Dükkan sözleşmesi nasıl yapılır? Dükkan sözleşmesi için nelere dikkat edilmelidir?

TAKİP ET

Birçok kişi tarafından dükkan sözleşmesinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Bu konuyu merak edenler ise dükkan sözleşmesinin nasıl yapıldığına dair araştırmalar yapıyor. Peki, Dükkan sözleşmesi nasıl yapılır? Dükkan sözleşmesi için nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar... 

Reklam
Reklam

Birçok kişi tarafından dükkan sözleşmesinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Bu konuyu merak edenler ise dükkan sözleşmesinin nasıl yapıldığına dair araştırmalar yapıyor. Dükkan sözleşmesi yapılırken iki taraf olur ve bu sözleşme her iki tarafı da bağlayan bir sözleşmedir. Sözleşme her iki taraf içinde onaylı olmalıdır. Mağaza, dükkan, ofis ve benzeri iş yeri kiralama sözleşmesi de iki taraf onaylı hazırlanır ve kiralayan taraf belirli bir miktar kira ödemeyi kabul eder. 

Dükkan sözleşmede yer alan taraflar şunlardır: 

Taraflardan biri taşınmaz veya taşınırının kullanımını teslim eder. 

Taraflardan diğeri karşılık olarak belirli bir meblağ öder. Dükkan için hazırlanan kira sözleşmesi başka bir yer için kullanılamaz. Sözleşme sayesinde kiralayan kişi ödemeleri sorunsuz ve eksiksiz şekilde alır. Kira sözleşmesini taraflar isteğe göre sözlü veya yazılı yapabilirler. 

Kira sözleşmesi sözlü ya da yazılı yapmak mümkündür. Fakat sözleşmeleri yazılı yapmak her zaman daha faydalı olur. Dükkan kira sözleşmesi örneği kurallara uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Sözleşme düzenlenirken her iki taraf için de kesinlik bildiren maddeler olmalı ve şüpheye yer bırakmamalıdır. 

Sözleşmede adres bulunur ve bu adres kiralayacak olan kişinin taşınacağı adresle aynı olmalıdır. Adres açık şekilde belirtilmelidir. Kiralama yapılmadan önce bizzat giderek kiralanacak yer ile ilgili araştırma yapmak sözleşme açısından daha faydalı olur. 

Sözleşmede dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de kiranın ne zaman ödeneceğine dair kesin bir tarih bulunmasıdır. Bu tarihe taraflar karar verir. Eğer kiracı hiçbir zaman ödemelerde gecikmediyse ve bir problem çıkmadıysa kiraya veren kişi keyfi olarak kiracıyı çıkaramaz ve kira sözleşmesi kendiliğinden uzar. 

Dükkan kiralanacağı zaman metre kare bilgisi ölçülerek sözleşmede yazılır. Aidat, vergi ve diğer olabilecek masrafların kimin sorumluluğunda olacağını da madde olarak sözleşmeye eklenmelidir. 

Sözleşmenin hangi durumlarda fesih olabileceği koşullarda yazılmalı ve cezai şartlar belirlenmelidir. Eğer alt kiraya yönelik bir önlem alınmak isteniyorsa açık bir şekilde sözleşmeye eklenebilir. Tüm maddeler iki taraf için onaylı olmalıdır. 

Dükkan kiralarken eğer biri kefil olacaksa ya da kefaret koşulları varsa bu da sözleşmeye eklenmelidir.  

Sözleşme, insanlar tarafından basit bir işlem olarak görülse de aslında hem kiracı hem de kiralayan için oldukça önemlidir. Dükkan kiralama sözleşmesi eğer kiracı kirayı düzgün şekilde öderse 10 sene boyunca kendiliğinden uzayacak şekilde geçerli olarak tekrarlanır. 

Dükkan sözleşmesi örneği: 

dükkan sözleşmesi dükkan sözleşmesi nasıl yapılır dükkan sözeşmesinde dikkat edilmesi gerekenler dükkan sözleşmesi örneği