Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması kimler yapabilir?

TAKİP ET

Doğum yapacak olan birçok anne doğum borçlanması yapabilmektedir. Doğum borçlanmasının ne olduğu, kimlerin yapabildiği, nasıl yapabildiği gibi pek çok soru akıllarda dolanmaktadır. Doğum yapan annelerin çalışamadıkları günlerin primlerini elden ödedikleri bir sistem olan doğum borçlanması vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki, Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması kimler yapabilir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Doğum borçlanması, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamında olan ve çocuk sahibi olan kadınlar için 3 çocuğa kadar yapılan bir borçlanmadır. Doğum borçlanması sayesinde SGK kapsamında çalışan anneler, çalışmadıkları dönemin prim ödemelerini yaparak olmaları gereken vakitte emekliliklerine hak kazanırlar. Doğum yapan annelerin çalışamadıkları günlerin primlerini elden ödedikleri bir sistem olan doğum borçlanması vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması kimler yapabilir? Doğum borçlanması şartları nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanmasının ne olduğu hamile kadınlar tarafından merak edilmektedir. Kimlerin doğum borçlanması yapabileceği de araştırılmaktadır. Doğum borçlanması hizmet borçlanma türlerinden biridir. Doğum borçlanması yapan anneler, çalışamadıkları günleri belirlenen prim miktarına göre elden öderler. Kadınlar belirlenen prim gün tutarını ödedikten sonra emekliliğe hak kazanırlar. Bahsettiğimiz bu hak,  4A – 4B – 4C gurubunda yer alan sigortalı kadınların tamamını kapsamaktadır. Bu sigorta statülerine sahip olan kadınlar için doğum borçlanması SGK başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için geçerlidir.

 

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanmasını nasıl yapıldığı birçok kişinin merak ettiği bir konudur.  Doğum borçlanması için SGK tarafından belirlenmiş özellikler baz alınmalıdır. Doğum borçlanması hakkı anneye 3 çocuğa kadar olan doğumlar için verilmektedir. Anne bu sistemde her çocuk için iki yıllık borçlanma hakkına sahiptir. Bu sayede annenin emeklilik yaşı erkene çekilmektedir. Kadınlar 3 çocuğu için doğum borçlanması yaptıklarında 6 yıl daha erken emekli olabilecektir. Ayrıca doğum borçlanma sisteminde belirtilen sürenin tamamının kullanılması gibi bir şart söz konusu değildir. Kadınlar emeklilik prim gün sayılarını tamamlayacak doğum borçlanmasında bulunabilirler. Bu sistemde her ne kadar 2 yıllık borçlanma üst limiti şartı varken bir alt limit şartı belirlenmemiştir. Doğum borçlanması ödemeleri ise ödenmesi gereken prim gün tutarına göre aylık olarak hesaplanır. Prim gün ödeme süreleri sonunda ise belirlenen yaş sınırında kişiler normal bir şekilde emekli olabilmektedir. 

 

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması yapabilmek için gereken şartlarda fazlasıyla merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Hamile olan, doğum yapmış veya sigortalı olup annelik hayali kuran kadınlar doğum borçlanması şartları neler diye araştırmalar yapabilmektedir. Doğum yapacak olan birçok annenin merak ettiği bu konu bazen kafa karıştırabilmektedir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. 

 

Doğum Borçlandırması için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği bu şartlar ise şu şekildedir:

Doğum borçlanması yapacak olan annelerin, SGK kapsamında yani 4A -4B – 4C sigorta statülerden birinin kapsamında çalışması gerekmektedir. Yani doğum borçlanması hakkına sahip olabilmesi için annenin bir sigorta başlangıcının olması gerekmektedir.

Çocuğun ya da çocukların doğması ve doğan çocukların hayatta olması gerekmektedir. Kürtaj veya ölü doğan çocuklar için borçlanma talebinde bulunulamaz.

SGK kapsamında bulunan anneler 3 çocuk için doğum borçlanması talebinde bulunabileceklerdir.

En fazla 6 yıllık borçlanma talebi bulunulur.

Doğum borçlanma ödemeleri ise belirlenen emeklilik tarihine kadar taksitli ve ya toplu olarak ödenmek durumundadır.

Doğum borçlanması nedir Doğum borçlanması Doğum borçlanması nasıl yapılır Doğum borçlanması kimler yapabilir