Donetsk hangi ülkeye bağlı? Donetsk haritadaki yeri neresidir? Donetsk nerede? Donetsk hakkında merak edilenler…

TAKİP ET

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim devam ediyor. Vatandaşlar Donetsk nerede olduğunu merak ediyorlar. Donetsk hakkında araştırma yapan birçok kişi Donetsk'in nerede olduğunu, hangi ülkeye ait olduğunu bilmek istiyorlar. Peki, Donetsk nerede, hangi ülkeye bağlı? Donetsk haritadaki yeri neresidir? Donetsk neresi? Rusya'da mı Ukrayna'da mı? Donetsk hangi kıtada bulunur? Donetsk'in nüfusu kaçtır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Donetsk, veya eski adıyla Stalino, Ukrayna'daki Donetsk yönetim biriminin (oblast) merkezidir. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken birçok kişi Donesk’in hangi ülkeye ait bir şehir olduğunu araştırıyor. Konu hakkında bilgi almak isteyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı.  Peki, Donetsk nerede, hangi ülkeye bağlı? Donetsk haritadaki yeri neresidir? Donetsk neresi? Rusya'da mı Ukrayna'da mı? Donetsk hangi kıtada bulunur? Donetsk nereye bağlıdır? Donetsk nerede bulunuyor? Donetsk ülke mi il mi? Rusya'da mı Ukrayna'da mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…


DONETSK NEREDE?
Donetsk, veya eski adıyla Stalino, Ukrayna'daki Donetsk yönetim biriminin (oblast) merkezi. Çevresindeki kömür madenleri nedeniyle, Ukrayna'nın en büyük metalurji merkezlerinden biridir. Nüfus 1,131,700 (2005). Şehrin futbol takımı, dünyaca ünlü Shakhtar Donetsk takımıdır.

DONETSK HARİTADAKİ YERİ NERESİDİR?
Donetsk Ukrayna'da bulunmaktadır. 1991'den beri Ukrayna'nın bir parçasıdır. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin ardından birçok kişi Donetsk hakkında bilgi edinmek için araştırma yapmaya başladı. Merak edilen konulardan bir tanesi de Donetsk’in nerede olduğudur. Haritadaki yerine aşağıdan bakabilirsiniz:






DONETSK TARİHİ
Son yaşananlardan sonra Donetsk hakkında birçok kişi araştırma yapmaya başladı. Donetsk tarihi, coğrafyası, ekonomisi gibi pek çok konu merak ediliyor. Vatandaşlar araştırmalarına devam ederken merak edilen bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Modern Donetsk bölgesindeki toprakların yerleşimi 17. yüzyılda Zaporojya Kazakları tarafından başlatılmıştır.

1775 yılında, Zaporijya Siçi'in tasfiyesinden sonra, şimdi Donetsk'in parçası olan topraklar, Izium Albay, Teğmen Yevdokim Shidlovsky'nin soyuna verildi. 1779'da Shidlovsky, bu topraklarda Oleksandrivka (Kiev Donetsk bölgesinin kuzeydoğu kısmı) ve Krutoyarivka (Donetsk'in Voroshilov bölgesinin çoğu) yerleşimlerini kurdu. Birincisinin adı en büyük oğlu Alexander ve ikincisi - yerleşimi bölen dağ geçidinden (kalıntıları hala doğudan Şehir Kültür ve Rekreasyon Parkı tarafından çerçevelenmiştir). Böylece, Shidlovsky'nin modern şehir sınırları içindeki mülkleri Putylivsky Parkı'ndan Donetsk Metalurji Fabrikasına kadar uzanıyordu.

1869'da Welshman John Hughes, kurucunun adını taşıyan Yuzivka köyündeki işçiler tarafından metalurjik bir tesisin inşasına başladı. Bu tarih köyün kurulduğu zaman olarak kabul edilir. O zamanlar Oleksandrivka, Hryhorivka ve Avdotyino yerleşimlerinin Donetsk topraklarında zaten var olduğunu hatırlamakta fayda var.

Mayıs 1917'de 70.000 nüfusa sahip Yuzivka köyü şehir statüsü aldı. Köyün nüfusunun ana kısmı, Orta Rusya'dan ve Azak Denizi Yunanları Güney Ukrayna'dan gelen göçmenlerdi.

Devrim öncesi Yuzivka iki bölüme ayrıldı: Zavodska - metalurji tesisinin alanı, burada "İngiliz kolonisi" - Büyük Britanya'dan göçmen alanı ve Yeni Dünya - yetkililerin ve zanaatkârların ikamet alanı. İngiliz kültürünün etkisi şehrin mimarisini ve planlamasını önemli ölçüde etkiledi.

1924'te kentin adı Stalin oldu.

1932'de şehir Stalinist bölgenin idari merkezi oldu.

1991'den beri - bağımsız Ukrayna'nın bir parçası.

DONETSK COĞRAFYASI
Donetsk, dağınık ormanlık, atık yığınları, tepeler, nehirler ve göllerle çevrili bozkır arazidedir. Kuzey etekleri esasen tarım için kullanılır. Kalmius Nehri, şehri güneye doğru 95 km (59 mi) uzaklıktaki Azak Denizi'ne bağlar ve nehir Donetsk'de yaşayanlar için popüler bir dinlenme alanıdır. Geniş tarım arazileri kuşağı şehri çevreler.

Şehir kuzeyden güneye 28 km (17 mi) ve doğudan batıya 55 km (34 mi) uzanır. Yakınlarda 2 tane su rezervuarı vardır: Nyzhnekalmius (60 ha) ve "Donetsk Denizi" (206 ha). Kalmius, Asmolivka (13 km), Cherepashkyna (23 km), Skomoroshka ve Bakhmutka dahil olmak üzere 5 nehir şehrin içinden geçer. Şehir ayrıca toplam 125 atık yığınını kapsar.

DONETSK EKONOMİ
Donetsk ve çevresindeki bölgeler yoğun bir şekilde kentleşmiştir ve birleşik kentte toplanmıştır. İş gücü, ağır sanayi, özellikle kömür madenciliği ile yoğun bir şekilde ilgilenir. Şehir, Donets Havzası'nda (Donbas) önemli bir ağır sanayi ve kömür madeni merkezidir. Şehrin hemen altında son zamanlarda maden kazaları'nda artış görülen kömür madenleri vardır ve en son kaza 2007 Zasyadko madeninde olmuş ve 100'den fazla işçinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Donetsk nerede Donetsk Donetsk nerede hangi ülkeye ait Donetsk tarihi Donetsk ekonomi Donetsk coğrafya Donetsk harita