Doğum borçlanması ne kadar? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır?

TAKİP ET

2022 yılına sayılı günler kala asgari ücret belli oldu. Asgari ücretin açıklanması halinde doğum borçlanmasının ne kadar olduğu ve şartlarının ne olduğu sıkça araştırılmaktadır. Doğum borçlanmasına zam geldi mi? İşte doğum borçlanması hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Özellikle çalışan anneler tarafından merak konusu olan doğum borçlanması ülke genelinde büyük öneme sahiptir. 2022 Doğum borçlanması ne kadar oldu sorusu ise sıklıkla sorulmaktadır. Doğum yapan anneler işinden uzak kalmak zorunda olduğundan doğum borçlanması araştırılmaktadır. İşte detaylar..

2022 Doğum borçlanması ne kadar?

2021 yılında doğum ve askerlik borçlanması günlük en düşük 38,15 TL ve en yüksek 286,20 TL olarak bilinmekteydi. 2022 yılının yaklaşmasıyla ise doğum borçlanmasının yeni ücretleri belli oldu. En düşük günlük 57,43 TL ve en yüksek 430,80 TL olarak açıklandı. 

Doğum borçlanması nasıl hesaplanır? 

Çalışan annelerin günlük aldıkları ücretin %32 orannda hesaplamayla doğum borçlanması yapılmaktadır. Toplamda 3 çocuk üzerinden en fazla 6 yıl kadar, yani 2760 gün prim kazanma imkanı elde edilir.

Doğum borçlanması nedir?

İlk doğumunu yapan çalışan anne iki yıl geçmeden ikinci doğumu gerçekleştirdiğinde kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreye doğum borçlanması denmektedir. 

Doğum borçlanması şartları nelerdir?

SSK'lı (4a) olarak en azından 1 gün kadar çalışmak gereklidir.

İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir zamanda doğum yapmış olmak.

Çocuğun sağ doğmuş ve yaşıyor olması.

Doğumdan sonra 2 yıl boyunca çalışmamış ya da kısmen prim ödenmemiş olması.

doğum borçlanması nedir doğum borçlanması nasıl hesaplanır doğum borçlanması şartları