan 2022 Cumartesi günü başlayacak.

 

2022 KANDİL TARİHLERİ NE ZAMAN?

Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil olan Regaip kandili, Recep ayının ilk manevi günü 3 Şubat Perşembe günü gerçekleşecektir.

Miraç Kandili 27 Şubat 2022 Pazar günü, 

Berat Kandili ise 17 Mart 2022 Perşembe günü,

2022 Ramazan ayı ise 2 Nisan Cumartesi günü başlayacaktır.

 

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ NEDİR?

Müslümanlar için üç aylar olarak kabul edilen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).

 

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

 

ÜÇ AYLARDA ÇEKİLECEK TESBİHLER NELERDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, üç aylarla ilgili konuştu. İdris Bozkurt konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Hazreti Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli, hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.”

Müslümanlar için önemli olan bu ayda ibadetlere daha çok önem verilir ve ibadetler arttırılır. Bazı vatandaşlar recep ayının ilk günü girince 111 defa ''Allahümme Salli Ala Muhammed'' diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirirler. Daha sonra 1660 defa ''Ya Allah'' diye tesbih çekilir. Üç aylar boyunca her gün 1100 kere ''La İlahe İllallah'', 100 kere de ''Muhammedürresulullah'' diye bu tesbihe devam edilir.

10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - hayyil-kayyum

10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l - ehadi's-samed

10 gün 100 defa Sübhana'llahi'l -gafuri'r-rahim

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif de okunabilmektedir.

üç aylar üç aylar ne zaman başlıyor? kandil tarihleri üç aylar önemi diyanet işleri başkanlığı üç aylarda yapılacak ibadetler 2022 üç aylar