Dolar, kripto, borsa, petrolde son durum ne? Uzmanlardan önemli yatırım uyarısı

TAKİP ET

Uzmanlardan yatırımcılara önemli bir yatırım uyarısı geldi. FED'in TSİ 22.00'de yapacağı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) duyurusunun piyasada dalgalanma yaratacağı belirtiliyor. Peki Dolar, kripto, borsa, petrolde son durum ne? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Amerika Merkez Bankası (FED) TSİ 22.00’de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ekonomi dünyasının birinci gündem maddesi olmuş durumda. Komitenin yapacağı açıklamaların altın, dolar, kripto para, borsa gibi alanlarda önemli bir etki yaratacağı ekonomi uzmanlarının ortak görüşü olarak öne çıkıyor. FED Başkanı Jerome Powell’ın FOMC toplantısı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcılar başta olmak üzere bir çok insanın gündeminin üst basamaklarında yer alıyor.  Peki Dolar, kripto, borsa, petrolde son durum ne? 
Dolar, Kripto, Borsa, Petrolde Son Durum Ne?
ABD, yaklaşık 2,5 senedir devam eden koronavirüs salgını boyunca yarattığı kaynakların bedelini ödemeye başlamış durumda. Ülkedeki enflasyonun son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası FED’in halka verdiği parayı faiz aracılığıyla geri alması ve enflasyonu bu sayede düşürmesi bekleniyor. Yıllar geçtikçe yükselmeye başlayan ekonomik krizin de etkisiyle tahvil geri alımlarında da azaltma politikası uygulanmaya başladı. Ekonomi uzmanları ABD’deki enflasyon oranının yılın ortasından itibaren yavaşlayacağını tahmin ediyor.
FED Toplantısı Dalgalanma Yarattı
TSİ 22.00’da yapılacak FOMC toplantısı öncesinde ABD borsası son zamanların en hareketli anlarını yaşıyor. Wall Street borsalarında yaşanan sert düşüşün temelinde IMF’in küresel ekonomi konusunda 2022 büyüme tahminini aşağıya çekmesi olduğu görüşü hakim. Nasdaq yüzde 2.28, S&P yüzde 1.22, Dow Jones yüzde 0.19’luk düşüşle öne çıkan şirketler oldu. 
Borsalardaki hareketlenme altın, kripto para, dolar gibi alanlarda da görüldü. Altın sektöründe Ons altını güne damgasını vurdu. Buna göre güne 1847 dolar ile başlayan Ons altını sürekli olarak değişti. Gram altın ise 798,4 TL ile güne başladı ve en yüksek 804,5 TL’yi gördü.
Petrolde stoklarda düşüş olma ihtimali yüksek. Stokların düşmesi sonrası petrol fiyatlarına rekor artışlar gözlemlenebilir. 
Dolarda ise yatay bir seyir hakim durumda. Gün içinde 13.44-13.53 seviyelerinden işlem göre doların FED toplantısı sonrasındaki değeri merak ediliyor. 
Kripto para sektörü ise son zamanların en büyük değer kayıplarından birisini yaşıyor. Özellikle sektörün lider para birimi olarak kabul edilen Bitcoin’in yüzde 50 civarındaki değer kaybı yatırımcıları oldukça tedirgin ediyor. 

FED FOMC faiz dolar petrol kripto borsa