Doktor rütbeleri neler? Doktor rütbeleri ve maaşları ne kadar? Doktor olmak için gereken şartlar nelerdir?

TAKİP ET

Ülkemizde birçok kişi doktor olmak istemektedir. Günümüzde en önemli mesleklerden bir tanesi olan doktorluk hakkında birçok soru merak edilmektedir. En çok merak edilen konu ise doktor rütbeleridir. Peki, Doktor rütbeleri neler? Doktor rütbe sıralaması 2022 yılında nasıl? Askeri doktor rütbeleri nelerdir? Doktor rütbeleri ve maaşları ne kadar? Doktor olmak için gereken şartlar nelerdir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Doktorluk, günümüzün önemli mesleklerinden birisi haline gelmiş durumda. Pek çok kişi doktorluk mesleğini gerçekleştirirken daha üst kademelere çıkmaya çalışıyor. Bazıları da aynı kademede kalarak sabit bir şekilde mesleğini sürdürüyor. Doktor olmak isteyenler veya doktorlar hangi seviyeye kadar yükseleceğini merak edebilir. En çok merak edilen konu ise doktor rütbeleridir. Peki, Doktor rütbeleri neler? Doktor rütbe sıralaması 2022 yılında nasıl? Askeri doktor rütbeleri nelerdir? Doktor rütbeleri ve maaşları ne kadar? Doktor olmak için gereken şartlar nelerdir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Doktor Rütbeleri Neler?

Doktor rütbelerini incelediğimizde karşımıza 7 farklı rütbe çıkıyor. Doktor rütbeleri arasında yer alan rütbelerden birisi pratisyen doktor olmakta. Pratisyen doktorlar alt kademede yer alan doktorlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür doktorlar hastaları muayene eder, reçete yazar, rapor hazırlar veya bunun gibi işlerle uğraşır. Sağlık ocakları veya özel hastaneler gibi pek çok kurumda çalışabilir.

Bir diğer doktor uzman doktor olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Uzman doktorlar hastanın geçmişini araştırır ve yaptığı muayene ve tahliller sonucunda test sonuçlarını inceleyerek gerekli tedaviyi uygular. Uzman doktorun bir üst kademesi olan operatör doktor ameliyatları gerçekleştiren doktor grubu olarak yer alıyor.

Doktor rütbelerinden bir diğeri yardımcı doçent olmakta. Bu doktorlar akademik çalışmalara katılır ve tıp alanında yeniliklere imza atabilir. Doçent doktorlar ise üniversitelerin idari işleriyle ilgilenip aynı zamanda dünya genelindeki bilimsel makaleleri inceler. Bir diğer kademe olan profesörler saha çalışmaları yürütür, öğrenciler ile birlikte ortak projeler düzenler. Son olarak karşımıza ordinaryus çıkıyor. Ordinaryus olmak için en az 5 yıl profesör olmak ve bilimsel alanda önemli bir çalışma gerçekleştirmek gerekiyor.

 

Doktor Rütbe Sıralaması 2022 Yılında Nasıl?

Kullanıcıların merak ettiği sorulardan birisi doktor rütbe sıralaması 2022 olmakta. Diğer yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da sıralama aynı şekilde yer alıyor.

Doktor rütbe sıralaması alt kademeden üst kademeye doğru aşağıdaki gibi yer alıyor:

Pratisyen

Uzman

Operatör

Yardımcı doçent

Doçent

Profesör

Ordinaryus

 

Askeri Doktor Rütbeleri Nelerdir?

Türkiye’de askerî kurumlarda doktorluk yapan subaylar askerî doktor, askerî hekim veya askerî tabip olarak isimlendirilir. Bu alanda doktorluk yapan subaylar görevine teğmen olarak başlar. Sonrasında tecrübeleriyle ve başarılarıyla birlikte üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay ve son olarak tuğgeneral rütbesine sahip olur. Askerî doktor rütbeleri bu şekilde yer alıyor.

Askerî doktorların görevleri kışlalarda bulunan revirlerde çalışıp personellerin sağlığı ile ilgilenmek. Bununla birlikte bu tür askerler rütbeli personel ve rütbeli personel aileleri ile de ilgileniyor. Askerî doktorlar, askere alım muayenelerini de gerçekleştirerek bu alanda sorumluluklarını yerine getiriyor.

Bunun yanı sıra askerî doktorlar aşağıdaki görevleri de sağlıyor:

Sınır ötesi operasyonlara katılıp yaralanan personelin tedavisini gerçekleştirmek

15 yıllık mecburi hizmet süresini tamamlamak

Bağlı olduğu kuvvetteki tatbikatlara katılmak

Deniz kuvvetlerinde gemi ile sefere çıkmak, hava kuvvetlerinde uçuş doktorluğu yapmak

 

Doktor Rütbeleri ve Maaşları Ne Kadar?

Doktor rütbeleri ve maaşları merak edilen bir diğer konu olarak bizlerin karşısında yer alıyor. 2022 yılı için açıklanan verilere göre ¼ kademesinde yer alan uzman doktorun maaşı 10.126 liradan 12.908 liraya yükseldi. Hemşirenin maaşı ise 6.391 liradan 8.147 liraya çıktı. Rütbelere göre doktor maaşlarını yaklaşık olarak en düşük seviyede belirtirsek pratisyen doktor 10.000 TL, uzman doktor 12.908 TL, operatör doktor 14.000 TL, yardımcı doçent 16.000 TL, doçent 18.000 TL, profesör 21.500 TL ve ordinaryus 25.000 TL olarak yer alıyor.

 

Doktor Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Doktor olmak için gereken şartlar merak edilen bir diğer konu olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu konu başlığı altında sizlere bilgi vermek istiyoruz. Tıp alanında doktorluk yapmak isteyen bir kişi herhangi bir üniversitede Tıp Fakültesi’nde bir bölüm okumalı. Altı yıllık eğitimin sonunda başarılı olan kişiler lisans derecesinde mezun olarak doktorluğa ilk adımı atabilir.

Doktor rütbeleri konusunda bilgi sahibi olan kişiler ve bu alanda daha çok yükselmek isteyenler doktorluğa ilk adımı attıktan sonra TUS yani Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nı başarıyla tamamlayarak uzmanlığa doğru yol alabilir. Her kademede farklı şartlar gerekiyor.

Doktor rütbeleri neler Doktor rütbe sıralaması 2022 yılında nasıl Askeri doktor rütbeleri nelerdir Doktor rütbeleri ve maaşları ne kadar Doktor olmak için gereken şartlar nelerdir