Doğum parası nedir? Doğum parası ile ilgili detaylar nelerdir?

TAKİP ET

Devlet tarafından doğum yapan annelere özel yapılmış olan doğum parası nedir? Doğum parası ne zaman yatar? Detaylar haberimizde....

Reklam
Reklam

Doğum parası doğumu yaklaşmış olan veya doğum yapmış olan kişi veya kişilerin alma hakkına sahip olduğu paradır. Bu para devlet tarafından ödenmektedir. Doğum parası başvuru yapıldıktan 55gün sonra ödenmektedir. Yani siz 1Kasım tarihinde doğum parası başvurusu yapmış iseniz aralık 25'de ödemeyi alırsınız. Bu ödemeleri ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. Bu haktan her kadın yararlanabilmektedir. 

Doğum parası ne zaman yatar?
Başvuru yapılması vatandaşlar tarafından zor gibi göründüğü için kişiler başvuru yapmaya üşenmektedir. Ancak bu oldukça basit bir işlemdir. Ancak bu hakları kullanmaktan kendinizi alıkoymayın. Sizler için başvurunun nasıl yapılacağını derledik.

Doğum yardımı başvurusunu sorgulama
BU işlem kapsamında e-devlet ve PTT online sistemini kullanmanız mümkün. Eğer bu işlem için başvuru yapmak isteyerek doğum parası başvurusu ile bir aratma yaptığınızda direk olarak e-devlet yönlendirmesi ile karşılaşırsınız. Bu sayfada istenilen işlemleri yapmanız dahilinde doğum parasını alabilirsiniz. PTT aracılığı ile sorgulama yaptığınızda ise yine e-devlet sistemine yönlendirme yapılır. 
Doğum yardımı için yaptığınız başvurunun sonucuna ulaşmak için ise;
Doğum yardımı sonucuna ulaşmak için tıklayınız...

Doğum yardımı başvurusunun yapılışı
Doğum yardımından yararlanmak için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvurunun adımları ise şu şekildedir;
Nüfus müdürlüğüne gidip kimlik paylaşım sistemine kayıt yaptırılması 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçenin eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması 
Belirtilen adımın tamamlanması sonrasında başvurunun yapılabilmesi

Süt parası nedir? 
Doğum parasındaki haklar süt parasında da aynıdır. Bu sistem ile birlikte devlet çocuk sayısı dahilinde süt parası ödemektedir. Ancak bundan faydalamak için de prosedürleri tamamlamanız gerekmektedir. 
Süt parası için gerekli adımları tamamlayan kadınlar ise 2015 yılından beri bu haktan faydalanmaktadır. 

Süt parası almak için izlenmesi gereken adımlar şöyledir;
Süt parası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm kadınların hakkı olan bir ödenektir. 
Süt parasından faydalanacak kişilerin kendisinin veya eşinin sigortalı olması yeterlidir.
Süt parası ödeneği 4C emekli sandığına bağlı sigortalı kişilere gerçekleştirilmemektedir. 
Sigortalı kişilerin süt parasından faydalanmaları için çocuğun 2015 yılı itibari ve sonrasında doğmuş olması gerekir.
Süt parası ödeneği 5 yaşını geçmemiş olan çocuklar için verilmektedir.
Emzirme ödeneğinden yararlanmak için kadının doğum yapmış olması ve doğan çocuğun yaşıyor olması gerekliliği vardır. 
Emzirme ödeneği başvurusu öncesinde doğan çocuğun kimlik belgesi çıkarılması gereklidir. 
Süt parası ödeneği sadece doğum yapmış kadınlara verilen ödenek olup babaların süt parasını çekmesine izin verilmemektedir. 
 SSK’lı şekilde çalışan kişiler için süt parası çıkarılmadığı bilinmektedir. 

Doğum yardımı başvuru formu 
Doğum yardımı başvuru işlemini e-devlet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte ve beraberinde çocuğun kimliği çıkması ile beraber gerekli şartların sağlanmasıyla doğum parası başvurusu her kadının yararlanabildiği hak olarak söylenebilir. 
Doğum yardımı başvurusu için tıklayınız..

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğum yardımı
Bakanlığın bu sistemi sayesinde her kadın doğum yardımından faydalanabilmektedir. Burada aranan tek özellik ise doğum yapan kadınınn 2015 yılı ve sonrasında doğum yapmış olmasıdır. 

Doğum ve süt parası için başvuru yapılan yerler
İnsanların ihtiyaçları yeni bir çocuk ile birlikte daha fazla artmaktadır. Bundan dolayı yardım herkes için gerekli olmaya başlamaktadır. Bundan dolayı da başvuruların nereye yapılacağı oldukça fazla araştırılmaktadır. Süt ve doğum parası için başvuru yapılması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bilinmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumuna gereken evrakların verilmesi ile birlikte başvuru tamamlanır. Ancak belirtmek gerekir ki yapılan bu yardım ödeneği tek seferdir ve her doğumda yenilenmektedir.

Doğum izni parası kaç günde yatar?
Kadınların bu haktan yararlanması oldukça önemli bir gelişmedir diyebiliriz. Burada ise SGK önemli bir role sahiptir.  Kadınlar hayatları boyunca bir işte çalışmasalar da evlerinde çalışmaya devam etmekte olan emekçiler olduğu için devletin kadınlara böyle bir imkan sunmuş olması oldukça önemlidir. Doğum izni parası ve daha detaylı bilgileri sizler için haberimizde derledik. 

doğum parası süt parası doğum izni parası