Düğün sezonu açılırken fiyatlar yarı yarıya yükselecekti! Fahiş fiyatların önüne Rekabet Kurumu geçti!

TAKİP ET

En yoğun beyaz eşya satışlarının yaşandığı düğün sezonu yaklaşıyor. Düğün sezonu yaklaşırken fiyatların yüzde 50 daha artmasına neden olacak girişime Rekabet Kurumu el attı ve 'Dur' dedi. Kurum beyaz eşya üreten bir firmanın e-ticaret firmaları ile ilgili olan kararını durdurdu.

Reklam
Reklam

Yeni eve çıkacak olanları özellikle ilgilendiren konulardan birisi de beyaz eşya fiyatları. Düğün sezonu da açılırken beyaz eşya alım satımı artıyor. Fakat üretici firmalardan birisinin yalnızca beş tane e-ticaret firmasıyla birlikte çalışacağını duyurması fiyat artışında dengeleri bozuyordu. Rekabet Kurumu bunun rekabeti engelleyeceğini söyleyerek onay vermedi.
Piyasaları speküle eden 5 zincir marketin sanaldaki benzeri olmayan yapısını Rekabet Kurumu engelledi.
Rekabeti ortadan kaldırır
Sabah’ın yaptığı habere göre, üretici firmanın bazı e-ticaret noktalarına gönderdiği yazı da yer alan ifadeler şu şekilde; “Pazar yerleriyle alakalı şeffaf ve objektif bazı kriterler belirlenmiştir. Bu kalite odaklı objektif kriterler 3 aya bir değerlendirilecektir.”
Bu tür bir kararın özellikle beyaz eşyada yoğun alışveriş dönemine denk geliyor olması ve enflasyonla mücadele edilen şu dönemde rekabeti ortadan kaldıracağı sebepleriyle kabul edilmedi.
Bunun onaylanması durumunda 100’e yakın e-ticaret firmasında fiyatların hemen her üründe yüzde 50 artacağı tespit edildi.

BSH kararı hatırlatması Rekabet Kurumu’ndan geldi
Rekabet Kurumu, vatandaşın avantajına olacak şekilde ticaretteki rekabet sorunlarını ortadan kaldırmakla yükümlü olarak beyaz eşyadaki soruna el attı. Beyaz eşya üreticilerini uyarıp e-ticaret firmalarından köklü bir çıkışın fiyatları hızla yukarı tırmandıracağını belirtti. Bu sebeple de platformlardan çıkış için ortaya konan objektif kriterlerin keyfiyet içeremeyeceğine değindi.
Kurum tarafından BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin daha önce yapılan talebi de geri çevirdiğini hatırlattı.