Diyetisyen maaşları kamu ve özel sektörde nasıldır? 2022 diyetisyen maaşları

TAKİP ET

Son senelerin popüler mesleği olan diyetisyenlik özel ve kamu da maaş durumları nasıldır? Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olanlar, kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışabilir. Aynı zamanda kendi ofislerini açarak mesleklerini ofislerinde yapabilirler. Peki, kamu ve özel kurumlarda diyetisyen maaşları nedir? Siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

Reklam
Reklam

Türkiye'de diyetisyenlik mesleğinde çalışanların kurum bazında farklı maaş aldıkları gözlenmiştir. Özel sektör ve Kamu kurumlarında bu durum farklıdır. Yeni mezun veya tecrübeli diyestisyen olmasına göre de değiklik gösterir. Peki tam olarak diyetisyenler ne kadar maaş alır? Devlet diyetisyen maaşları ile özel sektör diyetisyen maaşları arasındaki fark nedir?

Kilo sıkıntısı çeken vatandaşların başvurduğu alan olarak bilinen Diyetisyenlik sağlık yaşam sürdürmek isteyenler de gidebilir. 

Öncelikle diyetisyen olabilimek için lisans eğitimini tamamlamak gerekiyor. Diyetisyenler, danışanlarının hayatlarındaki beslenme biçimlerine yön vererek daha sağlıklı yaşama alanı oluşturma yolunda yardımcı olmaya çalışırlar. 

Diyetisyen mesleğini icra etmek istiyorsanız fakültelerin ilgili bölümünde eğitim alarak mezun olmalısınız. Bu fakülteler; Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümüdür. Bu bölümü başarılı bir şekilde bitirmelisiniz. Ülkemizde çoğu üniversite de bu fakülte bulunmaktadır. Eğitim aşamalarında farklı konularda eğitim almaya başlayarak çocukluktan olgun yaşa kadar her aşama insan beslenmesi ile ilgili bilgiler sizlere verilir. Mezun olduktan sonra kendi ofisinizi açabilir ya da özel hastane veya devlet hastanelerinde işe başlayabilirsiniz.

Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrenim süresi tahmin ettiğiniz üzere dört yıllıktır. Eğitimi dört yılda tamamlayarak mezun olabailirsiniz. 1 yılda pratik eğitim ve sat yapacaksınız. 

Ayrıca tezsiz yüksek lisans yaparak yada formosyan alarak bu konuda öğretmenlikte yapabilirsiniz ve ilgili kurumlarda işe başlayabilirsiniz. 

Diyetsiyenler hastanelerde görev alabilecekleri gibi de kurum ve kuruluşlarda da özellikle yemek hizmeti verilen kurumlarda bu mesleği icra edebilirsiniz. Diyetisyenlerin hizmet verdikleri kurum ve kuruluşlarda kendisine danışanlara en iyi hizmeti sunabilmesi bazı sorumlulukları vardır. Danışanınızı ne kadar mutlu ederseniz o kadar danışan sizden yardım almak isteyecektir. Bu da sizin meslekte oldukça tecrübeli bir hale gelmenizi sağlar. Öncelikle iyi ve sabırlı bir dinleyici olmalısınız ve sorunları pratik bir şekilde çözüme kavuşturmalısınız. Karşınızdaki danışanın yeme alışkanlıkları iyi analiz etmeli ve ona göre bir beslenme alışkanlığı kazandırmalısınız. 

Aşırı kilo alımı, obozite,diyabet, heperlidemi, Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, kilo alma diyetleri, gebelik ve beslenme, insülin direnci ve metobalik sendrom, Çölyak hassasiyeti, Kapl damar hastalıkları ve beslenme, zayıflama programı, kilo verme diyetleri ,gut hastalığı, çocuk beslenme, çocuk ve ergenlerde kilo kontrolü, yeme bozuklukları ve troid gibi hastalıkları diyetisyenler tedavi eder. Danışanlarına yardımcı olmaya çalışır.

