Doğum kontrolü için Bakır RİA kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler

TAKİP ET

Hormonal olmayan, uzun süreli ve oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir.

Reklam
Reklam

Şu anda ailenizi kurmayı veya büyütmeyi planlamıyorsanız, muhtemelen piyasada düzinelerce doğum kontrol seçeneği olduğunu biliyorsunuzdur. 

Prezervatif ve diyafram gibi anlık cihazlar var. Hap veya atış gibi bakım seçenekleri. Veya laparoskopi veya vazektomi ile sterilizasyon gibi daha kalıcı cerrahi seçenekler.

Düzenli olarak aldığınız ilaçlar ile sterilizasyon ameliyatı arasında bir yerde, LARC adı verilen bir dizi doğum kontrol seçeneği vardır - uzun etkili, geri dönüşümlü kontrasepsiyonun kısaltması. Nexplanon® (kolunuza implante edilen kibrit çöpü boyutunda bir cihaz) ve rahim içi cihazlar (RİA) gibi implante edilebilir cihazları içerir.

RİA'lar, birçok insanın uzun süreli, etkili ve geri dönüşümlü doğum kontrolü için çekici bulduğu, doğum kontrolüne yönelik bir "kur ve unut" yaklaşımıdır.

RİA'lar için birkaç seçenek vardır. Çoğu, vücudunuzda spermin bir yumurtayı döllemesini ve mağaza kurmasını engelleyen değişiklikleri işaret etmek için hormonlar salgılar.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde ParaGuard® marka adıyla anılan bir RİA, hormonlar yerine bakır kullanıyor ve bu günlerde çok dikkat çekiyor.

OB/GYN Emily Freeman, DO ile bakır RİA ve neden bunu düşünmek isteyebileceğiniz hakkında konuştuk. 

Bakır RİA nedir?

Ulusal Sağlık Araştırmaları Merkezi'ne göre, RİA'lar dünyadaki en popüler geri dönüşümlü doğum kontrolü haline geldi. Dünya çapında 100 milyondan fazla insan için tercih edilen doğum kontrolü olduğu tahmin ediliyor.

RİA'lar, bir doktorun gebe kalmayı engellemek için rahminize yerleştirdiği küçük, T şeklinde cihazlardır. Hormonal RİA'larda cihaz, hamileliği önlemek için progesteron hormonunun sentetik bir versiyonunu serbest bırakır.

Bakır RİA'da ise hormon salgılamak yerine cihaz bakır bir tele sarılır. Bakır, rahminizde iltihaplanmaya neden olan ve spermin hayatta kalmasını zorlaştıran bir bağışıklık tepkisini tetikler. 

Dr. Freeman, “Bakır, sperm için zehirli bir ortam yaratıyor” diyor. “Yabancı cisim etkisi diyoruz.” 

Bakır RİA'nın faydaları

RİA'lar, güvenli ve etkili bir doğum kontrol yöntemi olduklarını kanıtladıkları için dünya çapında popülerdir.

Dr. Freeman, "Bazı insanlar, doğum kontrol hapı almanın veya her ay değiştirdiğiniz bir doğum kontrol bandı kullanmanın getirdiği sahiplenme ve kontrolü tercih ediyor" diyor. "Her gün doğum kontrolünü düşünmek istemeyen insanlar için RİA popüler bir seçimdir."

Dr. Freeman, çeşitli faydaları özetlemektedir.

1. Hamileliği önlemede oldukça etkilidir

Dr. Freeman, bakır RİA da dahil olmak üzere RİA'ların %99'dan fazla etkili olduğunu ve bu da onları mevcut en güvenilir doğum kontrol türlerinden biri haline getirdiğini söylüyor.

Bunu diğer yaygın doğum kontrol seçeneklerinin etkinliğiyle karşılaştırın:

Depo-Provera® atış: %94 etkili.

Haplar, yamalar ve vajinal halkalar : %91 etkili.

Prezervatifler: %85 etkili.

2. Hormonal olmayan

Bakır RİA hormon salgılamadığından, belirli sağlık sorunları olan kişiler için iyi bir seçimdir. Örneğin meme kanseri ile yaşayan bazı kişiler hormonal kontrasepsiyon yöntemlerini kullanmak istemeyebilir. Diğerleri sadece hormon kullanmayan uzun ömürlü bir seçeneğe sahip olmayı tercih eder. Belki geçmişte hormonal doğum kontrolünü denediler ve yan etkiler yaşadılar - kilo alımı veya ruh hali değişimleri gibi - kaçınmak istiyorlar.

