Doğal antibiyotik olarak biliniyor! Sağlık için faydalarıyla altından daha değerli

TAKİP ET

Güçlü kokusu, güçlü sağlık yararları ile bilinen sarımsak, doğal antibiyotik olarak anılıyor. Peki, sarımsağın faydaları neler? Sarımsak nasıl tüketilmeli? Sarımsak hakkında merak edilen her şey haberimizde…

Reklam
Reklam

Sarımsak. Zeytinyağında kavrulur, tereyağı gibi ağzınızda erir. Doğranmış ve çiğ, tadı keskindir. Yağ formunda, ağrıyan kasları yatıştırabilir. Sarımsaktan çay bile yapabilirsiniz. Nasıl kullanırsanız kullanın sarımsak, lezzetli olmasının yanı sıra önemli faydalar da sunar! İşte sarımsağın faydaları…

Diyetisyen Laura Jeffers, MEd, RD, LD, bu bitki benzeri sebzenin sağlığınızı artırması için altı şaşırtıcı yol sunuyor.

Sarımsağın faydaları

Evet, sarımsak birçok sağlık yararı sunar. Jeffers, "Sarımsak keskin kokusunu allisin adı verilen organik bir kükürt bileşiğinden alır" diyor. "Bu bileşik aynı zamanda sarımsağı diyetinize sağlıklı bir katkı yapar."

Bağışıklığı artırır

Bağışıklığınızı güçlendirmenin daha fazla sarımsak yemek kadar basit olabileceğini kim bilebilirdi? Yaşları 55 ile 69 arasında değişen 41.000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, rutin olarak sarımsak, meyve ve sebze yiyenlerde kolon kanseri riski %35 daha düşük.

Bir anti-inflamatuar olarak çalışır

Araştırmalar, sarımsak yağının bir anti-inflamatuar olarak çalıştığını göstermiştir. Ağrılı ve iltihaplı eklemleriniz veya kaslarınız varsa, sarımsak yağıyla ovun. Arthritis Foundation, artritten kaynaklanan kıkırdak hasarını önlemeye yardımcı olmasını bile tavsiye ediyor.

Kalp sağlığını iyileştirir

Araştırmalar ayrıca sarımsağın atardamarlarınız ve kan basıncınız üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, kırmızı kan hücrelerinin sarımsaktaki sülfürü hidrojen sülfür gazına dönüştürdüğüne inanıyor. Bu, kan damarlarımızı genişleterek kan basıncını düzenlemeyi kolaylaştırır.
Tansiyon ilacınızı bırakmadan önce, diyetinize daha fazla sarımsak eklemenin sizin için yararlı olup olmayacağını öğrenmek için doktorunuza danışın.

Cildi temizler

Sarımsağın antibakteriyel özellikleri ve antioksidanları, akneye neden olan bakterileri öldürerek cildinizi temizleyebilir. Bir çalışma, çiğ sarımsakları sivilcelerin üzerine sürmenin sivilceleri temizleyebileceğini gösteriyor.

Ancak sarımsağın cildinizde yanma hissine neden olabileceğini unutmayın. Özellikle başka cilt bakım ürünleri kullanıyorsanız, bu tekniği denemeden önce dermatoloğunuza danışın.

Yiyeceklerinizi korur

Taze sarımsaktaki aynı antibakteriyel özellikler, salmonella ve E.coli dahil olmak üzere gıda zehirlenmesine yol açan bakterileri öldürebilir. Yine de, uygun gıda sanitasyonu ve gıda işlemenin yerine sarımsak kullanmayın.

Ayak mantarına iyi gelir

Sarımsak mantarla da savaşır. Ayak mantarınız varsa, ayaklarınızı sarımsaklı suya batırın veya kaşınmaya neden olan mantara saldırmak için ayaklarınıza çiğ sarımsak sürün.

Sarımsak çiğ mi yoksa pişmiş mi yenmeli?


Sarımsağın faydalarından yararlanmak bazen biraz karmaşıklaşıyor. Örneğin, sarımsağı gelişmiş bağışıklığa bağlayan çalışma, faydaların takviyelerden değil, çiğ ve pişmiş sarımsaktan geldiğini gösterdi.

Sarımsağı ısıtmak veya bir tarife koymak sarımsağın pH dengesini değiştirebilir. Allisin enzimlerinin çalışmaya başlaması için birkaç dakikaya ihtiyacı vardır, bu yüzden kıyma, ezme veya doğradıktan sonra oturmasına izin verin.

Jeffers, “Çiğ sarımsaktan en fazla faydayı elde edeceksiniz” diyor. “Ama pişirmeyi seçerseniz, 140 derece Fahrenheit'in (60 santigrat derece) üzerine ısıtmayın. Daha yüksek sıcaklıklar allisin'i öldürür, bu nedenle yemek pişirmeyi neredeyse bitirdiğinizde tariflerinize sarımsak ekleyin."
 

Her gün sarımsak takviyesi almalı mısınız?


Herhangi bir ek, özellikle de günlük bir takviye almaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir. Bu tavsiye özellikle sarımsak takviyeleri için geçerlidir. ​

Nadir durumlarda, sarımsak takviyeleri baş ağrısına, yorgunluğa, iştah kaybına, kas ağrılarına, baş dönmesine ve astım atakları veya deri döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kan sulandırıcı alırsanız, sarımsak takviyesi ilacın etkisini artırarak kanınızın pıhtılaşmasını daha da zorlaştırabilir.
 

Birkaç önemli uyarı


Sarımsak da cildinizi tahriş edebilir. Jeffers, "Ayrıca, önemli miktarda taze ve kuru sarımsakla uğraşırsanız cildinizde batma hissi yaşayabilirsiniz" diyor. "Sarımsak kaynaklı cilt lezyonlarından kaçınmak için mutfak eldivenleri giyin."

Ve sarımsağın sağlığa birçok faydasına rağmen, diyetinize çok hızlı bir şekilde çok fazla şey eklemeyin. Aşırıya kaçmak mide rahatsızlığı, şişkinlik, ishal, vücut kokusu ve ağız kokusu gibi rahatsızlığa neden olabilir. Yemek sonrası nane şekerini geç lütfen!