Doğum sonrasında ücretsiz izin hakkı parça parça kullanılabilir mi ?

TAKİP ET

Çalışan ve doğum yapan ya da doğum yapmak üzere olan birçok kadın, doğum sonrası ücretsiz izinlerin parça parça kullanılıp kullanılamadığını merak ediyor. Peki doğum sonrasında izinler parça halinde kullanılabilir mi? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Hem memurlar hem de özel sektörde çalışan kişilerin kanunlar kapsamında doğum sonrasında ücretsiz izin yönetmeliğinden yararlanma hakları vardır. Bu izinlerin parça parça mı yoksa tek seferde mi kullanılabileceği konusu ise merak edilen hususlar arasındadır. Bizde sizlere bu yazımızda konuya ilişkin detaylardan bahsedeceğiz.

Doğum sonrası ücretsiz izin kaç aydır?

Doğum sonrası izin hakkı 4a yani SSK ya da 4c yani emekli sandığı kapsamında çalışanlar için değişkenlik göstermektedir.

657 doğum sonrası ücretsiz izin hakkı doğum sonrası ücretli analık izin bitim tarihinden itibaren 24 aydır.

Özel sektörde ssk kapsamında çalışan kadın sigortalılar için doğum sonrası ücretsiz izin hakkı ücretli analık izin bitim tarihinden itibaren 6 aydır.

Doğum sonrası ücretsiz izin ne zaman başlar?

Doğum sonrası ücretsiz izin, ücretsiz analık izninin bitiminden itibaren başlamaktadır. Bilindiği gibi doğum sonrası ücretli analık izni 8 haftadan oluşmaktadır. Eğer ki kişi erken doğum yaşadıysa doğumdan önce kullanılmayan izinler ve doğum sonrası 8 haftalık izne eklenmektedir. Bu doğrultuda:

4a SSK kapsamında çalışan kadın vatandaşlar için 6 aylık ücretsiz izin hakkı doğum sonrası analık izin bitiminden itibaren 6 aylık sürede,

4c emekli sandığı kapsamında çalışan anneler için ise analık izin bitim tarihinden itibaren 24 aylık sürede kullanılır.

Ücretsiz doğum izni parça parça kullanılabilir mi?

Doğum sonrası ücretsiz izinlere ilişkin en çok merak edilen hususlardan biri izinlerin parça şeklinde kullanılıp kullanılamadığıdır. İzinler parça parça kullanılabilmektedir.

4A kapsamında çalışan anneler doğumdan sonra ücretli analık izin bitiminden itibaren 6 aylık süre dolmamak kaydıyla 6 aylık ücretsiz izinlerini parça şeklinde kullanabilir.

4C kapsamında çalışan yani Emekli Sandığı kapsamında çalışan anneler ise doğum sonrası ücreti analık izin bitim tarihinden itibaren 24 aylık süre içinde olması kaydıyla ücretsiz isimlerini parça şeklinde kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra baba devlet memuru ise kalan süre kadar babada ücretsiz izi kullanabilir.

Öğretmenler doğum sonrasında ücretsiz izinlerini parça parça kullanabilir mi?

Uygulanan hükümler öğretmenler için de aynı şekilde geçerlidir. Bu doğrultuda öğretmenler de doğum sonrasında analık izninin bitiminden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin haklarını sahipler ve bu haklarını parça parça kullanma imkânına da sahiplerdir. Buradaki önemli husus iznin 24 aylık süre içerisinde kullanılmasıdır.

Doğum izninden sonra rapor ve ücretsiz izin

Doğum izninden sonra geçici iş göremezlik raporu alanlar raporun bitim tarihinden itibaren talepleri durumunda ücretsiz izin hakkından kalan süre kadar yararlanabilirler. Örneğin analık izin bitiminden sonra 3 ay heyet raporu alan bir memur kalan 21 aylık süre içerisinde dilerse tamamında ücretsiz izin hakkından yararlanabilecektir.

doğum sonrası ücretsiz izin ücretsiz izin izin