2022 senesi güncel diyetisyen aylıkları, 4.250 TL ile 9.690 TL arasında değişir. 2022 güncel diyetisyen maaşları kapsamında bu geniş aralığın bulunmasının sebebi diyetisyenlerin çok geniş bir çalışma ağına sahip olmalarıdır. Kimi diyetisyenler kendi kliniklerinde veya online kliniklerde çalışabilirken, kimileri devlet hastanelerinde görev alırlar.

2022 Diyetisyen Maaşları Ne Kadar? (Kamu ve Özel Sektör)

2022 senesi güncel diyetisyen aylıkları, 4.250 TL ile 9.690 TL arasında değişir. 2022 güncel diyetisyen maaşları kapsamında bu geniş aralığın bulunmasının sebebi diyetisyenlerin çok geniş bir çalışma ağına sahip olmalarıdır. Kimi diyetisyenler kendi kliniklerinde veya online kliniklerde çalışabilirken, kimileri devlet hastanelerinde görev alırlar.

Tüm koşulların ortaya çıkardığı kurum ve çalışma şekli farklarına göre maaş değerleri de değişim gösterir. Bir diyetisyenin sahip olduğu memurluk kıdemine bağlı olarak aldığı maaş değeri şekillenirken, meslekte geçirdiği yıl süresi ve deneyim arttıkça aylık ödeme tutarı da artar.

2022 Özel Sektör Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

2022 özel sektör diyetisyen ücretleri, 4.245 TL’den başlayıp, 9.690 bin TL’ye kadar çıkar. Özel sektör için sabit, net bir maaş değerinden bahsetmek mümkün değildir. Çalışılan özel hastanenin sunduğu tekliflere göre maaş değerlerinde değişim gündeme gelir. Diğer yandan başvuru yapılan özel kumrumun ne kadar köklü ve tanınır olduğuna göre maaş alım tutarları yükselir.

Özel hastanelerde çalışan uzman diyetisyenler 12 bin TL değerine kadar maaştan yararlanabilirler. Maaş değeri diyetisyenin yaşına, mezun olduğu okula, birikim ve bilgilerine, referanslarına ve meslekteki yıl değerine göre değişir. Genel olarak deneyimi fazla olan diyetisyenlerin maaş değerleri daha yüksektir.

2022 Kamu Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?

Kamu kurumunda çalışan diyetisyenlerin maaşları memurluk derecelerine göre farklılık göstermektedir.

2022 kamu kurumları çalışan diyetisyen maaşları;

Mesleğe yani başlayan diyetisyen maaşı : 5,750 TL

10 Yıl deneyimli diyetisyen maaşı : 6.500 TL

20 Yıl deneyimli diyetisyen maaşları : 7.000 TL’dir.

Uzman olarak diyetisyenlik yapan kişilerin maaşları 4.580 TL ile 13,470 TL arasında farklılık göstermektedir. Özel sektörde ki ortalama uzman maaşları ise 7,300 TL ‘dir.

Sözleşmeli Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

2022 yılında sözleşmeli olarak çalışacak diyetisyenler, kadroya geçene kadar alacakları maaş aralığı 3.000 TL ile 3.700 TL arasında değişmektedir.

Yüksek Lisans Yapan Diyetisyen Ne Kadar Maaş Alır

2022 yılında işe yeni başlayacak yüksek lisansını tamamlamış diyetisyen adayı 5.500 TL ile 6.000 TL arasında maaş alabilmektedir.

Uzman Diyetisyen Maaşları Neye Göre Değişir?

Uzman diyetisyen maaşlarını değiştirenler şu şekilde sıralanır:

Uzman diyetisyenin çalışmak için başvurduğu özel hastanenin gördüğü talep ve tanınırlığı,

Görev alınan devlet hastanesinin yer aldığı il ve köklü yapısı,

Uzman diyetisyenin hastane yerine klinik, okul, otel veya spor merkezinde çalışmayı tercih etmesi,

Kariyerinde öne çıkan başarılı tedavileri,

Memurlukta sahip olduğu kıdem,

Bu gibi detaylara bağlı olarak uzman diyetisyen maaşları için ödemler 2.920 ila 5.500 TL arasında değişir.

 

diyetisyen maaşları diyetisyen maaşları 2021 diyetisyen maaşları 2022 diyetisyen maaşları devlet diyetisyen maaşları 2021 devlet