Dr. Freeman, "Bakır RİA size RİA'nın uzun süreli, bakım gerektirmeyen etkilerini verir, ancak hormon içermez, bu da onu bazı insanlar için çok çekici kılar," diyor.

3. Uzun ömürlü

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bakır RİA'nın 10 yıl süreyle etkili olduğunu onaylar. Dr. Freeman, araştırmaların daha uzun, belki de 12 yıla kadar sürebileceğini gösterdiğini söylüyor.

Hormonal RİA'lar da birkaç yıl sürer, ancak hiçbiri bakır versiyonu kadar uzun sürmez. Diğer RİA'ların üç ila yedi yıl arasında kullanılması onaylanmıştır.

4. Düşük bakım

Bir bakır RİA yerleştirildiğinde, hepsi bu. Hemen çalışmaya başlar ve çıkarma veya değiştirme zamanı geldiğinde doktora gitmekten başka yapacak bir şeyiniz kalmaz.

“Bir sağlık kuruluşu RİA'yı bir ofise yerleştirir. Bundan sonra bakım gerektirmez” diyor Dr. Freeman. "Birçok insan, seks yaparken her gün bir hap almanıza veya iğnenizi yaptırmayı hatırlamanıza ya da elinizde herhangi bir cihaz bulundurmanıza gerek kalmamasını çekici buluyor."

5. Doğurganlığınız hızla geri döner

Dr. Freeman, bebek zamanının geldiğine karar verirseniz, doktorunuz RİA'yı çıkardıktan hemen sonra hamile kalabileceğinizi söylüyor. (Yani, hamile kalma şanslarını azaltan başka bir tıbbi durumu olmayan kişiler ve eşleri için .)

Dr. Freeman, “Adet döngünüzün neresinde olduğunuza bağlı olarak, RİA çıkarıldıktan hemen sonra hamile kalabilirsiniz” diyor.

6. Acil kontrasepsiyon olarak kullanılabilir

Potansiyel bir hamilelikten endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınız, gebe kalmayı engellemek için korunmasız cinsel ilişkiden beş gün sonra bakır bir RİA yerleştirebilir. 

Yan etkiler ve riskler

Diğer doğum kontrol yöntemleri gibi bakır RİA da herkes için uygun olmayabilir.

İşlem sırasında rahatsızlık

Bazı insanlar bakır RİA dahil RİA'ları takıp çıkarmanın rahatsız edici veya acı verici olabileceğini söylüyor. Her iki işlemden sonra kramp veya hafif kanama yaşayabilirsiniz. Rahatsızlık tipik olarak kısa sürelidir ve genellikle gerekirse reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla giderilebilir.

Daha ağır kanama

Bazı insanlar bakır RİA kullanırken daha ağır, daha uzun veya daha ağrılı dönemler yaşarlar. Hormonal RİA'lar ise tam tersi etkiye sahip olabilir. Bazı insanlar için hormonal RİA'lar dönem atlamalarına neden olabilir.

Nadir komplikasyonlar

Nadir durumlarda, RİA'lar yerinden çıkabilir ve rahminizden kayabilir. Ve çok nadiren, bir RİA rahminizi delebilir.

Sizi CYBE'lerden korumaz

Unutmayın, Dr. Freeman, hiçbir RİA (veya hap, yama, aşı veya ameliyat) sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) korumayacağını söylüyor. Prezervatifler, HIV/AID’ler, genital herpes , klamidya ve daha fazlası  dahil olmak üzere CYBE'lere karşı en iyi korumayı sağlar .

Bakır RİA sizin için uygun mu?   

Bakır RİA'lar, rahmi olan çoğu insan için - gençlerden menopoz yaşayan kişilere kadar - güvenle kullanılabilir. Bakır alerjiniz veya Wilson hastalığınız (vücutta bakır birikmesine neden olan nadir bir durum) varsa kullanılmamalıdırlar. Aksi takdirde, hormonal olmayan, uzun süreli bir doğum kontrolü arıyorsanız bakır RİA sizin için uygun olabilir.

Dr. Freeman, “Doğum kontrolü seçenekleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun” diyor. “Sizin için en iyi neyin işe yarayabileceği konusunda size tavsiyede bulunabilecekler. Mevcut yönteminizden memnun değilseniz, neler olduğunu açıklayın. Bir alternatif bulmanıza yardımcı olabilirler.”