Dünya Diyabet Günü nedir? 14 Kasım Dünya Diyabet Günü teması

TAKİP ET

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında çalışmalar başladı. Her yıl etkinlikler kapsamında günün anlamına özel temalar hazırlanıyordu. Vatandaşlar Dünya Diyabet Günü nedir, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü temasını araştırıyor.

Reklam
Reklam

Dünya Diyabet günü kapsamında diyabet hastalığına karşı vatandaşları bilinçlendirmek adına çalışmalar gerçekleştiriliyor. Her yaş grubunda görülen bu hastalık kronik hastalıklardan biridir. Diyabet hastalığında erken teşhis ve doğru tedavi yapılmazsa göz, beyin, böbrek ve akciğerde sorunlar oluşabilir.
Diyabet nedir?
Diyabet insülin hormonunun eksikliği ya da etkisizliği sonucunda ortaya çıkan kan şekeri yüksekliği ile birlikte görülen zaman içerisinde ilerleyen kronik bir hastalıktır. İnsülin vücutta pankreas tarafından salgılanmaktadır. Yemeklerle birlikte alınan şekerin hücre içerisine girerek enerji olarak kullanılması insülin salgılanmasıdır. İnsülin Tip1 ve Tip2 olarak ikiye ayrılır.
Dünya Diyabet Günü gelişim süreci
Dünya Diyabet Günü, dünya çapında hastalığın hızla yayılması sonucu Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1991 yılında başlatıldı. 1921 yılında insülini bularak diyabet hastalarının tedavisini sağlayan Fredrick Bantig’in doğum günü anısına 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır.
2016 yılında kadar Dünya Diyabet Günü, 160’tan fazla ülke ile 230’dan fazla UDF üyesi dernek ve kuruluş tarafından kutlanmaktadır. Çalışmalar arasında tarama programları, radyo ve televizyon kampanyaları, spor etkinlikleri ve farklı etkinlikler yer almaktadır.
Dünya Diyabet Günü kullanılan temalar
Dünya Diyabet Günü kampanyaları kapsamında diyabet riskini ve komplikasyonlarını etkileyen faktörlere odaklanıldı.
2013 yılında geleceğimizi koruyalım adıyla Diyabet Günü çalışmaları gerçekleştirildi. Bu yılki tema ise hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli roller sayesinde farkındalık yaratmak istenmektedir.
 

dünya diyabet günü 14 kasım