Dul maaşı kime verilir? Dul maaşı alabilmek için hangi şartlar gerekir? Dul maaşı neden kesilir?

TAKİP ET

Devlet tarafından yapılan yardımlardan birisi de dul maaşıdır. Devlet tarafından ödenmekte olan belli şartlar çerçevesinde verilen ödenek çeşitlerinden biridir. Maddi durumu yerinde olmayan veya kendi geçimini sağlayamayacak olan vatandaşlarımıza devlet tarafından pek çok ödenek verilmektedir. Dul maaşının kesildiği durumlar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Dul maaşı kime verilir? Dul maaşı alabilmek için hangi şartlar gerekir? Dul maaşı neden kesilir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Dul maaşı alan birçok kişi bulunmaktadır. Belki de birçoğu geçimini bu maaşla sağlamaktadır. Sigortalı olarak çalışan bir birey vefat ettiğinde eşine dul maaşı verilmektedir. Çocukları ve akrabaları tarafından bakılmayan veya çocuğu olmayan ama eşini kaybetmiş dullar için dul maaşı büyük bir imkandır. Ancak dul maaşı da bazı durumlarda kesilebilmektedir. Vatandaşlar dul maaşının neden kesildiğini, hangi durumlarda bu maaşın kesilebileceğini merak etmektedir. internette araştırma yapan pek çok kişinin aklına takılan sorular bulunmaktadır. Peki, Dul maaşı kime verilir? Dul maaşı alabilmek için hangi şartlar gerekir? Dul maaşı neden kesilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Dul Maaşı Kime Verilir?

Devlet tarafından dul olan kişilere verilen dul maaşından ülkemizde birçok kişi yararlanmaktadır. Dul maaşı; SSK, Emekli sandığı veya BAĞKUR’ DA çalışan ve burada çalışırken vefat eden bireylerin eşlerine devlet tarafından ödenen para türüdür. 

Günümüzde bazı insanlar tarafından bilinse de çoğunluk bir bölüm tarafından dul maaşının sadece kadınlara verildiği zannedilmektedir. Ancak dul maaşı sadece kadınlara verilmemektedir. Dul maaşından erkekler de yararlanabilmektedir.  Hatta ek olarak vefat eden kişinin çocuklarına da yetim maaşı verilmektedir. 

 

Dul Maaşı Alabilmek için Hangi Şartlar Gerekir?

Geçimini sağlamak için birçok kişinin faydalandığı dul maaşı günümüz sorunları ve şartları göz önüne alınarak geçinmenin ve yaşamı devam ettirebilmenin zor olduğu bu süreçte bir yardım elidir. Bu şartlar göz önüne alındığında dul maaşı da gerçekten ihtiyacı olan bireylere verilmesi ve gerekli olan tüm yardımların da yapılması gerekmektedir.

Genel olarak dul maaşı ödemesinin yapılması için vefat eden kişinin sigortalı olması veya vefat eden kişi eğer Emekli sandığına bağlı ise sigorta primlerini en az 1800 gün ödemiş olması gerekmektedir. Fakat vefat eden kişi BAĞKUR’ lu ise sigorta primlerinin en az 3600 gün ödenmiş olması gerekmektedir. Vefat eden kişi eğer SSK’lı ise sigorta primlerinin en az yine 900 gün ödenmiş olması ve bunun yanında 5 yıl boyunca sigortalı olması gerekmektedir. Başlıca bu şart ve koşulları sağlayan her birey işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktır. 

 

Boşanan Eşler Dul Maaşı Alabilir Mi?

Boşanan kişiler dul maaşından yararlanamamaktadır. Bir kişinin dul maaşından yararlanabilmesi için eşinin vefat etmiş olması gerekmektedir. Fakat boşanan eşler için nafaka talep etme hakkı da olduğundan, dul maaşı yerine bu ihtimal de göz önünde bulundurulabilmektedir. 

 

Dul Maaşı Ne Kadardır?

Dul maaşı vefat eden kişinin nerede çalıştığına ve ailenin kaç tane çocuğu varsa buna gör değişiklik göstermektedir. Eşe bağlanan paranın belli bir miktarı çocuklara verileceğinden dolayı, eşe ve çocuklara aile içerisindeki durumlardan dolayı farklı paralar düşebilmektedir.

 

Dul Maaşı Neden Kesilir?

Dul maaşı alan kişilerin bazı durumlarda maaşları kesilebilmektedir. Dul maaşı almaya hak kazanan ve düzenli olarak dul maaşını alan kişilerde bazı durumlarda dul maaşının kesintiye uğradığı veya tamamen kesildiği görülmektedir. 

Bu nedenlere genel olarak bakıldığında;

Dul kalan birey, tekrar evlendiğinde evlenme gününü takip eden diğer ay başında kişinin maaşı kesilmektedir. Evlilik ile kesilen dul maaşı, kişinin evlendiği kimse ile boşanmasından sonra veya evlendiği kişinin de vefat etmesiyle tekrar dul maaşı almaya hak kazanmakta ve maaşını geri almak için gerekli kurum ve kuruluşlara gerekli olan belgelerle başvuru yapabilmektedirler.  

Öte yandan tekrar dul maaşı almak için yeni evlendiği kişiyle boşanan veya ayrılan kişi eğer görüşmeye devam ederse ve bu devlet tarafından ispatlanırsa kişinin maaşı kesilecektir. Bu hem devleti yanıltma suçuna girecek ve hem de haksız yere maaş almasın sağlayacaktır.  Dul maaşı neden kesilir,

Kişinin eşinin vefat etmesinden dolayı, kişi geçim sıkıntısı yaşamasın diye verilmekte olan dul maaşı, kişinin çalışmasına bir engel değildir. Dul maaşı alan kişi çalışabileceği gibi aynı zamanda çifte emeklilik dediğimiz sistem üzerinden de başvurması koşulunda gerekli şartlar sağlandığında yararlanabilmektedir.

Dul maaşı kime verilir Dul maaşı alabilmek için hangi şartlar gerekir Dul maaşı neden kesilir Dul maaşı