Doktor hatası tazminat davası nasıl açılır? Malpraktis davası

TAKİP ET

Tıp merkezinde, hastanelerde ya da sağlık kuruluşları doktorların yaptığı deneyimsizliği, bilinçsizliği ve yanlış teşhis sonucunda doktor hatası üzerine nasıl tazminat davası açılır sorusu araştırılmaya başladı. Doktor hataların üzerine tazminat davası yani malpraktis hastalığı teşhisi üzerine merak edilenler haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Hekimlerin hukuki sorumlulukları kapsamında doktor hatasından kaynaklanan maddi ve manevi zararlar sebebi ile tazminat davaları açılabilmekte ve uygulamada hekimin hukuki sorumluluğuna “tazminat sorumluluğu” adı verilmektedir. Bu nedenle tanzimat davası nasıl açılır sorusunun yanıtı şöyledir; 

Hekim ve hasta arasındaki ilişki, uygulama sırasındaki baskın görüşe göre vekâlet sözleşmesine dayanmaktadır. Bu nedenle, hasta ve hekim ilişkisinin genel olarak vekâlet akdi olduğu söylenebildiğinden, bu tür davalarda tazminat talepleri, Borçlar Hukuku’nun vekâlet akdi hükümlerine dayanılarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, hekim ile hasta arasında sözleşme ilişkisinin bulunmadığı durumlarda, hekim, haksız fiil hükümlerine göre sorumlu olacaktır.

Doktorun hukuka aykırı tıbbi müdahalesi sonucunda ve hastanın zarar görmesi durumunda, tazminata hükmedilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir:

Doktorun hukuka aykırı davranışı (sözleşmenin ihlali, haksız fiil ya da vekâletsiz iş görme)

Tıbbi müdahale sonucunda ortaya çıkmış bir hasar,

Doktora atfedilebilecek bir kabahat ve

Kabahat ile ortaya çıkan zarar arasında bir illiyet bağı söz konusu olmalıdır.

Doktor hatası tazminat davası nasıl açılır? 

Doktorun tıbbi müdahalesi sırasında, standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastayı tedavi etmemesi sebebi ile hastanın zarar görmesi sonucunda doktorun sorumluluğu gündeme gelmektedir.

doktor hatası doktor hatası tazminatı doktor hata davası